Fotoğraf 1924'de Türkler ayrılmadan hemen önce .......Fotoğraf için Sayın Gürkan Kırsever'e ayrıca teşekkürler
Selam
Bugün Sefer bey'e ait bir anıyla başlamak istiyorum.
Kendisi ; İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteridir, başarılarıyla örnek aldığım bir insandır.
Vakfın bir gezisinde yolları, Grebene'nin Krifçe köyüne düşer. Köyün içinde gezerken, kendilerine "-gel bi kahve iç" diye Türkçe seslenen Sivaslı Eleni'yi görürler ve evine konuk olurlar.
Eleni, siyahlar içinde kolyeleri, küpesi ve bilezikleriyle ince güzel, bakımlı bir kadın... ama yüzüne ağır bir hüzün oturmuş. Sefer beyin iltifatlarına "aman güzellik mi kaldı artık" diye cevap verir.
Kahve daveti, misafir arzusuyla, uzoya döner.Beyaz peynir, kaz ciğeri, domates, sardalya ve tavada sucukla enfes bir çilingir sofrasına dönüşür. Sivaslı Eleni Paradiso kendi ifadesiyle yaşını 50 ve 20 olarak anlatmaya çalışır. Çünkü, Türkçe 70 demeyi unutmuş. Ailesi Sivas'ta kuyumculuk yaparmış. Bir yıl içinde annesini, arkasından eşini kaybetmiş. Avunmak için kendini torunlarına adamış. Yemek odasının duvarları ahşap tarım aletleri, tüfekler, bakır kaplarla süslenmiş.Yani Sivas'tan göçerken getirdikleri eşyalarla.......
Eleni torunlarına Türkçe kelimeler öğrettiğini,
-Gidin oralara bizim geldiğimiz yerleri görün dediğini söylüyormuş.
-Peki sen?
-Benim gezecek halim mi kaldı?
..............
Rivayet odur ki; Krifçeliler, Türkiye'ye geldiklerinde, Yunanistan'da elma ürettikleri için, elma yetiştirebilecekleri toprağa yerleşmek istemişler, bu yüzden Isparta'ya gönderilmişler. Fakat oraları beğenmeyince, yürüye yürüye Niğde'nin Yeşilburç köyüne gelip, yerleşmişlerdir.
Bir kırmızı elmanın peşinde günlerce.......
Halen birçoğu Yeşilburç köyünde yaşamaktadır. Her yıl Helva Şenliği düzenliyorlar. Türkiye'de yaşayan tüm Krifçeliler aileleri ile birlikte o şenliğe katılıyor.
Grebene'den gelenler, Türkiye'de; Aydın-Söke, Giresun, Samsun, Eskişehir, Denizli İstiklal mah ve Çivril'e, Balıkesir Ayvalık-Edremit'e, İzmir Karşıyaka-Karaburun-3.Karataş mah.- Narlıdere ve Seydiköy'e, Bursa Mudanya-Gemlik, Sinop, Kastamonu Arız mahallesi, İstanbul Büyükada-Kartal-Pendik-Aksaray, Adana, Manisa-Salihli ve Isparta'ya yerleştirilmiş.
Torişte, Viroşta ve Vençe köylerinden gelenlerin yerleştirildikleri yerlerin isimleri yazılmamış. Fakat mübadil çocuklarından aldığım bilgiler doğrultusunda Vençe'den gelenlerin bir kısmı Afyonkarahisar Cumhuriyet köyüne, Vençe'ye bağlı eski adı Nisi, yeni adı Nisinikos olan mahalleden gelenler ise, Uşak Merkez'e yerleştirilmiştir.
Çoruhlu köyünün büyük bir kısmı Denizli-Çivril ve Balıkesir-Ayvalık'a yerleştirilmişler.
Halkın tamamı çiftçilik yapıyor. 1855 adet tasfiye talepnamesi doldurulmuş.
Manastır Vilayeti Kozana Livası (Sancağı) Grebene kazasına bağlı köy listesi....
Sevgilerimle
1- Vençe 2- Viroştan
3- Hisar 4- Krifçe
5- Çoruhlu 6- Osnik
7- Dovratova 8- Devran
9- Horpeşte 10- Goblar
11-Kolukşaki 12- Sombino
13-Pigadiçe 14- Çotul
15- Varişte 16-Girakali
17-Mila 17-Dovronişta
18-Ağalos 19-Şirin Kebir
20-Sirin 21-Torişte
22-Karitaraka 23-Granoş
24-Derbent 25-Mavronoros
26-Pelika 27-Gravoş
28-Viryodu Ormanı 29-Virbova
30-Lişniko
Horpişta dedemin doğduğu yer..Niğde kayabaşına gelmişler...
YanıtlaSilÖyle mi? Niğde ve civarında Grebene'liler çoğunlukta....
Silevet nigde yesilburc köyü
SilBen grebene toristadan gelenlerin torunuyum
SilIsparta Emre mahallesi
Ben de Isparta Emreden ama dedem sadece grebene derdi muhtemelen grebene merkezden gelmişler
SilHer iki taraf Dede ve nenelerimiz Gırabineden gelme ISPARTA GÖNEN
SilDenizli istiklâl bizimkiler
SilBenimde dedemde sadece Selanik grebene derdi. Isparta Emre mahallesi
SilNasıl buruk...
YanıtlaSilBenim ailem Aydin kocarliya yerlestirilmisler bir kısmı bursada
YanıtlaSilBilgi için teşekkürler
SilBenim babamda ailesinin grebeneden kocarliya geldigini soylerdi ama küçükken ölmüşler babama ablasi bakmış o yuzden bilgisi yoktu
SilEvet Bursa'da Bizler varız Dededelerimiz Grebeneden Bursa'ya gelmişler akrabalarımızda mevcut Aydın ve civarlarında .
SilHocam bende bursadayim grebene gocmeni bir ulasirmisiniz bana
Sil0530 018 98 94
Instagram burak tar
bizim dedelerimiz grebene çurhi koyunden aydin çine karakollar koyune yerlestirilmisler
YanıtlaSilbizimde aydın mursallı, çine ve izmir olmak üzere buraya gelmişiz.ben doğduğumdan beri bornoıvadayım
Sil1 elin 5 parmağını zor bulur yaşayan has krifçeli sayısı belkide dediğim kadar bile çıkmaz.Krifçelilerin hepsi Yeşilburçta'da değildir ayrıca narlıderede de vardı epey.Benim asıl merak ettiğim krifçeden önce anadolu topraklarında nerede yaşıyorlardı.
YanıtlaSilİyi akşamlar Tuğrul bey sanıyorum bir süre elma yüzünden Isparta'da yaşamışlar. Lozan Mübadilleri Vakfından Aycan Yılmaz'ın kitabını isteyebilirsiniz. Kendisi Krifçeli ve Yeşilburç'ludur. Size yardımcı olabilir.
SilMerhaba Tuğrul bey, o bölgeden göç ederken tahmini 20 yada 22 köy göçe tabi tutulmuş. Ve kaynaklarda yunanca konuşan müslüman Vallahadis'ler olarak geçiyor. Mübadeleye tabi tutulanlar kriter ırkı ne olursa olsun Türkiye'deki hristiyan toplulukları, ve ırkı ne olursa olsun Yunanistan'daki müslüman topluluklardır. Dolayısıyla Krifçe'den önce anadolu'da hangi topraklarda yaşadığımızı aramanız boşuna. Ve oradan getirdiğimiz adetlerin, yemek kültürünün hiçbiri buraların adetleri değil.
Silbenim annemin dedesinde grebeneden gelmiş o ispartada kalanlardan
YanıtlaSilKayseri Çilingir m , Sivas Cilingir , Aydın Cilingir , İzmir Cilingir , mersin Cilingir , mesleği en eski mesleklerden bir tanesidir. Bilinen en eski mesleklerden biri olması geçmişinin talep edilir olmasını karşımıza çıkarır. Eskilere baktığımızda anahtarcılık işi ile genel olarak demirciler ilgilenirdi. Fakat günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle de birlikte demircilerin yerini çilingirler almıştır. Şimdi çilingir sektörü en önemli sektörlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.HemenGeliriz
YanıtlaSilDedemler torista grebeneden
YanıtlaSilIspartaya yerleşmişler
Ne güzel.....meslekleri neymiş?
Silbiz de ıspartaya gelmişiz grebeneden. şu an doğancı mahallesindeyiz geldiğimizden beri.
SilMerhabalar.Dedemler Grebene kazasına bağlı PİGADİÇE köyünden Aydın İncirliovaya iskan edilmişler.Yaklşık elli -altmış aile.Babam üç yaşındaymış Amcamda burada dünyaya gelmiş.Dedemlerin Pigadiçe köyünde 200 baş koyun sürüleri varmış.hepsini satıp Türkiye’ye gelmişler.İncirliovada yeni kurulan bir dernek var.Bu dernek her yıl beş günlük tur düzenliyor ve Selanik Grebene ye bağlı 30 köyü (Talep edilenlere) gezdiriyor.Gündüzleri köyler geziliyor Akşam Grebenede otelde konaklama yapılıyor.
YanıtlaSilNe güzel :) Bazı Dernekler bu konuda çok hassas ve ilgili davranıyor. Tebrik ediyorum
SilBenimde dedem ve babaannem İncirliova ya gelmişler
Silbizimkilerde öyle ama anlamadığım bir konu var.benim bababım babasının babasının babasıgrebene doğumlu 1848 te doğmuş ismi abdurrahman babasının ismi hasan annesinin ismide arife imiş fakat soy isimi yazmıyor bide ölüm tarihi yok nasıl oldu acaba ?benim babamın babasının babasının babası soy ismi yokmuş mu ? oluyor
Sil1848 de soyadı diye bir kavram yoktu.Kişiler lakapları ile anılırdı. Türkiye'de soyadı kanununun Resmi gazetede ilan edildiği tarih 1934
SilBenim dedem grebenede dogmus incirliovaya gelmisler
YanıtlaSilBenim dedelerim de grebeneden gelmişler Aydın/ çine ilçesi karakollar köyüne yerleştirilmişler köyün neredeyse tamamı muhacir.
YanıtlaSilçine karakollarda bizim akrabağlar var baba tarafından biz izmirde bornovadayız
SilMerhaba, Nisi köyünden gelenlerin torunuyum ben, dediğiniz gibi Uşak’ta yaşıyoruz. Çok şükür gittik Selanik’i, Grebena’yı ve köyümüz Nisi’yi gördük.
YanıtlaSilMerhaba ne güzel keşke herkes yayınlarımın altına geldikleri köyleri ve yerleştirildikleri yerleri yazsa da bilmeyenlerde faydalansa....teşekkürler
SilMerhabalar benimde babaannemin babası grebene krifçe den yeşilburç a gelmişler. Ordan da Manisa saruhanlıya.. Aydın karakollar köyü bursa başköy de diğer kısmımız var.
YanıtlaSilAnneannemin babası krifçe den Niğde ye orada yapamayınca yürüyerek Aydın-Germencik,Mursallı kasabasına gelmiş.Annesi ise Gublar köyünden gelmiş.Büyük dedem anlatırdı Niğde de yapamadık çok soğuktu biz zeytin, incir biliriz (mursallı)burası bize göre derdi..Ama geldiklerinde çok eziyet etmiş yerliler gevur demişler çünkü rumça konuşurlardı ana dili gibi bu nedenle türkçeleri yerlilerden farklıydı.
YanıtlaSilMerhaba Süeda hanım
Silmaalesef çok acı çektiler iki kere yabancı oldular.Türkiye'ye geldiklerinde de bu durum uzunca bir süre devam etti. Müslümanlıkları bile sorgulandı
MAALESEF,BİZE RUM TOHUMU BURDAN GİDENLERE DE TÜRK TOHUMU DEDİLER.HEP ÖTEKİ OLDULAR......
SilMaalesef öyle oldu
SilMerhaba ben Zehra, benim dedem Grebeneden gelmiş. Yanında üç de kızı varmış. Isparta Emre mahallesine yerleşmiş ler. Her gün ağlarmış ben büyük arazilerimi bıraktım oralarda diye. Ispartada verilen malları hiç beğenmemiş
YanıtlaSilBen Zehra Ugranlı daha öncede yazdığım gibi, dedem Grebeneden gelmiş. Adı Elmas soyadı Ay . Dedemin doğduğu yerleri ve babası annesi kimdi kardeşi varmıydi hepsini çok merak ediyorum. Tabii bunlara ulaşmak çok zor
SilMerhaba Zehra hanım devlet arşivlerinde 26 tane Elmas adında kayıt var tam köyünü bilirseniz bulabilirsiniz.Isparta'ya yerleştirilenlerin Krifçe köyünden geldiğini biliyorum.Yunanistan'da elma yetiştirdikleri için Isparta'ya iskan edildiklerini fakat sonra beğenmeyerek yürüye yürüye Niğde Yeşilburç köyüne yerleşmişlerdi. Belki sizin aradığınız diğer akrabalar burada çıkabilir.
SilDedem Grebene doğumlu gözüküyor. Köy belirtilmemiş, bu durumda merkezde mi ikamet ettiği kabul edilir.
YanıtlaSilMerhaba olabilir. Lakaplarını biliyorsanız köylere de bakmakta fayda var. Çoğunlukla köyler belgelerde belirtilmemiş olabiliyor.
Sil
YanıtlaSilGünaydın! Ben Toriste Grebene köyüne yerleşmiş insanların torunuyum. ataları toriste'da yaşayanlar burada mı?
Merhaba Türkiye'den selamlar sevgiler Toriste'ye ve size.....
SilGrebena dan uşağa yerleşmiş annemin dedesi
YanıtlaSil