6 Mart 2015 Cuma

SOĞAN BÖREĞİ

Herkese güzel günler dileyerek başlamak istiyorum. 
Geçen hafta sonu annemle beraber yaptığımız, her mübadilin ve mübadil torunlarının bildiği ve severek yedikleri, bizim için baş börek olan  Soğan böreğinin tarifini vermek istiyorum.  
Nefisssss bir börektir dikkatinize !!!!!!!!

SOĞAN PİTASI


SOĞAN BÖREĞİ


SOĞAN BÖREĞİ
Hamuru için
Yarım kilo un
Tuz
Su
1 çay kaşığı karbonat
Yapılışı
Hepsini karıştırarak  15 dakika yoğurup kulak memesi kıvamında hamur yapılacak.Hamurumuzun üzerine nemli bir bez örtülüp 15 dakika dinlendirilecek.

İç Malzemesi
Yarım kilo kuru soğan
1su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 yemek kaşığı silme domates salçası (isteğe bağlı)

Hamurlarımızı yağlamak için; 1 su bardağı zeytinyağ ile 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştıralım. Hamurlarımızı bu karışım  ile yağlayalım.

SOĞAN BÖREĞİ
Yapılışı
Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım.Zeytinyağı ile soteleyelim. Dikkat!!!!!!!Pembeleşmesin. Tuzunu atalım.1 yemek kaşığı domates salçamızı ekleyelim.Salça isteğe bağlıdır.Koymasanız da olur. Ocağımızın altını  kapatalım.soğumaya bırakalım.
SOĞAN BÖREĞİ
SOĞAN BÖREĞİSOĞAN BÖREĞİ




Hamurumuzu 2 eşit parçaya ayıralım.Avuç içlerimizi kullanarak uzunlamasına bir hamur yapalım.Bu hamurdan 10 eşit pazıyı bıçakla keselim. 

SOĞAN BÖREĞİ

Pazıları küçük tencere kapağı kadar oklavamızla açalım.Sonra ellerimizi kullanarak incelterek büyütelim.

SOĞAN BÖREĞİ

Yağlayarak 10 pazıyı açalım.Üst üste koyalım.En üste koyacağın pazıyı yağlamayacaksınız.

SOĞAN BÖREĞİ


SOĞAN BÖREĞİ

Tepsiye göre oklava yardımıyla açalım.Tepsimizi zeytinyağı ile yağlayıp alt hamurumuzu  yerleştirelim. Üzerine kavrulmuş soğanımızı ekleyelim .

SOĞAN BÖREĞİ

Diğer 10 pazıyı da aynı şekilde kat kat açalım.

SOĞAN BÖREĞİ




SOĞAN BÖREĞİ

 Soğanlarımızın üstüne yerleştirelim.
En üste zeytinyağı sürelim.Kenarlarını içeri doğru kıvırarak örgü şekli verelim. Bu kenar detayı soğan böreğinin şanındandır. Olmazsa olmaz. Önceden  ısıtılmış 200 C fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.

SOĞAN BÖREĞİ



SOĞAN BÖREĞİ

Çıkardıktan sonra üzerine su serpiştirip,sofra bezine saralım.10 dakika kadar bekletelim . Keselim afiyet olsun.
Haftasonuna iki kala herkese şahane geçen hafta sonları diliyorum.
                                                                                Sevgiler 

RUMELİ SOĞAN BÖREĞİ



2 Mart 2015 Pazartesi

BABAANNE PASPASI


İNCE ÇORAPTAN PASPAS
Selam
Niye bilmiyorum; bu aralar hiçbir işe yetişememe durumu yaşıyorum...o sebebten blogumu da aksattım..Ama sizleri sessizce takip etmeye devam ediyorum. Sizi aksatmam :))))Gelen ikazlar sonucunda şöyle bir silkelenerek kalktım bilgisayarın başına oturdum.
Birkaç hafta önce yaptığım Babaanne paspasını sizlerle paylaşmak istedim. Taa yıllar önce kaçan sarımtrak ten rengi ile siyah ince çoraplar ve çokk kaliteli ipek çoraplar  varken;  evin hanımları tarafından organize olunarak yapılan benim hiç sevmediğim (neden bilmiyorum) şimdi sevesimin geldiği bir paspas vardı. Mutlaka sizde de vardı  hatırlarsınız görünce...
 İşte onu geçenlerde Halamın verandasında gördüm. Valla gözlerim parladı, eski dostumu görmüş gibi oldum..Resmini çektim.Halam ve annemden nasıl yapılacağını öğrendim ve başladım.
Annem bu benim eskilere düşkünlüğümü hiç anlamaz, sevmez 
"eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağarmış" der durur.:)
İNCE ÇORAPTAN PASPAS
 İlk önce kare kafes kafes paspasın zeminini ördüm.Daha sonra ince çorapların ayak kısmını kesip attım. Naylon çoraptan ip yapmak üzere İki parmak genişliğinde parçalar kestim.Sonra bu parçaları birbirlerinin içinden geçirerek uzun ipler oluşturdum.Tabii bu arada annemlerin öyle bir şansı yoktu ama ben pazardan aldığım pembe, pudra, yeşil çocuk çorapları da kullandım. Yaptığım ipleri kafeslerin bir altından bir üstünden geçirerek tüm köşeleri aynı iple dolanarak yaptım.Benimki gibi dolanarak yapılması biraz riskli bir durum çünkiiii bol bırakmazsanız paspasın ortası bombeleniyor dikkat !!!!!!
Bizim kızlar bunu düz yapardı..Bir sıra bir sıra.....
RENKLİ PASPAS YAPILIŞI

Ve işte karşınızda  babaanne balkon paspası hazır......Hemde renkli....Beğendiniz mi?
Herkese güzel, bol güneşli, mutlu bir hafta diliyorum
                                                                                                                                                                                     Sevgiler

İNCE ÇORAPTAN PASPAS

BABANNE PASPASI

6 Şubat 2015 Cuma

KABAĞIN EN GÜZEL HALİ ANNEMİN MÜCVER TARİFİ




Günaydın
Bir aydır devam eden  yoğunluk arasında geçen gün vakit bulup yaptığım annemin mücver tarifini paylaşmak istiyorum. Söz konusu kabak olunca aklıma  ya mücver ya da kabak kızartması gelir. Son zamanlarda kabaklı-kremalı böreklerde aklıma gelmiyor değil tabii :)))
Ne ka iştah açıcı cümleler kuruyorum böyle...Aman allahım....zaten bu aralar bi iştah patlaması bi iştah patlaması nolcek benim halim :((((((



MALZEMELER
*1kg kabak iri rendelenmiş
*4 yumurta
*7-8 adet taze soğan yaprakları
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*yarım demet dereotu
*yarım demet maydanoz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 çay kaşığı pul biber
*1 çay kaşığı tepeleme karbonat
*2 su bardağı un
*varsa peynir kırıkları( küçük çay bardağı kadar)
Dikkat !!!!!Hepsi bir araya geldiğinde akışkan olacak 


Kabakların kabuklarını sıyırdıktan sonra rendenin kalın tarafı ile rendeleyelim. Taze soğanın yeşil yapraklarını, dereotunu,maydanozu doğrayalım.4 yumurtayı, kuru naneyi, karabiberi,pul biberi, varsa peynir kırıklarını yoksa problem değil :)) unu ve karbonatı kasemize koyup karıştıralım.Bu arada  tavamıza ayçiçek yağımızı koyup kızdıralım. Karışımın içine en son 1 çay kaşığı tuzumuzu atıp,karıştıralım ve kaşık kaşık kızgın yağın içine atıp arkalı önlü kızartalım. Sonra kağıt havlu serilmiş tabağımızın içine çıkartalım
Afiyet olsun





Herkese hayırlı Cumalar, mutlu hafta sonları diliyorum.Sevgiler....

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...