1 Şubat 2014 Cumartesi

YAVRUM VATAN KIBRISS-ST.HİLARİON KALESİ



Bu birrr peri masalııııı......


PAMUK PRENSESİN KALESİ



 Evet...... bugün sizlere Pamuk Prenses'in kalesinden bahsedeceğim.
PAMUK PRENSESİN KALESİ

    Yavrum Vatan Kıbrıs seri  yazılarıma devam ediyorum. St Hilarion Kalesi'ni daha önce duymadığımızdan dolayı, gezilmesi gereken listemize eklememiştik. Kıbrıs gezimizin 2.gününde otelin önündeki bir taksici ile Girne ve çevresindeki tarihi yerlere götürmesi için anlaşarak yola çıktık. Aslında burada taksi kiralamak çok hesaplı...Gitmek istediğimiz yerleri şoföre söyledik, o da üzerine birkaç yer daha ekledi. Gezi programımız böylece tamamlandı.   Hemde,  gezerken oyalandığımız halde, ne yüzünü astı, ne de söylendi..Ayrıca gezdiğimiz yerlerle ilgili bildiği ne varsa anlattı. Hem rehber,hem şoför....... Bu arada belirmeden geçemeyeceğim. Taksi Mercedes Vito idi. Ohhh... rahat rahat.... geniş geniş.....


KIBRIS


    St. Hilarion Kalesi Beşparmak dağları üzerinde  Girne'ye 10 km uzaklıkta. Kaleye giden  yol virajlı,  güvenilir olmamakla beraber vardığınızda asla pişman olmayacağınız bir yer...Çıkarken sağ tarafta askeri birlik var ve durmak kesinlikle yasakmış. Şoförümüzden öğrendik, Kıbrıs hala seferberlik durumunda olduğundan dolayı,  40 yaş altı bütün erkekler yılda 1 gün  (herkes askerlik yapacağı günü bilirmiş) kışlalarına teslim olup, askerlik yapmak zorundalarmış.





KIBRIS



  700 metre yükseklikte bulunan kaleye,  480 basamak tırmandıktan sonra  gördüğümüz  Girne  manzarası muhteşemdi. 


KIBRIS




KIBRIS


    Kalenin girişindeki levhada Walt Disney'in Pamuk Prenses ve yedi cüceleri bu kaleden esinlenerek yazdığı, kalenin kuleleri ile çizgi filmin kuleleri arasında büyük benzerlikler olduğu anlatılmakta...

Yavrum Vatan Kıbrıs'tan kimler gelmiş kimler geçmiş......

  Rivayete göre St. Hilarion Kalesi, tarihte ilk kez Filistinli St. Hilarion tarafından ikametgah olarak kullanılıyordu. Onu sürekli olarak ziyaret edenlerin artması ile burası daha sonra bir manastıra dönüştürülmüş. Bir dönem aslan yürekli Richard tarafından ele geçirilmiş, daha sonra Guy de Lusignan tarafından teslim alınmış. Birkaç savaşın ardından  yaşanan 100  yıllık bir dönem  içinde ise; kalede birçok yenilikler yapılmış,  Lüzinyan kraliyet ailesinin yazlık sarayı imiş. 

Eeeee tabii havası güzel püfür püfür esiyor


PAMUK PRENSES


    Daha sonra  Antakya Prensi John, burada Cenevizlilerle savaşmış.Rivayete göre Prens John kendisini koruyan Bulgar paralı askerlerini, kendi aleyhine döneceklerini düşünerek, dik olan kale burclarından  aşağıya attırırmış. Venediklilerin  1489 yılında Kıbrıs’a gelmeleri ile birlikte St. Hilarion Kalesi’nin önemi azaltıldı, kale eski statüsünü yitirmiş.

 St.Hilarion kalesinin mistik bir havası var.Görülmesi gereken yerlerden biri...... 


29 Ocak 2014 Çarşamba

FIRINDA SOĞANLI PAÇANGA BÖREĞİ



Çokkk sevilesi bir börektir.Farklı farklı yöntemlerle yapılanları vardır. Bugün sizlere benim usul paçanga böreğini anlatacağım.


*3 adet orta boy soğan
*1 adet kırmızı biber
*2 adet sivri biber
*1 adet domates
*150 gr pastırma (ben zorunlu nedenlerden dolayı  çemenlerini çıkartıyorum ama çıkartmasanız çok daha lezzetli oluyor.)
* 2 yemek kaşığı tepeleme tere yağ
*1 çay bardağı su
*1 yumurta sarısı
*1 paket lavaş
*1 kase rendelenmiş kaşar peynir



    Yarım çay bardağı sıvı yağın içine küçük küçük doğradığımız kuru soğanları, kırmızı ve sivri biberleri,domatesi  atalım hep beraber soteleyelim. Pastırmaları uzunlamasına keselim.Tavaya ekleyip 1-2 dakika daha soteledikten sonra ocağı kapatalım.





   Bu arada 2 yemek kaşığı tereyağını eritelim.1 çay bardağı suyu tavamıza ekleyelim.Lavaşlarımızı bu yağ-su karışımı ile yağlayacağız. 1 adet lavaşı yağlayalım yaptığımız karışımdan koyalım.Karışımın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim.Kenarlarını kapatmaya çalışmadan saralım.Fırın kağıdı serilmiş tepsimize uç taraf alta gelecek şekilde yerleştirelim.  Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürüp
 200 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
                                                                                        Afiyet olsun



PAÇANGA BÖREĞİ

20 Ocak 2014 Pazartesi

LOKUM KEK

Hafta sonu anneme ev görmeye gelen çokk sevdiğim Emine ablam ve Didoş'a hazırladım. Çok beğendiler... Kahverengi-beyaz  lokumlarımı artık  daha sık yapmalıyım....


LOKUM KEK


 MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • vanilya
  • limon kabuğu rendesi
  • Yaklaşık 2,5 su bardağı un

        SOS İÇİN

  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • yarım su bardağı sıvı yağ

LOKUM KEK

Yapılışı:
*önce sos malzemelerini karıştırarak bir taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım
*Kek için önce yumurta ve şekerimizi  çırpalım,  diğer malzemeleri  karışıma ekleyelim.
*Yağlanmış büyük kare borcama kek hamuru dökülür.
*Isınmış 160 derece fırında 30-35 dakika pişirelim.
*Kekimiz tamamen soğuyuncaya kadar dinlendirelim.
*Kekimizde ve sosumuzda  tamamen soğumuş olmalı
*Keki istediğiniz büyüklükte küp küp dilimleyelim.
(Ben birer lokmalık olsun diye  biraz küçük dilimledim..Fakat sosa batırınca keklerimin dağılma riski ile karşıya karşıya kaldım. Aman dikkat!!!!)
*Çatal yardımı ile keki sosa bulayalım çok bekletmeden çıkaralım ardından hindistan cevizine bulayalım.
*Buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.....




BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...