2000-2004 yılları arasında Konya'da yaşadım..Orası benim için çok farklı deneyimler yaşadığım, değişik insanlarla tanıştığım bazen hüzünlü, bazen sevinçli, bazen yalnız günler geçirdiğim şehirdi. Konya o mistik havasını; Mevlana'ya, Şems'e ve adım başı kabirlerinde yatan diğer erenlerine borçludur.
Kasvetli gelir ilk başta havası, insanları ağır çekimde yaşıyor gibi.. yavaş yavaş...Yaşamaya başladıkça o buğulu, mistik havayı hissetmeye başlarsın... sakinlik sarar dört yanını farklı bir kategoriye geçersin...içe dönüş başlar, yoga yapar gibi bir hayat sürmeye başlarsın.....
Konya'ya 17 Aralık'ta yapılan Şeb-i Arus'a mutlaka gidin ve o havayı soluyun...
Yemekleri ise tek kelime ile harikulade...minik minik kuru bamyalarla yapılan bamya çorbası, hamuru kaymakla yoğrulan saç arası tatlısı, düğünden sonra gece yarısı yenilen tirit, kuzu etli minik yaprak sarma tek kelime ile şölen yemekleri....
Ve tandır böreği
Onunla ilk tanışmamız Konya-Çumra'da bir taziye evinde oldu. Peynirlisi-patateslisi-kıymalısı var. Lezzeti şahane... belki köy peynirinden, belki köy tereyağından, belki de tandırın duvarında pişmesinden...
Yakın zaman kadar köylerde pişmekte iken; girişimci bir kadın tandırını ticarethaneye dönüştürmüş. Haftanın 7 günü akşam 8'e kadar açık...adresi aşağıdaki görselde yazılı...tandır böreğinin ve tandır ekmeğinin tadına bakmak isterseniz Konya'dan geçerken uğrayabilirsiniz..
Sevgilerimle
Sertaç her Adana'ya gidişimizde mutlaka Konya'da mola verir. Yöresel tatlarından deneriz...Adres vermen çok güzel olmuş...Temmuzda Adana yolcusuyuz...Adres alındı...Çok severim değişik tatlar denemeye...Öpüldün...
YanıtlaSilO zaman benim içinde sıcak sıcak peynirli böreğinden ye Gülizcim.....hoş tandır kebabın yanında lafı olmaz ama..sevgiler öpücükler....
SilNiğde'de Can'ın köyünde görmiştim bu tandırları, onlar da çörek yapıyorlardı duvarına yapıştırıp. Kışın ayaklarını içine sallandırıp kenarında oturuyorlarmış.
YanıtlaSilYaaa....aman deme Handan ya :(
SilKöze dönüşmüş hafif sıcaklık verirken ısınma keyfi için. Korkacak bişey yok :)
SilKonya lezzetlerini çok iyi anlatmışsın Sertaç cım eline sağlık 2004 den sonra son yıllarda çok değişti yine bekleriz .
YanıtlaSil2000'de Konya'daydık. Konya'da ki kentleşme,gelişme şimdiki durumu ile kıyasladığımda çok büyük yol katetti.
SilGeliriz tabii gelmez olurmuyuz hiç?Yılda 1-2 kez uğrarız Konya'ya...sevgiler
Bi an Çumra-Konya'yı görünce şaşırdım şu an tam da oradan sesleniyorum size :) Tandır güzeldir ama herkesin yapabildiği bişey değil. Halamın gelini var harika yapar. Tadını bildiğimi için yazınızı okurken ağzımın suyu aktı vallahi iyiki görsel koymamışsınız şöyle ikiye bölünüp de peynirin içinde sündüğünü ;)
YanıtlaSilAaaaa bu ne güzel tesadüf...napıyorsun orada? sıcak sıcak ohh miss...dondurucuda vardı eve gidip ısıtayım canım istedi...sevgiler
SilBen Çumralıyım zaten.Burada yaşıyorum çalışıyorum evim akrabalarım herkes burada :)
SilBir daha yolunuz düşerse mutlaka görüşmek isterim ;)
Sevgiler...
Çok severim. Köy usulü başka oluyor, bir kenara not edeyim yolum düşerse tatmak isterim.
YanıtlaSilAlanya-Ankara turu yaparken uğrayablirsin. Lezzeti şahane
Silayyyy
YanıtlaSilöylesine bakamadım ya ben yine işte
resssmen dibim düştü
gnam gnam
bir gün gitmeye niyetim var Konya'ya ama bakalım ne zaman
Artık daha çok istiyorum :-))
Konyalılarda bu lezzetlerden sonra 100 kilo oluyorlar tabii..Bende yaşamaya devam etseydim sonum 100 kiloydu da Allahtan Konya'da fazla kalmadım. Görmek için mutlaka fırsat yarat Kadriye...
SilAnne babam Aksaraylıdır. Dolayısı ile tandır da oraların ocağı olduğundan tandırda çömlek fasulyesi, tandır da gömme patates yani kumpir, ekmek, o , bu bilirim. Hatta tandıra düşmüşlüğüm var. Allah'tan ateş yoktu. Yanmaz haldeydi.
YanıtlaSilYani, böyle kötülük görülmedi. Şimdi tandır filan yokken tandırda ekmeğin kokusunu yayarak :))))))) Bulanacak şey değil artık...
Bu arada takibe de geçtim.
YanıtlaSil