19 Ocak 2015 Pazartesi

DİRİ KISIR TARİFİ

DİRİ KISIR TARİFİ

Güzel bir pazartesi gününden herkese selam... Günler birbirini kovalıyor... Zaman ne kadar hızlı geçiyor anlamıyorum. Ne zamandır  bekliyor bu kısır resimleri kısmet bugüneymiş. Hafta sonu tekrar yapayım bari yazarken canım istedi :))))



MALZEMELER
*2 su bardağı köftelik ince bulgur
*1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
*1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
*10 adet taze soğan
*Yarım demet maydanoz
*Yarım demet taze nane
*4-5 tane sivri biber
*pul biber
*zeytin yağ
*2 adet  taze sıkılmış  limon suyu
*Çekilmiş karabiber
*tuz
*Süslemek için domates,salatalık

KISIR

Evettt şimdi 2 su bardağı köftelik  ince bulguru  kasemize koyalım. 1'er yemek kaşığı biber,domates salçasını küçük bir tencerenin içinde 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile azıcık kavuralım. Ocağın altını kapattıktan sonra 3 su bardağı sıcak suyumuzu tenceremize ekleyelim. İyice kaynamış salçalı suyumuzu kasemize ekleyelim güzelce karıştıralım kasemizin  ağzını bir tencere kapağı ile kapatıp şişmeye bırakalım.
KISIR


KISIR
Bulgurlarımız şişerken biz taze soğanlarımızı, nanenizi, sivri biberlerimizi, maydanozlarımızı doğrayalım. Başka bir kasede bekletelim. Bulgurlarımız iyice  suyunu çekip şişince (ben kısırı sulu sulu sevmem diri severim bu yüzden suyunu az koyarım,  hafif kırt kırt ise tamamdır.) doğradığımız yeşilliklerimizi ekleyelim. Karıştıralım. 

KISIR
Tuzumuzu tadına bakarak atalım. Çünkü salçamız tuzlu olduğu için fazla kaçırabiliriz.Dikkat!!!!!!Karabiberimizi ve pul biberimizi ekleyelim. Yarım çay bardağı zeytinyağı ve 2 adet taze sıkılmış limon suyumuzu ekleyelim.İsterseniz marul yapraklarının içine koyarak, isterseniz domates ve salatalık dilimleri ile (her şekli kabulümdür) servis edebilirsiniz. Servisin çeşitli şekilleri var tabii  Konyalı bir arkadaşım kısırı bize asma yaprağı ile birlikte servis yapmıştı.Kısırı, asma yaprağı ile sunmak  meseleye  farklı bir bakış açısıydı.... :)))) 
Hepimiz için güzel bir pazartesi olması dileğiyle afiyet olsun....

KISIR YAPILIŞI






24 Aralık 2014 Çarşamba

BUZLUK BÖREĞİ

Buzluk böreği
Günaydın gençler ve genç kalanlar:)
Boş günlerinizde sarıp buzluğa koyduğunuzda, sizi çok rahatlatacak bir börek tarifi vermek istiyorum. Çıkarıp buzlu buzlu üzerine yumurta sarısı sürün hopp fırına...45 dk.sonra yumuşacık, çıtır börekleriniz hazır...ohh miss....
kıymalı börek

MALZEMELER
*3 yumurta
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı zeytin yağ
*Yarım çay bardağı su
Yukarıdaki malzemelerin tamamını şekşeke (tupperın ayran yapıcısı) koyup iyice karışana kadar  çalkalayalım.
*1 kg.yufka


Kıymalı börek



İÇİ  MALZEMELER
*250 gr.kıyma
*1 tane büyük boy patates
*1 orta boy kuru soğan
*1 adet sivri biber


BÖREK İÇİNİN HAZIRLANIŞI
Küçük küçük  doğradığımız kuru soğanları, sivri biberimizi  tavamıza koyalım. yarım fincan zeytinyağı ile soğanımızı hafif pembeleşinceye kadar  kavuralım. kıymamızı tavamıza ekleyelim.beraber kavurmaya devam edelim.Ardından rendelenmiş patatesimiz tavamıza ekleyelim.birkaç dakika daha kavurduktan sonra tavamızı ocaktan alalım.
Börek yapımı

Bir yufkayı yayalım.Üzerine hazırladığımız karışımı fırçayla sürelim.Bir yufka daha serelim tekrar karışımdan sürelim.8'e bölelim. Kıymalı-patatesli içimizden böreğimize bolca koyup saralım. Böreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürelim. Üzerine ise bu kez susam yerine mavi haşhaş attım. Önceden ısıtılmış   175 C fırında yaklaşık 45 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. 
                                                                     Sevgiler
Kıymalı Börek,




Buzluk böreği

16 Aralık 2014 Salı

KUMAŞ YAPIŞTIRMA İLE FİSKOS ÖRTÜSÜ


Sonbahar gibi geçen, bir 16.Aralık gününden  herkese merhaba....Yaklaşık bir haftadır aşağıda göreceğiniz proje ile uğraşıyorum. Kenarlarını daha yapamadım ama daha fazla dayanamayacağım bir an önce sizlerle paylaşmak  istiyorum.

 Efenim herhalde salı günü başladım ben bu örtüyü yapmaya......Çünkü sallandıkça sallandı..Bu sefer beni çok uğraştırdı ama pek güzel oldu. 

ELİŞİ MASA ÖRTÜSÜ


İlk olarak zevkimize uygun  iri motifli bir tülbent alıyoruz. 
İri motifli olursa kesmek daha kolay.Tülbent çok ince olduğu için kesilen yerler tel tel ayrılmıyor. Küçük motifler, girintisi fazla olan yerler ,kesme işinizi zorlaştırır. Motifi bir bütün olarak çıkartıyoruz. Sonra 90*90 cm olarak kestirdiğimiz Ödemiş ipeğine motifi yerleştiriyoruz.


 Şık düğme'den alınan  ART DECO YAPIŞTIRICI' sı ile bir fırça yardımıyla,  motiflerin üstünden  fazla dışına taşırmayarak  yapıştırıyoruz. Taşarsa eğer; üzülecek bir şey yok çünkü yapıştırıcı şeffaflaşıyor.  

HANDMADE



HANDMADE

Dört kenarına motiflerimizi yapıştırdıktan sonra 24 saat kurumaya bırakalım. Daha sonra tersinden ütüleyerek fikse edelim.



Masa örtüme  biraz canlılık, pırıltı katması için yukarıda gördüğünüz simli yapıştırıcı ile güllerin kenarlarını, kıvrımlarını  bu yapıştırıcı ile belirledim.


ELİŞİ MASA ÖRTÜSÜ

Nasıl kullanacağınız hayal gücünüze kalmış. İsterseniz runner yapın, isterseniz masa örtüsü....


ELİŞİ MASA ÖRTÜSÜ


     İlk kez yıllar önce  yaptığım, yaparken çok keyif aldığım bir proje idi bu ipeğe tülbent yapıştırma işi.....Tekrar yapmak biraz uzadı fakat çok keyifli oldu. Farklı-özel.....

      Kenarlarına daha dantel dikeceğim fakat bekleyemedim                 hemen paylaşmak istedim. Nasıl olmuş? Beğendiniz mi?
                                                                                        Sevgilerimle





BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...