27 Aralık 2013 Cuma

KAHVALTILIK EKMEK BÖREĞİ



Bugün sizlere; kahvaltı ya da beş çayı için çocukların çok sevdiği bayat ekmek dilimleri ile hazırladığım ekmek böreğinin tarifini paylaşacağım.


EKMEK BÖREĞİ

MALZEMELER
* Her çeşit  evde kalmış peynir
* 2 adet sivri biber
*1 adet büyük boy domates
*2 yumurta
*Tereyağ
*Karabiber

YAPILIŞI

Peynirleri, çatalın tersi ile iyice ezdikten sonra küçük küçük doğranmış biberleri, kuşbaşı doğranmış domatesleri, kesilmiş tereyağ parçaları ile yumurta ve karabiberini ekleyin, karıştırın.

Bayat ekmeklerimizi dilimleyelim. Üzerlerine bu karışımı sürelim.Önceden  ısıtılmış 200 C'de fırında üzeri hafifçe kızarıncaya kadar (yaklaşık 8-10 dk) pişirelim.

Şimdiii bir bardak çay ve yumuşacık olan ekmeklerimiz ile keyifli dakikalar başlıyorrr.
 Afiyet olsun..
  
  
EKMEK BÖREĞİ



23 Aralık 2013 Pazartesi

ILGAZ GEZİSİ

Ilgaz..... Anadolunun sen yüce bir dağısınnnnn

ÇANKIRI
     Çankırı il sınırlarında yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı Ankara'ya en yakın Kayak merkezidir.
ÇANKIRI
     Ilgaz Dağı Milli Parkı Ankara'ya 185 km uzaklıkta.. Kayak pistlerine en yakın mesafede  Ankara Üniversitesi,Tarım Bakanlığı ile Kayak federasyonunun misafirhaneleri ile bir otel bulunmaktadır.
TELESİYEJ

 Telesiyej yenilenmiş.Düşersek ölür müyüz? sürünür müyüz? diye düşündüm durdum.  

     Çocukluğum,  televizyon başında  yabancıların  kayak ve buz pateni yarışmalarını  seyredip, sporcuların kıyafetlerine imrenerek geçti.

      Fakat  ülkemde  nerede, nasıl yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşılamayan,  halka inememiş, sadece bir kesimin yapabildiği sporlar arasında kaldı  bence kayak...
     
    Benim içinse karda kaymak,  babamın yaptığı kızak ile evimizin orada ki yokuştan aşağı  kaydığım  çocukluğumdan ibarettir. 

KAR

 Doğası muhteşem....
ÇANKIRI

Kayak kolay kolay yurdum insanının yapamayacağı pahalı  bir spor..Kayak hocalarının saat ücreti ile kayak takımlarının kiralama bedeli, üstüne telesiyej ücreti oooooooo ...... 

KAYAK
                               Acemi pistinde bizimkiler.... 
KAYAK
   
Ben artık pes etmiştim. Düşe kalka ben, çevredeki diğer acemilerde beni kaldırmaktan perişan oldu. 


KAYAK
 Doruk ve Bersu'nun  zirveden kayması için eşlik etmek üzere  başka bir hoca ile anlaştık. Kayağı öğrendiler  gibi gibi..Darısı snowboardun  başına..
TELESİYEJ

KAYAK

ILGAZ

    Ertesi gün bir tipi bir tipi..Ardından sis bastırdı. Bir ara göz gözü görmez oldu.


KIZAK

Kızak en güzeliiii..... Kızak pisti biraz daha uzun olsaydı daha güzel olurdu.

ÇANKIRI

Zirve kafeden manzara.

Kaymayı öğrenemediğim için bu tatil bana sıkıcı geldi.Özellikle geceleri...Dışarı çıkamadık. Aşırı soğuk..Karanlık.. Bir de Milli Parkın içindeyiz. Hayvanı bol... ayısı var , yaban domuzu var...tilkisi var ..yok yok yani 

Ama baharda mutlaka Ilgaz'ı görmek istiyorum.Doğa yürüyüşleri için harika olmalı...


12 Aralık 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER DOLMASI

KURU BİBER DOLMA
    Zeytinyağlı dolmalar (tazesi-kurusu)  ve sarmalar bizim evde en çok sabah kahvaltılarında yenilir ve çokk sevilir. Bu nedenle bugün sizlerle zeytinyağlı biber dolmasının tarifini paylaşacağım.

* 3 tane büyük boy soğan
*1 su bardağı zeytinyağı
*3 su bardağı pirinç
*1 paket çam fıstığı
*1 paket kuş üzümü
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy domates
*1 yemek kaşığı salça
*1 yemek kaşığı kuru nane
*1 tatlı kaşığı silme tarçın
*1 tatlı kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı toz şeker
*Yeterince tuz ve karabiber
ÖN HAZIRLIK
    Kuru dolma biberleri kaynamış suya atın.Yumuşayana kadar kaynatın.  Yumuşadıktan sonra delikli kepçe yardımı ile dolma biberleri çıkartın bir kenarda beklesin.
     Kuş üzümlerini bir kase su içine koyun. Şişmeleri için bekletelim.
      Pirinçleri ayıklayın.Ayıkladığımız pirinçleri el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.

BİBER DOLMASI İÇİ
YAPILIŞI
     Büyük bir tencereye zeytinyağını koyalım. İçine çam fıstıklarını ekleyelim. Hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
     İnce kıydığımız kuru soğanları tencereye ekleyelim çam fıstıkları ile beraber kavurmaya devam edelim.
     Soğanlar sararınca, nişastasını  iyice yıkadığımız pirinçleri tencereye ilave edip, hep beraber kavurmaya devam edelim.
   Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz kuşbaşı doğradığımız  domatesleri tencereye ekleyelim ve eriyinceye kadar kavuralım.( Dilerseniz bu esnada domates salçasını da ekleyebilirsiniz. Ben renksiz yemek sevmediğim için salçayı ve domatesi bir arada kullanmayı seviyorum.) 
   Tuzu, karabiberi, tarçını, yenibaharı, toz şekeri,naneyi, kuş üzümlerini    ilave edelim.
   1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kapağını kapatalım. Suyunu çektikten sonra ocaktan indirelim.
  İnce ince kıydığımız maydanozları da  dolma içimize ilave ettikten sonra tenceremizin ağzı kapalı olarak soğutalım.
  Dolma içimiz soğuduktan sonra kuru biberlerimizi doldurabiliriz.
   Dolmalarımızın  domatesten kapaklarını kapattıktan sonra üzerlerine hafifçe zeytinyağı gezdirelim. 2 su bardağı su koyarak pişmeye bırakalım.
Afiyet olsun.....
       KURU BİBER DOLMASI
    Aşağıdaki resimde dolmalarımın kapaklarını yazın kuruttuğum domateslerden yaptım. Fakat tavsiye etmiyorum.Biraz ekşileştirdi dolmalarımı...:(    Yerken çıkartmak zorunda kaldık...
KURU BİBER DOLMASI

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...