Zeytinyağlı dolmalar (tazesi-kurusu) ve sarmalar bizim evde en çok sabah kahvaltılarında yenilir ve çokk sevilir. Bu nedenle bugün sizlerle zeytinyağlı biber dolmasının tarifini paylaşacağım.
* 3 tane büyük boy soğan
*1 su bardağı zeytinyağı
*3 su bardağı pirinç
*1 paket çam fıstığı
*1 paket kuş üzümü
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy domates
*1 yemek kaşığı salça
*1 yemek kaşığı kuru nane
*1 tatlı kaşığı silme tarçın
*1 tatlı kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı toz şeker
*Yeterince tuz ve karabiber
Kuş üzümlerini bir kase su içine koyun. Şişmeleri için bekletelim.
Pirinçleri ayıklayın.Ayıkladığımız pirinçleri el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.
* 3 tane büyük boy soğan
*1 su bardağı zeytinyağı
*3 su bardağı pirinç
*1 paket çam fıstığı
*1 paket kuş üzümü
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy domates
*1 yemek kaşığı salça
*1 yemek kaşığı kuru nane
*1 tatlı kaşığı silme tarçın
*1 tatlı kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı toz şeker
*Yeterince tuz ve karabiber
ÖN HAZIRLIK
Kuru dolma biberleri kaynamış suya atın.Yumuşayana kadar kaynatın. Yumuşadıktan sonra delikli kepçe yardımı ile dolma biberleri çıkartın bir kenarda beklesin.Kuş üzümlerini bir kase su içine koyun. Şişmeleri için bekletelim.
Pirinçleri ayıklayın.Ayıkladığımız pirinçleri el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.
YAPILIŞI
Büyük bir tencereye zeytinyağını koyalım. İçine çam fıstıklarını ekleyelim. Hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
İnce kıydığımız kuru soğanları tencereye ekleyelim çam fıstıkları ile beraber kavurmaya devam edelim.
Soğanlar sararınca, nişastasını iyice yıkadığımız pirinçleri tencereye ilave edip, hep beraber kavurmaya devam edelim.
Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz kuşbaşı doğradığımız domatesleri tencereye ekleyelim ve eriyinceye kadar kavuralım.( Dilerseniz bu esnada domates salçasını da ekleyebilirsiniz. Ben renksiz yemek sevmediğim için salçayı ve domatesi bir arada kullanmayı seviyorum.)
Tuzu, karabiberi, tarçını, yenibaharı, toz şekeri,naneyi, kuş üzümlerini ilave edelim.
1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kapağını kapatalım. Suyunu çektikten sonra ocaktan indirelim.
İnce ince kıydığımız maydanozları da dolma içimize ilave ettikten sonra tenceremizin ağzı kapalı olarak soğutalım.
Dolma içimiz soğuduktan sonra kuru biberlerimizi doldurabiliriz.
Dolmalarımızın domatesten kapaklarını kapattıktan sonra üzerlerine hafifçe zeytinyağı gezdirelim. 2 su bardağı su koyarak pişmeye bırakalım.
Afiyet olsun.....
Aşağıdaki resimde dolmalarımın kapaklarını yazın kuruttuğum domateslerden yaptım. Fakat tavsiye etmiyorum.Biraz ekşileştirdi dolmalarımı...:( Yerken çıkartmak zorunda kaldık...