5 Kasım 2014 Çarşamba

BEREKETİN ADI- AŞURE TARİFİ


AŞURE NASIL YAPILIR

Selam
Kuran-ı Kerim'de kıymet verilen 4 aydan biri olan Muharrem ayı dolayısıyla, en az 7 malzemeli ve 7 kapıya dağıtılması gereken aşureyi pişirmemek olmazdı. Bu yüzden  bugün sizlere hafta sonu yaptığım aşurenin  tarifini vermek istiyorum.


AŞURE



 *1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı pirinç
*Yarım kilo yarma
*250 gr.fındık
*250 gr.sarı üzüm
*250 gr.dövülmüş ceviz
*400 gr.incir
*400 gr.kayısı
*1 adet portakal
*1 su bardağı süt
*5 su bardağı toz şeker
*1 tane nar
*Çekilmiş antep fıstığı
*Yarım fincan gül suyu
*Yaklaşık 1,5 litre kaynamış su

Bir gece önceden nohudu, kuru fasulyeyi ve yarmayı iyice yıkayalım ve ayrı ayrı tencerelerde üzerlerini 4 parmak geçecek kadar ılık suyla ıslatıp kapaklarını kapatalım.Sabaha kadar beklesinler.Sabah ıslattığımız sularını süzelim.İyice yıkayalım. Tekrar üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su koyalım ve pişirmeye başlayalım. Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra ocaklarımızı kapatalım.Bu arada pirinçleri iyice yıkayalım. 15 dakika haşlayalım.

AŞURE KURU MEYVALAR


 Nohut, kuru fasulye,pirinç ve yarmalar pişerken kayısı ve inciri 4 parçaya bölelim. Yıkadıktan sonra şişmeleri için su dolu kaselere ayrı ayrı ıslatalım. Bekletelim.

AŞURE

  İyice pişen kuru fasulyemizi, pirinçlerimizi, nohudumuzu (nohutların kabuklarını soyup koydum.Zaten bir taraftan bastırınca öbür taraftan kabukları ayrılıveriyor) ve yarmamızı kalan suları ile birlikte  büyük aşure tenceremize boşaltalım.


AŞURE YAPIMI

Bu arada kayısımızı,sarı üzümlerimizi ve incirlerimizi üzerine 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip yaklaşık 10 dakika  pişirelim. Piştikten sonra aşure tenceremizin içine kayısı ve üzümleri suyu ile incirleri kepçe yardımı ile alarak koyalım. Çünkü incirin suyu ile koyarsak incirin kara suyundan dolayı aşuremiz kararabilir.. DİKKAT!

AŞUREMALZEMELERİ



Yıkanmış bir portakalın kabuklarını soyalım. Kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Biraz su ile birlikte 10 dakika pişirelim. Piştikten sonra portakal kabuklarımızı da suyu ile birlikte  aşure tenceremize ekleyelim.


AŞURE YAPIMI

1 su bardağı sütü, 2 su bardağı sıcak su ile başka bir kapta karıştıralım ve tenceremize ekleyelim. Sütü birdenbire eklerseniz kesilebilir.DİKKAT !

AŞURE

Fındıkların yarısını buzdolabı poşetinin içine koyalım,  ağzını kapatarak 4-5 kez tokmakla vurarak ikiye ayrılmasını sağlayalım.Un ufak yapmayalım. Aşure tenceremize ekleyelim.

AŞURE

Ardından şekerimizi ve  yaklaşık 1,5 litre kaynamış suyu tenceremize ekleyelim. Bir tutam tuzumuzu da tenceremize ekledikten sonra 10 dakika kadar ezmeden karıştırarak kaynatalım. Ocağımızın altını kapattıktan sonra yarım fincan gül suyumuzu ekleyelim. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra artık aşuremiz hazır :)
                                                                                    Afiyet olsun 


AŞURE NASIL YAPILIR





26 yorum:

  1. hımm ne de güzel görünüyor enfes olmuş vallahi!
    dün akşam eve gittiğimde komşuda pişmiş bize de düşmüş yaa ayy ne sevindim:))
    afiyetle,,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Sebuş...Şu komşuda pişip bizim eve düşenleri bende o kadar seviyorum o kadar seviyorum ki.....
      Teşekkürler canım :)

      Sil
  2. sabah sabah canımı çektirtin be Sertaç'ım:))))eline sağlık afiyet olsun aşureyi çok ama çok severim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'm gel vallahi birlikte yiyelim. Var hala....Benim işyeri yakın sana :)
      Teşekkürler

      Sil
  3. Bu nasıl bir düzenli yemek yapış, hayran oldum :) Bereketli olsun sofranız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim..Düzenli yapmaya çalıştım ama çok yoruldum...Anladım ki aşure tam bir ekip işi :)
      sevgiler :)

      Sil
  4. Afiyet olsun ben de çok severim aşureyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deren....Aşure sevilmez miiiiiii

      Sil
  5. Ellerinize sağlık :)
    Gözlemlediğim bir kaç şey var bu aşure ile ilgili. Tabi yapımıyla ilgili süreci hiç bilmiyorum, ben sadece tattıklarımla ilgili konuşacağım. Efenim, bir kere görebildiğim üzre bir çok kendinden şekeri olan besin katılıyor bunun içine, o yüzden bazılarımız ekstradan şeker ilave ederek haddinden fazla şekerli olmasını sağlıyor. bence aşurede ki en büyük sır o şekeri ayarlamakta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Tolga...Şeker önemli..Ama aşurede o kuru meyvaların şekeri yetmiyor..Ayrıca şeker eklemek gerekiyor.Tabii benim kullandığım şeker birçok insana fazla gelebilir ama yiyenler beğendi...Ne çayımı şekersiz içebiliyorum ne de hayatımdan şekeri çıkartabiliyorum..Bu yüzden
      Yasaklanana kadar devammmm :)

      Sil
    2. Bu arada hoşgeldin bloguma..

      Sil
  6. Ellerinize sağlık ,Allah kabul etsin
    Bu ölçüleri hangi boy tencere de pişirdiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Hoşgeldiniz bloguma..
      15 litrelik aşure tenceresinde pişirdim..Sevgiler :)

      Sil
  7. sertaç,
    hiç aşure pişirmedim:( eş sevmez o sebepden!
    ancak yeşil kuplarına bayıldım ve pişiresim geldi bi koşu mutfağa gidip:)
    Allah bereket versin,eline sağlık,görünüşü bile iştah açıcı
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa aşure sevilmez mi? boşver sende uğraşma o zaman...Komşular getirir nasıl olsa:) Getirmezlerse eğer; Yaşasın Hasan Usta ......
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Yok yav.Dr.Oetkerin poşet aşuresini aldım.malzemelerini çoğalttım.Kıvamı,tadı tuzu süper oldu.Ha bu arada bir poşetten 3kase çıkıyor.Çok zaman alıyor diyenlere duyurulur.Anne aşuresi gibi olmasada günü kurtarır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama Berrincim evde yapılmışı gibi var mı? Herşey doğal... koruyucu yok,katkı maddesi yok..Sağlıklı beslenmek lazım di mi ama? Günü kurtarmak adına iyi bir yöntem olabilir belki :) Bu arada hoşgeldin bloguma Sevgiler :)

      Sil
  9. Ne kadar güzel bir başlık yazmışsın " Bereketin Adı " gerçekten bende öyle olduğunu düşünüyorum. Her sene yapmazsam hiç içim rahat etmiyor, bu sene de kısmetse evime dönünce hazırlıcam. Bu sefer İstanbul da yapmak da kısmet oluyor :)
    Ellerine sağlık Sertaçcım, her aşamasını da tek tek göstermişsin :) Eviniz bereket ve mutlulukla dolsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel Sinem İstanbul'a dönüyorsun..Senin adına sevindim..Ne güzel duygular bunlar Amin hayatım hepimizin evi bereket ve mutlulukla dolsun..
      Sevgiler :)

      Sil
    2. Hayır İstanbul a dönmüyorum Sertaç'cım :( Tatil ve ailemle olmak için burdayım :) İnşallah o da olur :)

      Sil
  10. Ellerinize sağlık! Ben de bayılırım aşureye :))

    http://dilanyildirim.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma...Teşekkür ederim..Sevgiler :)

      Sil
  11. Aşureyi çok severim çok güzel gözüküyor :) Allah kabul etsin :)

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...