Selam
Kuran-ı Kerim'de kıymet verilen 4 aydan biri olan Muharrem ayı dolayısıyla, en az 7 malzemeli ve 7 kapıya dağıtılması gereken aşureyi pişirmemek olmazdı. Bu yüzden bugün sizlere hafta sonu yaptığım aşurenin tarifini vermek istiyorum.
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı pirinç
*Yarım kilo yarma
*250 gr.fındık
*250 gr.sarı üzüm
*250 gr.dövülmüş ceviz
*400 gr.incir
*400 gr.kayısı
*1 adet portakal
*1 su bardağı süt
*5 su bardağı toz şeker
*1 tane nar
*Çekilmiş antep fıstığı
*Yarım fincan gül suyu
*Yaklaşık 1,5 litre kaynamış su
Bir gece önceden nohudu, kuru fasulyeyi ve yarmayı iyice yıkayalım ve ayrı ayrı tencerelerde üzerlerini 4 parmak geçecek kadar ılık suyla ıslatıp kapaklarını kapatalım.Sabaha kadar beklesinler.Sabah ıslattığımız sularını süzelim.İyice yıkayalım. Tekrar üzerlerini 4 parmak geçecek kadar su koyalım ve pişirmeye başlayalım. Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra ocaklarımızı kapatalım.Bu arada pirinçleri iyice yıkayalım. 15 dakika haşlayalım.
Nohut, kuru fasulye,pirinç ve yarmalar pişerken kayısı ve inciri 4 parçaya bölelim. Yıkadıktan sonra şişmeleri için su dolu kaselere ayrı ayrı ıslatalım. Bekletelim.
İyice pişen kuru fasulyemizi, pirinçlerimizi, nohudumuzu (nohutların kabuklarını soyup koydum.Zaten bir taraftan bastırınca öbür taraftan kabukları ayrılıveriyor) ve yarmamızı kalan suları ile birlikte büyük aşure tenceremize boşaltalım.
Bu arada kayısımızı,sarı üzümlerimizi ve incirlerimizi üzerine 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip yaklaşık 10 dakika pişirelim. Piştikten sonra aşure tenceremizin içine kayısı ve üzümleri suyu ile incirleri kepçe yardımı ile alarak koyalım. Çünkü incirin suyu ile koyarsak incirin kara suyundan dolayı aşuremiz kararabilir.. DİKKAT!
Yıkanmış bir portakalın kabuklarını soyalım. Kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Biraz su ile birlikte 10 dakika pişirelim. Piştikten sonra portakal kabuklarımızı da suyu ile birlikte aşure tenceremize ekleyelim.
1 su bardağı sütü, 2 su bardağı sıcak su ile başka bir kapta karıştıralım ve tenceremize ekleyelim. Sütü birdenbire eklerseniz kesilebilir.DİKKAT !
Fındıkların yarısını buzdolabı poşetinin içine koyalım, ağzını kapatarak 4-5 kez tokmakla vurarak ikiye ayrılmasını sağlayalım.Un ufak yapmayalım. Aşure tenceremize ekleyelim.
Ardından şekerimizi ve yaklaşık 1,5 litre kaynamış suyu tenceremize ekleyelim. Bir tutam tuzumuzu da tenceremize ekledikten sonra 10 dakika kadar ezmeden karıştırarak kaynatalım. Ocağımızın altını kapattıktan sonra yarım fincan gül suyumuzu ekleyelim. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra artık aşuremiz hazır :)
Afiyet olsun
elinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Hoşgeldiniz bloguma
Silhımm ne de güzel görünüyor enfes olmuş vallahi!
YanıtlaSildün akşam eve gittiğimde komşuda pişmiş bize de düşmüş yaa ayy ne sevindim:))
afiyetle,,
Gerçekten Sebuş...Şu komşuda pişip bizim eve düşenleri bende o kadar seviyorum o kadar seviyorum ki.....
SilTeşekkürler canım :)
sabah sabah canımı çektirtin be Sertaç'ım:))))eline sağlık afiyet olsun aşureyi çok ama çok severim...
YanıtlaSilMüjde'm gel vallahi birlikte yiyelim. Var hala....Benim işyeri yakın sana :)
SilTeşekkürler
Bu nasıl bir düzenli yemek yapış, hayran oldum :) Bereketli olsun sofranız.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..Düzenli yapmaya çalıştım ama çok yoruldum...Anladım ki aşure tam bir ekip işi :)
Silsevgiler :)
Afiyet olsun ben de çok severim aşureyi
YanıtlaSilTeşekkürler Deren....Aşure sevilmez miiiiiii
SilEllerinize sağlık :)
YanıtlaSilGözlemlediğim bir kaç şey var bu aşure ile ilgili. Tabi yapımıyla ilgili süreci hiç bilmiyorum, ben sadece tattıklarımla ilgili konuşacağım. Efenim, bir kere görebildiğim üzre bir çok kendinden şekeri olan besin katılıyor bunun içine, o yüzden bazılarımız ekstradan şeker ilave ederek haddinden fazla şekerli olmasını sağlıyor. bence aşurede ki en büyük sır o şekeri ayarlamakta :)
Haklısın Tolga...Şeker önemli..Ama aşurede o kuru meyvaların şekeri yetmiyor..Ayrıca şeker eklemek gerekiyor.Tabii benim kullandığım şeker birçok insana fazla gelebilir ama yiyenler beğendi...Ne çayımı şekersiz içebiliyorum ne de hayatımdan şekeri çıkartabiliyorum..Bu yüzden
SilYasaklanana kadar devammmm :)
Bu arada hoşgeldin bloguma..
SilEllerinize sağlık ,Allah kabul etsin
YanıtlaSilBu ölçüleri hangi boy tencere de pişirdiniz ?
Çok teşekkür ederim.Hoşgeldiniz bloguma..
Sil15 litrelik aşure tenceresinde pişirdim..Sevgiler :)
sertaç,
YanıtlaSilhiç aşure pişirmedim:( eş sevmez o sebepden!
ancak yeşil kuplarına bayıldım ve pişiresim geldi bi koşu mutfağa gidip:)
Allah bereket versin,eline sağlık,görünüşü bile iştah açıcı
çok sevgiler
Yaa aşure sevilmez mi? boşver sende uğraşma o zaman...Komşular getirir nasıl olsa:) Getirmezlerse eğer; Yaşasın Hasan Usta ......
SilSevgiler :)
Yok yav.Dr.Oetkerin poşet aşuresini aldım.malzemelerini çoğalttım.Kıvamı,tadı tuzu süper oldu.Ha bu arada bir poşetten 3kase çıkıyor.Çok zaman alıyor diyenlere duyurulur.Anne aşuresi gibi olmasada günü kurtarır.
YanıtlaSilAma Berrincim evde yapılmışı gibi var mı? Herşey doğal... koruyucu yok,katkı maddesi yok..Sağlıklı beslenmek lazım di mi ama? Günü kurtarmak adına iyi bir yöntem olabilir belki :) Bu arada hoşgeldin bloguma Sevgiler :)
SilNe kadar güzel bir başlık yazmışsın " Bereketin Adı " gerçekten bende öyle olduğunu düşünüyorum. Her sene yapmazsam hiç içim rahat etmiyor, bu sene de kısmetse evime dönünce hazırlıcam. Bu sefer İstanbul da yapmak da kısmet oluyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık Sertaçcım, her aşamasını da tek tek göstermişsin :) Eviniz bereket ve mutlulukla dolsun :)
Ne güzel Sinem İstanbul'a dönüyorsun..Senin adına sevindim..Ne güzel duygular bunlar Amin hayatım hepimizin evi bereket ve mutlulukla dolsun..
SilSevgiler :)
Hayır İstanbul a dönmüyorum Sertaç'cım :( Tatil ve ailemle olmak için burdayım :) İnşallah o da olur :)
SilEllerinize sağlık! Ben de bayılırım aşureye :))
YanıtlaSilhttp://dilanyildirim.blogspot.com.tr/
Hoşgeldiniz bloguma...Teşekkür ederim..Sevgiler :)
SilAşureyi çok severim çok güzel gözüküyor :) Allah kabul etsin :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Şirinecim...:)
Sil