Güzel başlayan bir perşembe gününden herkese merhaba...
Geçenlerde kitap evinde gezerken; Yunus Emre AKKOR'un
Osmanlının yemek tariflerini veren kitabı "Osmanlı Mutfağı" kitabını buldum. Çok güzel tarifleri var.Zaman içinde hepsini yapıp, paylaşacağım.Bugün sizlere tandır çorbasının tarifini vermek istiyorum. Aslında ona çorba demek bir nevi haksızlık...İçinde yok yok....O kadar besleyici ki bir tabakla doyduğunuzu hissediyorsunuz...Annemde biz çocukken sık sık yapardı bu çorbayı... Çocukluğumun lezzetlerinden biridir.
Gelelim tarifimize....
MALZEMELER
*2 yemek kaşığı kavurma
*Yarım su bardağı nohut
*Yarım su bardağı bulgur
*Yarım su bardağı kuru fasulye
*Yarım su bardağı yeşil mercimek
*3 su bardağı et suyu
*1 orta boy kuru soğan
*2 su bardağı su
*1 yemek kaşığı tepeleme tere yağ
*1 çay kaşığı tuz
*1 limonun suyu
*1 çay kaşığı kimyon
*1 çay kaşığı pul biber
*1 çay kaşığı karabiber
SOSU İÇİN
*2 yemek kaşığı tere yağ
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*3 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI
Mercimek, fasulye ve nohudu bir gece önceden yıkayıp ayrı ayrı ıslatalım. Bu malzemeleri tuz eklemeden ıslattığımız sularla birlikte haşlayalım. Bulguru ayıklayıp yıkayalım. Kuru soğanları küçük küçük yemeklik doğrayalım. Derin bir tencerede bir yemek kaşığı tereyağını eritip,içine doğradığımız soğanları ekleyelim. Pembeleşene kadar kavuralım. Soğanlar pembeleşince içine haşlanmış mercimeği, kuru fasulyeyi, nohudu, yıkanmış bulguru, kimyonu, pul biberi, limon suyunu, et suyunu, tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım ve otuz dakika pişirelim. Çorbamız piştikten sonra on dakika dinlendirelim.
Çorbamız dinlenirken, küçük bir tavada tereyağını kızdırıp, içine kıyılmış sarımsakları atıp kavuralım. Ocağımızın altını kapatmaya yakın kuru nane ve pul biberini atıp kavuralım. Hazırladığımız sosu çorbamızın üstüne gezdirip, sıcak olarak servis yapalım.
Sevgiler
Tabak görseli olayın güzelliğini anlatmaya yetiyor da artıyor bile :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ersin :) Yaa komidin muhteşem olmuş tekrar eline sağlık :)
SilSertaç'ım hakikaten yok yok. Muhteşem bir tarif çok teşekkürler ben bunu etsiz de yaparım, ancak tepeleme tereyağ hem de sosta tereyağ çok ağır gelebilir:))
YanıtlaSilafiyet bal olsun, eline sağlık var ya canım çekti şimdi:))
Müjdecim çok lezzetli oluyor ama....Zaten hangi lezzetli yemek sağlıklı ki......Sevgiler :)
SilKudret, Protein bombasi corbaya bayilirim.Eline saglik..
YanıtlaSilSağol Şulecim Sevgiler :)
SilOff ne güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.. Ve afiyet olmuştur inşaALLAH :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..Hoşgeldiniz :)
Silsertaç,bu ne ya!
YanıtlaSileş yanımda görünce yüksek sesle okudum tarifi,hayal etti dibi düştü:)))
yapiciğiz biz bunu bilesin:)))
sevgiler
Canınız mı çekti? Dayanamam dene Havvacım beğenirsiniz eminim
SilSevgiler
Müthiş görünüyor, ellerine sağlık. Ben de yapmak istiyorum böyle yemekler öğreneceğiz artık sizlerden :))
YanıtlaSilSeve seve Şenaycım.Boşuna günlük tutmayalım burada..Yapında şanımız yürüsün Sevgiler :)
SilGörsellerde, tarifte harika görünüyor, bir adı da "bomba" olmalı bu çorbanın, yanına hiç bir şey istemez. Ellerinize sağlık :)) sevgiyle.
YanıtlaSilEvet doğru "bomba çorba" harika bir yakıştırma..Teşekkür ederim.
SilSevgiler :)
Elinize sağlık,çok güzel olmuş..Tandır diyince aklıma köylerde hamur işleri için düzenlenen pişirici tandırlar geldi..Gerçi bu tür tandırlar büyük şehirlerde de var..Yeri uygun olanlar kendi evlerine bu düzeneği kurabiliyorlar..Özellikle kışın çok iyi oluyor..Sıcak sıcak pideler,ekmekleri,hamur işlerini yiyebiliyorsunuz..
YanıtlaSilEvet Ertuğrul haklısın...Konya'da tatmıştım tandır böreğini..ahh ahh o ne lezzetti yaa...bak canım istedi şimdi :))))
SilBu çorbaya neden böyle isim vermişler bilmiyorum ama tandırda pişenlerin tadını hiçbirşey vermiyor. :))))
Et suyu olmadan denedin mi hiç? Görüntü çok güzel, tat bozulmuyorsa yapmayı isterim.
YanıtlaSilTabii etsuyu kullanmayabilirsin.Tadının değişeceğini zannetmiyorum.Ama kavurmayı çıkarma tariften Ata sever :))))
SilDeğişik ve leziz bir çorbaya benziyor. Ellerine sağlık Sertaçcım, sevgilerimle....
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sinemcim.Çokk lezzetli...
SilSevgiler :)
Amanın!Tam çocuklara yapılası bişi bu Sertaç. Tutmayın beni moduna girdim derhal.teşekkürler :-)
YanıtlaSilHamarat kadınsın Kadriye...Hemen halledersin sen..
SilSevgiler :)
Görüntüsü şahane tadı da öyledir eminim
YanıtlaSilTeşekkür ederim Reyhan..Tadı muhteşem oldu..Sevgiler :)
Silyapmadım da ,yemedim de , nefis görünüyor. ellerine sağlık. denemeli.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Kendim yaptım diye söylemiyorum :))Denemeni isterim tadı nefis :))) sevgiler
SilTabaktaki haline ve tabağa bayıldım:)
YanıtlaSilÇokk teşekkür ederim.Beğenmene sevindim.Sevgiler :)
Silelinize sağlık çok güzel görünüyor, denemek lazım tam kış çorbası olmuş
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Haklısınız tam kış çorbası...Sevgiler :)
Sil