20 Kasım 2014 Perşembe

OSMANLI MUTFAĞINDAN TANDIR ÇORBASI


Güzel başlayan bir perşembe gününden herkese merhaba...
Geçenlerde kitap evinde gezerken; Yunus Emre AKKOR'un
 Osmanlının yemek tariflerini veren kitabı "Osmanlı Mutfağı" kitabını buldum. Çok güzel tarifleri var.Zaman içinde hepsini yapıp, paylaşacağım.Bugün sizlere tandır çorbasının tarifini vermek istiyorum. Aslında ona çorba demek bir nevi haksızlık...İçinde yok yok....O kadar besleyici ki bir tabakla doyduğunuzu hissediyorsunuz...Annemde biz çocukken sık sık yapardı bu çorbayı... Çocukluğumun lezzetlerinden biridir.

OSMANLI MUTFAĞI ÇORBALARI

                                       Gelelim tarifimize....

MALZEMELER
*2 yemek kaşığı kavurma
*Yarım su bardağı nohut
*Yarım su bardağı bulgur
*Yarım su bardağı kuru fasulye
*Yarım su bardağı yeşil mercimek
*3 su bardağı et suyu
*1 orta boy kuru soğan
*2 su bardağı su
*1 yemek kaşığı tepeleme tere yağ
*1 çay kaşığı tuz
*1 limonun suyu
*1 çay kaşığı kimyon
*1 çay kaşığı pul biber
*1 çay kaşığı karabiber

SOSU İÇİN
*2 yemek kaşığı tere yağ
*1 tatlı kaşığı kuru nane
*3 diş sarımsak
*1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI

Mercimek, fasulye ve nohudu bir gece önceden yıkayıp ayrı ayrı ıslatalım. Bu malzemeleri tuz eklemeden ıslattığımız sularla birlikte haşlayalım. Bulguru ayıklayıp yıkayalım. Kuru soğanları küçük küçük yemeklik doğrayalım. Derin bir tencerede bir yemek kaşığı tereyağını eritip,içine doğradığımız soğanları ekleyelim. Pembeleşene kadar kavuralım. Soğanlar pembeleşince içine haşlanmış mercimeği, kuru fasulyeyi, nohudu, yıkanmış bulguru, kimyonu, pul biberi, limon suyunu, et suyunu, tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım ve otuz dakika pişirelim. Çorbamız piştikten sonra on dakika dinlendirelim.

Çorbamız dinlenirken, küçük bir tavada tereyağını kızdırıp, içine kıyılmış sarımsakları atıp kavuralım. Ocağımızın altını kapatmaya yakın kuru nane ve pul biberini atıp kavuralım. Hazırladığımız sosu çorbamızın üstüne gezdirip, sıcak olarak servis yapalım.


ÇORBALAR

                                                                                                                                    Sevgiler 


30 yorum:

  1. Tabak görseli olayın güzelliğini anlatmaya yetiyor da artıyor bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ersin :) Yaa komidin muhteşem olmuş tekrar eline sağlık :)

      Sil
  2. Sertaç'ım hakikaten yok yok. Muhteşem bir tarif çok teşekkürler ben bunu etsiz de yaparım, ancak tepeleme tereyağ hem de sosta tereyağ çok ağır gelebilir:))
    afiyet bal olsun, eline sağlık var ya canım çekti şimdi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdecim çok lezzetli oluyor ama....Zaten hangi lezzetli yemek sağlıklı ki......Sevgiler :)

      Sil
  3. Kudret, Protein bombasi corbaya bayilirim.Eline saglik..

    YanıtlaSil
  4. Off ne güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.. Ve afiyet olmuştur inşaALLAH :)

    YanıtlaSil
  5. sertaç,bu ne ya!
    eş yanımda görünce yüksek sesle okudum tarifi,hayal etti dibi düştü:)))
    yapiciğiz biz bunu bilesin:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canınız mı çekti? Dayanamam dene Havvacım beğenirsiniz eminim
      Sevgiler

      Sil
  6. Müthiş görünüyor, ellerine sağlık. Ben de yapmak istiyorum böyle yemekler öğreneceğiz artık sizlerden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seve seve Şenaycım.Boşuna günlük tutmayalım burada..Yapında şanımız yürüsün Sevgiler :)

      Sil
  7. Görsellerde, tarifte harika görünüyor, bir adı da "bomba" olmalı bu çorbanın, yanına hiç bir şey istemez. Ellerinize sağlık :)) sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru "bomba çorba" harika bir yakıştırma..Teşekkür ederim.
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Elinize sağlık,çok güzel olmuş..Tandır diyince aklıma köylerde hamur işleri için düzenlenen pişirici tandırlar geldi..Gerçi bu tür tandırlar büyük şehirlerde de var..Yeri uygun olanlar kendi evlerine bu düzeneği kurabiliyorlar..Özellikle kışın çok iyi oluyor..Sıcak sıcak pideler,ekmekleri,hamur işlerini yiyebiliyorsunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ertuğrul haklısın...Konya'da tatmıştım tandır böreğini..ahh ahh o ne lezzetti yaa...bak canım istedi şimdi :))))
      Bu çorbaya neden böyle isim vermişler bilmiyorum ama tandırda pişenlerin tadını hiçbirşey vermiyor. :))))

      Sil
  9. Et suyu olmadan denedin mi hiç? Görüntü çok güzel, tat bozulmuyorsa yapmayı isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii etsuyu kullanmayabilirsin.Tadının değişeceğini zannetmiyorum.Ama kavurmayı çıkarma tariften Ata sever :))))

      Sil
  10. Değişik ve leziz bir çorbaya benziyor. Ellerine sağlık Sertaçcım, sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sinemcim.Çokk lezzetli...
      Sevgiler :)

      Sil
  11. Amanın!Tam çocuklara yapılası bişi bu Sertaç. Tutmayın beni moduna girdim derhal.teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamarat kadınsın Kadriye...Hemen halledersin sen..
      Sevgiler :)

      Sil
  12. Görüntüsü şahane tadı da öyledir eminim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Reyhan..Tadı muhteşem oldu..Sevgiler :)

      Sil
  13. yapmadım da ,yemedim de , nefis görünüyor. ellerine sağlık. denemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Kendim yaptım diye söylemiyorum :))Denemeni isterim tadı nefis :))) sevgiler

      Sil
  14. Tabaktaki haline ve tabağa bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ederim.Beğenmene sevindim.Sevgiler :)

      Sil
  15. elinize sağlık çok güzel görünüyor, denemek lazım tam kış çorbası olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Haklısınız tam kış çorbası...Sevgiler :)

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...