22 Nisan 2014 Salı

ESKİ GELİNLER

NURTEN-GÜNGÖR ÖZTEPE


Yıl 12.Mart.1960 Yer Ankara
    19 yaşında su gibi bir genç kız Annem, yakışıklı, zarif ama  bir o kadar da mütevazi delikanlı Babam...Duvağından sarkan gelin telleri, saçında ki minicik taç,uzun eldivenler,kat kat eteği olan gelinlik ile sevimli bir gelin....İlk dans... hangi şarkı ile hatırlıyor mu annem acaba?



ANNEM
 Annelerle kızlarının zevkleri de aynı galiba....Benim gelinliğiminde etek kısmı aynı idi. Ayrıca o zaman ki kuaförler şimdikilerden daha başarılı bence....
REMZİYE-AYHAN GÜRKAN

 Dayım ve yengem
Gelin telleri neden yok artık? Olmalı ama....Saçında olmazsa eğer, çiçeğinde olmalı....Bekar genç kızlara kısmet açması için verilmeli...Bu arada yengemin neden çiçeği yok sormam lazım.

Bu resim bana
Sevdimmmm.... bir genç kadını....... ansam onunnnnnn  adını......
hatırlatır :)


NİGAR-GALİP ÖZTEPE
Sene 1961 ve kısa gelinlik....Bizden daha cesur ve daha modern oldukları ortada...... 

Rivayet o ki Nigar teyzemin 57.dünürüymüş Galip Amca....Çok onurlandırıcı bir durum....Var ya Mustafa benim 57.değil dünürüm olacaktı ki havamdan geçilmezdi herhalde :)

Ölümsüzleştirmek istedim sadece...şimdilik bu kadar


                                                     Sevgiler....

21 Mart 2014 Cuma

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


Eş durumundan bir Afyonlu olarak vişneyi çok severiz. Eşimin dedesinden  kalma bir köy evimiz  ve bahçesinde bir sürü vişne ağacımız var.   

  Mevsimi geldiğinde vişneden  dallar yerlere eğilir....Ama gel gör ki  satınca para etmez.... Geçen sene kilosu  20-25 kuruştan satılmıştı. Bu nedenle bizim köylüler, o güzelim vişne ağaçlarını kestiler ve yerlerine iyi para ettiğinden dolayı Napolyon kiraz ağaçları diktiler. Yazıkkkkk....Ama onlarda haklılar bütün yıl uğraş didin meyvası da kuruş etsin....Keşke canım ülkemde aktif devlet kurumları olsa da üretici-tüketici dengesini iyi ayarlansa...Köylümüz zarar etmese...Ürettikleri para etse... rahat yaşasalar...İstikrar olsa ürün para edecek mi? diye düşünmeseler...olmaz mı?


Neyse......vişne tadından dolayı çoğunlukla meyve olarak yenmez. Anca kompostosu, reçeli, marmeladı yapılır. Pastalara keklere o mayhoş tadı ile çok yakışır.  Bu sebeble sizlere bugün çok güzel bir kek tarifi vereceğim. 
  

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK 




BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEKKEK
Malzemeler
*4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
*1 su bardağı toz şeker
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*Yarım su bardağı yoğurt (oda sıcaklığı)
*1 paket kabartma tozu
*1 çay kaşığı silme karbonat (Daha güzel kabarır.)
*1 paket vanilya
*2 su bardağı un
*10-15 tane vişne (mutlaka dondurucumda vardır :) )
*1 tane beyaz çikolata



Yapılışı


 *Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şekeri, şeker tamamen eriyip mayonez kıvamına gelene  kadar çırpın.
 *Sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
 *Unu eleyin. Kabartma tozunu, karbonatı, vanilyayı ekleyip kekinize ilave edin ve düşük devirde karıştırın.
 *Çekirdeklerini çıkarttığımız vişneleri ve doğranmış çikolataları da ekleyip alttan yukarıya doğru karıştırın.
 *Yağlayıp unladığınız kek kalıbına karışımınızı döküp kalıbı tezgaha birkaç kere vurun ve içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
 *140 derecelik fırında yaklaşık 40 – 45 dakika pişirin. İlk yarım saat fırının kapağını açmayın. Kekiniz söner. Yarım saatin sonunda kekinizin ortasına bir bıçak batırın temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
 *Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
                                       Afiyet olsun…

BEYAZ ÇİKOLATALI VİŞNELİ KEK


17 Şubat 2014 Pazartesi

İRMİK HELVASI

Bugün sizlere  bizim evde özellikle  Doruk için yaptığım İrmik Helvasının tarifini vereceğim.

İRMİK HELVASI

MALZEMELER
*2 su bardağı irmik
*2 su bardağı toz şeker
*3,5 su bardağı süt
*1 paket çam fıstığı
*200 gr.tereyağı

Gram olarak verilen tarifleri hiç sevmiyorum. Kusura bakmayın ama yukarıda bir tane gramcık var.Çünkü tereyağlarımı yöresel ürünler satan bir dükkandan topak olarak  alıyorum.
Sebebi bu  :) 



İRMİK HELVASI


    Tereyağı ile çam fıstıklarını tencereye koyup,biraz kavuralım.
    Çam fıstıkları renk alınca irmiği ilave edip, orta kuvvetli ateşte kavuralım
   Meyanesi geldiği zaman kaynattığımız sütü ilave edip, bir kere daha karıştıralım toz şekerini ilave edelim.
   Karıştırarak sütü çektirip, ocaktan alıp demlenmeye bırakalım.
   Maraş dondurması ile servis yapalım....Afiyet olsun

İRMİK HELVASI







BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...