6 Ocak 2018 Cumartesi

LOZAN'IN ÇOCUKLARI ETKİNLİK DUYURUSU



Lozan Mübadilleri Vakfı & Ankara Lozan Mübadilleri Derneği Etkinlik Duyurusu







Lozan'ın Çocukları Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinin 95. Yılında Anma
Etkinlikleri Düzenliyor.

7 Ocak-1 Şubat 2018 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür
Merkezinde mübadil aileler, bir dizi etkinlik ile geçmişlerini anlatacaklar.

7 Ocak 2018 Pazar akşamı saat 18.00'de Kadıköy Belediyesi Barış Manço
Kültür Merkezinde "MÜBADİL İNSANLAR-Hasretin İki Yakasından Mübadele
Öyküleri, Portreler, Anı Eşyaları Sergisi " Anma programlarının ilk
etkinliği olacak. 
        
Toplumlar için göç kavramı 21. Yüzyılı yaşadığımız şu günlerde hala çok büyük önem taşımaktadır. Göç olgusu tarihimizde önemli bir yer tutar. Bu göçler 19.yüzyıldan itibaren kaybedilen topraklardan Anadolu'ya, Anadolu'dan da dış ülkelere doğru olmuştur. Ülkemizin yaşadığı en büyük göç dalgası, bundan tam 95 yıl önce Türkiye ve Yunanistan Devleti arasında yapılan nüfus mübadelesi ile gerçekleşmiştir.


 Türkiye ve Yunanistan, 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşmasına ek olarak bir mübadele sözleşmesi imzaladılar. Sözleşmeye göre Türk topraklarına yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklularla, Yunan topraklarına yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyruklu olanların zorunlu mübadelesine karar verildi. Kısaca mübadele "din esaslı"olarak yapıldı.


 Yunanistan'ın Balkan Savaşına katıldığı tarih olan 18 Ekim 1912

tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.


Yunanistan doğumlu ilk mübadiller artık 95 yaşın üzerinde. Sayıları bir elin parmakları kadar az kaldı. Hatırladıkları bile kendilerine çok uzakta......2.kuşak mübadiller ise büyüklerinden duydukları kadarını biliyorlar. 



2.kuşak mübadiller ise büyüklerinden duydukları kadarını biliyorlar. 1.kuşak mübadiller memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gitti. Torunları ise, kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmeye çalışıyor.

"MÜBADİL İNSANLAR" sergisinde 1.kuşak mübadillerin göç öyküleri ve yanlarında getirebildikleri çocukları ve torunları için  
anlamı ve yanlarında getirebildikleri, çocukları ve  torunları için anlamı manevi değeri büyük olan anı eşyaları sergilenecek.

Peki her iki toplumda da bu kadar baskı, zulüm ve acıya rağmen Türk ve Yunan toplumları birbirinden ayrılabilmiş mi? Hâlâ aynı denize bakıp hüzünlenen, aynı şarkılarla ağlayan, kültürleri birbirlerine çok benzeyen her iki toplumda da sevinç, üzüntü, kaygı, nefret, acı, mutluluk hepsi bir arada yaşanıyor. Türklere ait milli bayramlarda, Yunanlılar ağıtlar yakıp yas tutarken, Yunanlılara ait milli bayramlarda Türkler hüzünleniyor. 
Ekonomik ve jeopolitik durumlarından dolayı "Arap Baharı" olarak adlandırılan özgürleşme ve demokrasi getirmek adına Irak, Suriye ve Libya'ya savaş açılması binlerce insanın ölmesi, göçlerle ülkelerinden uzaklaştırılmaları tarihin 21.yüzyılda da tekerrür ettiğini bize göstermektedir. Kısaca acının milliyeti, cinsiyeti, dili, dini, etnik kökeni yoktur. Acılarımız ortaktır.


Diliyoruz ki "Çekilen Acıların Bir Daha Yaşanmasın"

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.




10 yorum:

  1. Müjde ablayı çok severim.Onun blog yazısı sayesinde de sizi öğrenmiş oldum.Memnun oldum :) Tabi ki takipteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hoşgeldiniz bende çok memnun oldum.

      Sil
    2. Akrabalarımızı arayabilecegimiz bir iletişim yeri varmı acaba yardım edermisiniz

      Sil
    3. Merhaba Arzu hanım facebook ta gruplarda arayabilirsiniz.

      Sil
  2. Sertaç'ım ben mübadelenin olası bir etnik temizlik veya hani vaktiyle Kıbrıs'ta yılbaşı akşamı yaptıkları gibi oradaki Türk etnik nüfusu ortadan kaldırmalarına karşı yapıldı diye sanıyordum. Din esaslı olduğunu sayende öğrendim.

    Kolay değil elbette milyonlarca insanın yerini, yurdunu bırakması, çok acı...keşke insanlar içiçe kavgasız, gürültüsüz, nefret etmeden yaşasa ama şu anda Suriyeliler geldi oturdu ve bunlar da bizden nefret edecek biliyorum zaten uzmanlar da öyle diyor yani "Aman da bizi aldılar bunlara müteşekkiriz" demeyecekler, biz de haklı olarak bu ülkede biz zor iş buluyoruz hatta bulamıyoruz bir de Arapları mı besleyeceğiz?diyoruz. Bu işin sonu da çok kötü olacak biliyorum:(((şu anda kayıtlı 4 milyonmuş, çok da sık doğum yapıyorlar doğanlar tc vatandaşı oluyor!!! Gel çık işin içinden...

    Emeğine sağlık, sergi ve etkinlikte başarılar diliyorum, sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdecim mübadiller göç etmeleri konusunda haklarında anlaşma olan tek halk...ve mübadillerin tamamı Türk, Suriyeliler Arap bir de..çok teşekkürler

      Sil
  3. Mutlaka gideceğim :-)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba...Tanışmaya geldim.Mübadele çok ilgimi çeken bir konu.Çocukluğumun geçtiği mahalle Bulgar göçmenlerinin oturduğu bir mahalleydi.Bulgar Maciri(muhacir) derlerdi kendilerine.Mübadeleyi anlatan yaşanmış hikayeler ve kitaplar varsa önerebileceğiniz sevinirim.Çabalarınızı takdir ettim.Başarılar dilerim.Sevgiyle kalın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam hoşgeldiniz Bulgar maciri farklı, mübadiller farklı sonuçta hepsimizin kökleri Balkanlar...İlk Önereceğim kitaplar
      Emanet çeyiz Kemal Yalçın
      Benden selam söyle Anadolu'ya Dido Sotiriyu
      Çok teşekkürler sevgilerimle

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...