Merhaba
Tarhana..Her hastalandığımızda bizi ayağa kaldıran kıymalısını ayrı
tavuk suyu ile yapılanı ayrı sevdiğim şifa deposu çorbam...
Çorbanın her türlüsüne bayılırım, günüm geçmez.Sanıyorum sadece çorba içerek yaşayabilirim.
" Rahmetli annaneniz ovalaya ovalaya tarhana yaparken, amaaan boşver deyip, tarifini bi kenara yazmadınız ve marketten hazır çorba aldınız ya… İşte maalesef o nedenle gdo’dan kurtulamazsınız." diye ne de güzel özetlemiş olayı.......
İşte bu yüzden dedim ki; hadi bakalım iş işten geçmeden sende annanenin tarhanasını öğren, bir kenara yaz bakalım...
5 kilo tarhana yapmak için gereken malzemeler
1 kilo kuru soğan
250 gr. acı biber
1 kilo kırmızı biber
500 gram yeşil tatlı biber
1 demet maydanoz
1 demet nane
yarım demet dereotu
1 kilo domates(arzuya göre 1-2 tane daha domates ekleyebilirsiniz)
1 kilo süzme yoğurt
1 yumurta
2 dilim ekmek içi yoksa eğer eski tarhananızdan bir kepçe koyalım içine... (maya olsun diye)
5 kg. Katmer ya da Çorum unu..
Yoğurt, yumurta,ekmek içi hariç; tüm sebzeleri yıkayıp, büyük büyük doğrayalım. Kırmızı ve yeşil biberlerin çekirdeklerini nispeten ayıklayalım. Acı biberin çekirdekleri ile hiç uğraşmayın.Yıkayın saplarını kesin. Eldivenle doğrayın! Yoksa akşama kadar ellerinizin yangısı size hayatı zindan eder.
Doğradığımız bütün sebzeleri 1 avuç tuz atarak düdüklüye koyalım. Hiç su koymayalım......15-20 dakika haşlayalım. Ocağın altını kapatın. Düdüklünün ağzını açarak soğumaya bırakalım. Malzemeler ılıyınca plastik, kapaklı büyük bir kaba malzemelerimizi aktaralım. Tarhanayı alüminyum malzeme kullanılmış bir kapta kesinlikle yoğurmayın. Çünkü tarhanamızı karartırmış.(Anneden püf noktası)
Ilıyan sebzelerimizi plastik kabımıza alalım. Ardından yumurtamızı, süzme yoğurdumuzu 2 dilim ekmek içimizi malzemeye ekleyelim. Ekmek içi koymamızın sebebi tarhanamızın mayalanmasını sağlamakmış. Elimize yapışmayacak duruma gelinceye kadar unlayarak yoğuralım.
Bu arada tarhananızın acısını az bulduysanız eğer; bir avuç acı biberi daha 1 domates ile birlikte rondodan geçirip tarhanınıza ekleyip tekrar yoğurabilirsiniz.
Tarhanamızın üzerine un serpip kapağını kapatalım. Dokunulmayan bir yerde üzerini sofra bezi ile saralım. 3 gün boyunca her gün sabah alabildiği kadar un ile yoğuralım.5 kiloluk undan kalanını da bitirene kadar... Sonra ki iki gün dokunmayalım. 5 günün sonunda yemek masamızın üzerine 2 kat serdiğimiz sofra bezlerimizin üzerine tarhanamızı büyük büyük kopararak serelim. Üç gün çevire çevire kurutalım. (O durumun resmini çekmemişim.Üzgünüm )
Üçüncü günün sonunda iyice kuruyan tarhanalarımızı daha küçük boyutlara bölelim.Ardından kevgirden geçirmeye başlayalım. Eskiden ne kadar zordu tarhanayı geçirmek işi....Saatler sürerdi. Komşular gelirdi. İmece usulü herkeste bir tencere, bir kevgir ovalaya ovalaya tarhana geçirilirdi. Şimdi daha kolay... bir sürü robot var bu işi yapan....
Eski kadın hala kevgirle ovalaya ovalaya......
Yeni kadın tırt tırt robotla 1-2 saniyede....
Biraz iri olmuş olabilir ama.... bir tur daha çevirsem bu sefer iyice ufalanıyor, kum gibi oluyordu...
Sonra fazla girip çıkılmayan bir odada temiz bir örtünün üzerine serip 2-3 gün parmaklarımızla karıştıra karıştıra kurutalım. Kuruması önemli. İyice kurumazsa güvelenir. Ardından cam kavanozlara dolduralım. Afiyet olsun....
Sevgiler
Ah Sertaç'ım Özdil çok haklı da, şimdi nerede bu fotoğrafladığın aşamaları üşenmeyip yapacak babayiğit?:))) Keşke yapabilsek ama ben de maalesef marketten alıyorum üzerinde ev tarhanası diyor KANIYORUm:) nerede öyle hanımların el emeğiyle, yaptıkları tarhana? :( çok severim ben de, bayılırım çorbasına...eline sağlık
YanıtlaSilEmek vermeye üşenir olduk gerçekten Müjde'm.. Annelerimiz her işe yetişip üstüne bir de kışlık hazırlık yapıyorlardı..Bizde de bi yorgunluk bi bezginlik ne oluyor anlamıyorum..Hayatımız kaymış haberimiz yok..Silkelenmek gerekiyor.Öptüm sevgiler
Silİlk defa tarhana tarifinde yumurta görüyorum. Elinize sağlık. Şifa versin.
YanıtlaSilYumurtayı özleşsin diye koyuyoruz. Çok teşekkür ederim. Sevgiler
SilSağlıkla tüketin ellerinize sağlık. Bende yumurtayı ilk defa duydum iyi bir fikir. Teşekkürler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler sağolun...sevgiler :)
SilAyy nasıl güzel görüntüdür bunlar böyle :)
YanıtlaSilSabah sabah nasıl da güzel olurdu ...
Annem de yapar tarhana , biz de göçmeniz zaten ama bizimki biraz daha kırmızı biber ve salça kullanılarak daha yoğun renkli oluyor... Çok güzel bir paylaşım olmuş..
Tabii rakamlar artabilir.Ben 5 kilo tarhanaya göre ölçüleri verdim.Ama salçayı duymamıştım.Çok teşekkür ederim.Sevgiler :)
SilEn sevdiğim çorbadır tarhana çorbası tarif çok makbule geçti ben becerebilir miyim tarhanayı ama deneyeceğim bakalım :)
YanıtlaSilGüvenin kendinize başarırsınız...sevgiler :)
Silmerhaba:) blog keşif etkinliğinden geliyorum blogunuzu takibe aldım.. blogumda benefit hoola set hediyeli bir çekiliş düzenliyorum katılırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler ;)
YanıtlaSilHoşgeldiniz..Tabii ki gelirim.Sevgiler :)
Siloh mis mis. afiyet olsun Sertaç. çok severim ben de, yanına turşu, soğan nefis. sevgiler canım, ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler Özlemcim...Tarhana ile ilgili belgesel yapsalar yeridir diye düşünüyorum...Gelmiş geçmiş tüm zamanların çorbası :)))sevgiler benden de sana canım
Silne zor ne zahmetli bir çorbadır bu çok iyi bilirim.. çokta severim.. soğuk havalara en çok yakışan çorbadır kanımca:)
YanıtlaSilellerine sağlık sertaç, ne iyi yapmışsın..
Pişirmesi kolayda yapımı biraz zahmetli ama değiyor Sebuşcum...Çok teşekkür ederim. Sağol....
SilÇorba ile aram pek kötü ama sunum gerçekten harika
YanıtlaSilSertaç hanım blogunuzu yeni keşfettim ve çok güzel buldum benim annemde Rumelili buna benzer tarhanayı anneannem her yıl yapardı eskiden süt çorbası tarhana çorbası özellikle kahvaltılıklarla beraber sabahın vazgeçilmeziydi sizinde elinize sağlık afiyetle yemek kısmet olsun
SilHemşehrim hoşgeldiniz bloguma :) tabii haklısınız süt çorbasını da çok severiz.
SilAmin teşekkürler sevgiler :)
Şifalı çorba. Tarhana çorbası duyunca aklıma keloğlan filmi geliyor benim.Ellerine sağlık
YanıtlaSilEvet gerçekten :) ne güzel işlemişler ama bize çorba olayını....genlerimize kayıtlı bu çorba aslında :)))sevgiler
SilElinize sağlık. Mis gibi ilaç niyetine tüket.
YanıtlaSilBen de her yıl kendim yaparım çorbalığımı , malzemeler aynı sayılır. Yumurta, ekmek içi ve dere otu yok benim tarifte. Bir de malzemeyi pişirdikten sonra tepsiye yayıp güneşte bekletiyorum . Suyu azalınca daha az un alıyor. Sevgiler