Selam
Bugün ki yazıma ; sakinleşmeye, içe dönüşe başladığımız, ruhumuzu ve bedenimizi dinlendirdiğimiz, bu güzel Ramazan ayının hepimize hayırlı olmasını dileyerek başlamak istiyorum. Sakinleşmeye,huzura ülkemizin ihtiyacı var. Umarım doğru siyasi kararlarla bu süreci Ramazan ayı ile birlikte hızlandırıp, ülkemizi daha fazla germeden doğru kararlar vererek huzura kavuştururlar.
Son zamanlarda bir triliçe furyasıdır gidiyor. Bende ilk kez Selanik cafe'de yemiştim. Sütlü tatlıları çok sevmemden dolayı; pek beğenmiştim. Eğer karamelli tatlıları seviyorsanız trileçeyi sevmemek pek mümkün değil..Tarif ararken severek takip ettiğim şahane tarifleri olan Hakkı beyin sitesinde tarifi buldum.Denedim sonuç şahane....
Herkese güzel geçen bir hafta sonu diliyorum
Sevgiler
KEK MALZEMELERİ
5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu
Oda sıcaklığındaki yumurtalarımızı 1 çay bardağı şekerle bembeyaz olana 5-6 dakika çırpalım.İyice köpürsün kıvamlı hale gelsin.
Ardından kabartma tozumuzu ve vanilyamızı karışımının içine ekliyoruz. Spatula yardımı ile şöyle bir alttan üste köpüğü söndürmeden karıştırıyoruz. Eşit karıştırmaya çalışalım yoksa kabartma tozu bir tarafta yoğunlaşırsa o taraf daha fazla kabarır diğer taraf sönük kalır.
Sıvı yağ ile güzelce yağladığımız dikdörtgen borcama kek hamurumuzu dökelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirelim.
Kekimiz fırında pişerken bizde sütlü şerbeti hazırlayalım.
SÜTLÜ ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER
4 su bardağı süt
1 paket sıvı krema
1 çay bardağı şeker
1 paket sıvı krema
1 çay bardağı şeker
Şerbeti yapmak için süt, şeker ve kremayı mikser ile 5 dk
çırpalım. Şekerin tamamen erimesi, karışımın köpürmesi
gerekiyor.
Kekimiz ılıyınca kürdan ile çok yerinden delikler açalım ve
hazırladığınız sütlü şerbeti
üzerine dökerek tamamen soğumaya ve dinlenmeye bırakalım.
Karamel sos için:
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1 paket sıvı krema
Bir tencereye şekeri koyun, orta ateşte karıştırarak şekeri eritin.
Şeker topan topan olacaktır. Panik yapmayın. Karıştırmaya
devam edin. Rengi değişince (fazla yakmayın) içine 2 yemek
kaşığı tereyağınızı ekleyin karışım kaynasın ardından kremayı
ekleyin karışım tekrar kaynasın.Ocağın üstünden alın soğumaya
bırakın...
Ama bu trileçe olmuyor ki, adı üstünde tri-leçe 3 çeşit süt kullanılıyor :) Yapımı ucuz diye bir furya tutturdular, sinir oluyorum artık yoksa derdim yapanla değil :D
YanıtlaSilTrileçe :)))) şu aralar piyasaya kaskaslanmaya çalışılan bir tatlı zannımca.......Yok Berkay nerde bulmuşuz biz üç çeşit sütü de yapmışız??? Tek inek sütü :)))) O yüzden adı Trileçe değil Triliçe :)))) Ayrıca yapımı hiç ucuz değil.....Sen yine sinirlenme ama lezzetli birşey...Berkay :))))
SilBir lobisi falan var sanırım :p Ben zaten karamel sevmiyorum, ondan yemiyorum. Yoksa güzelse isterse sütsüz olsun :D
Sil:))))
Silçok güzel ve basit açıklayan bir tarif olmuş rahatça yapılabilir bence..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim... :)))
SilElinize sağlık sütlü tatlı severim ama karamelle aram iyi değil.
YanıtlaSilTriliçe bugünlerde karşıma çok çıkar oldu karamelli olmasaydı hemen denerdim ama birkaç yerde daha görürsem ısrarlara dayanamayıp yaparım heralde
Frambuazlısını da görüyorum bu aralar..Tadına bakmadım ama güzeldir diye düşünüyorum sevgiler :)
SilBak frambuazlısını deneyebilirim işte, teşekkürler...
SilTarife daha önce de rastlamıştım da adam akıllı okumamıştım. Yorumlardan birinde ucuz tarif denmiş ama sadece 2 paket krema bile tatlının maliyetini yükseltir. Bence :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
Tabii ki haklısın Bakmayın siz Berkay'a o herşeye karşı :)))) sevgiler
SilKarşıyım tabii, 3 çeşit süt kullanılmıyorsa adına başka bir şey densin :) İnsanları kandırmayın :P
SilHahahahaha çokk alemsin Berkay... yorumuna dün akşamdan beri gülüyorum....Tamam hadi isim babası sen ol ne olsun adı?
SilArtık savaşmayı bıraktım ben :P Biraz araştırdım da sütün 3 halinden yapıldığı için diyen de var. Öyleyse trileçe denebilir evet :) Araştırmalarıma devam edeceğim ama. O zamana kadar izin veriyorum, aynı isimle kalabilir :P
SilPeki sağolllll Berkay....isim bulduğun zaman haberim olsun yazıyı güncelleyeceğim :)))))
Silsertaç,beşiktaş'ta bi kafede yedim,ve ıyyk dedim bu ne?
YanıtlaSilzannımca onlar bu işi becerememişler,şimdi senin tarifi ve fotoları görünce,üşenmesem de denesem dedim.
eline sağlık,afiyet olsun.
umarım ramazan sırf uzun uzun saatler boyunca aç susuz kalmak anlamında kalmaz memleketimizde
Umarım Havva...Karameli severim o yüzden bana lezzetli geliyor.Çok teşekkürederim sevgiler canım :)
SilValla da olmuş :)) tatlı canavarı iki kızı olan bir anne olarak denemek zorundayım diye bir his geldi oturdu içime Sertaç..güzel ellerin dert görmesin mmmmmm...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Kadriye....nerelerdesin özledik valla...sevgiler :)
SilBen de deneyeyim bunu, çok seviyorum :D
YanıtlaSil