6 Mart 2015 Cuma

SOĞAN BÖREĞİ

Herkese güzel günler dileyerek başlamak istiyorum. 
Geçen hafta sonu annemle beraber yaptığımız, her mübadilin ve mübadil torunlarının bildiği ve severek yedikleri, bizim için baş börek olan  Soğan böreğinin tarifini vermek istiyorum.  
Nefisssss bir börektir dikkatinize !!!!!!!!

SOĞAN PİTASI


SOĞAN BÖREĞİ


SOĞAN BÖREĞİ
Hamuru için
Yarım kilo un
Tuz
Su
1 çay kaşığı karbonat
Yapılışı
Hepsini karıştırarak  15 dakika yoğurup kulak memesi kıvamında hamur yapılacak.Hamurumuzun üzerine nemli bir bez örtülüp 15 dakika dinlendirilecek.

İç Malzemesi
Yarım kilo kuru soğan
1su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 yemek kaşığı silme domates salçası (isteğe bağlı)

Hamurlarımızı yağlamak için; 1 su bardağı zeytinyağ ile 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştıralım. Hamurlarımızı bu karışım  ile yağlayalım.

SOĞAN BÖREĞİ
Yapılışı
Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım.Zeytinyağı ile soteleyelim. Dikkat!!!!!!!Pembeleşmesin. Tuzunu atalım.1 yemek kaşığı domates salçamızı ekleyelim.Salça isteğe bağlıdır.Koymasanız da olur. Ocağımızın altını  kapatalım.soğumaya bırakalım.
SOĞAN BÖREĞİ
SOĞAN BÖREĞİSOĞAN BÖREĞİ




Hamurumuzu 2 eşit parçaya ayıralım.Avuç içlerimizi kullanarak uzunlamasına bir hamur yapalım.Bu hamurdan 10 eşit pazıyı bıçakla keselim. 

SOĞAN BÖREĞİ

Pazıları küçük tencere kapağı kadar oklavamızla açalım.Sonra ellerimizi kullanarak incelterek büyütelim.

SOĞAN BÖREĞİ

Yağlayarak 10 pazıyı açalım.Üst üste koyalım.En üste koyacağın pazıyı yağlamayacaksınız.

SOĞAN BÖREĞİ


SOĞAN BÖREĞİ

Tepsiye göre oklava yardımıyla açalım.Tepsimizi zeytinyağı ile yağlayıp alt hamurumuzu  yerleştirelim. Üzerine kavrulmuş soğanımızı ekleyelim .

SOĞAN BÖREĞİ

Diğer 10 pazıyı da aynı şekilde kat kat açalım.

SOĞAN BÖREĞİ




SOĞAN BÖREĞİ

 Soğanlarımızın üstüne yerleştirelim.
En üste zeytinyağı sürelim.Kenarlarını içeri doğru kıvırarak örgü şekli verelim. Bu kenar detayı soğan böreğinin şanındandır. Olmazsa olmaz. Önceden  ısıtılmış 200 C fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.

SOĞAN BÖREĞİ



SOĞAN BÖREĞİ

Çıkardıktan sonra üzerine su serpiştirip,sofra bezine saralım.10 dakika kadar bekletelim . Keselim afiyet olsun.
Haftasonuna iki kala herkese şahane geçen hafta sonları diliyorum.
                                                                                Sevgiler 

RUMELİ SOĞAN BÖREĞİ



25 yorum:

  1. Arnavut böreği gibi hamuru değil mi? Pek güzel vallahi. :)) Soğanlı hiç yemedim ama çok güzeldir.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh bizim oralar işte....hamuru bile aynı :)))) teşekkür ederim Ersin
      Uzun zamandır görüşemiyorduk şahane evinize alışabildin mi?
      Sevgiler :)

      Sil
  2. Hem adı hem görüntüsü benden tam puan aldı. Tel tel nasıl da iştah açıyor..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ediyorum...gerçekten tel tel ayrılıyor:))
      sevgiler

      Sil
  3. Ben çayı yapayım , siz böreği
    Allah'ım ;nefis görünüyor :-))

    Bi de ne güzel resimlemişsin Sertaç..tebrikler vallahi

    Sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkürler Kadriyecim..Vallahi o unun, soğanın içinde pek kolay olmadı fotoğraflar işleri.... keşke yakın olsakta birbirimizde yesek içsek
      1000 kilo olsak :)))) sevgiler

      Sil
  4. Kız pazı dedikçe ben de yeşil pazı arıyorum nerede diye:))))))))
    neyse sonra jeton düştü:) ilk kez duydum ama çok hoşuma gitti içinde kıyma da yok tam bana göre, mutlaka deneyeceğim inşallah senin kadar becerebilirim
    eline sağlık tarif için de çok teşekkürler:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yaa kesin daha güzelini becerirsin sen Müjde'm....tam vejeteryan börek...
      Sevgiler :)))

      Sil
  5. Biz içine sirke dökeriz birde, bayılırımmmm ama artık annemin gücü yok açmaya bize hazır yufkadan yapıyor.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Doğru Deniz sirkeli de kıyır kıyır olur...Annem ile ortaklaşa yapınca yorulmuyor.Yoksa benimkinin de gücü kalmadı maalesef :))))

      Sil
  6. Harikasiniz!Elinize saglik,ben bayildimm!

    YanıtlayınSil
  7. ah!sertaç,
    koşa koşa ankara'ya gelicem şimdi:)
    annemin el açması böreklerini bu kadar özleyeceğimi inan bilmezdim:(
    eline sağlık,sen mi açtın yufkaları dostum,sanırım başka eller:)))
    afiyet olsun ve mutluhaftasonu olsun

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke gelebilsen :( annem duymasın Havva:))))
      Gelecekte ki halim işte :))))) sağol canım sana da mutlu bir haftasonu diliyorum

      Sil
  8. hiç el açması börek yapamıyorum ama fena özendirdin Sertaç, sanki yapabilirim gibi geldi. çok ince açılması gerekmiyor sanırım hamurun. anneciğine hürmetler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yoo çok kolay Özlem..Korkma 3-4 kez oklava ile açıyorsun sonra ellerinle büyütüyorsun hamuru...Çok teşekkürler..anneme ilettim o da sana sevgilerini gönderdi. :)

      Sil
  9. Sertaç çok güzel görünüyor mutlaka deneyeceğim..Hiç sade soğanlı börek yemedim.çok merak ettim tadını? ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor Güliz...Yemede yanında yat o ka yani......Teşekkürler

      Sil
    2. Sertaç yaptım..bizimkiler bayıla bayıla yediler..çok sevildi...

      Sil
    3. Yaa ...mesajını okuyunca çokk mutlu oldum afiyet şeker bal olsun
      sevgiler :)

      Sil
  10. Nasıl güzel gözüküyor öyle... Uzanıp aldım bir dilim elinize sağlık...

    YanıtlayınSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...