Selam
Rumelili ailelerin özellikle misafirleri geleceği zaman pişirdiği özel yemek, piliç yahnisinin tarifini vermek istiyorum.
Bu Piliç yahnisi öyle bir yemek ki; romanlara bile konu olmuş. Halen okuduğum Necati Cumalı'nın "Viran Dağlar" da ki roman kahramanı Zülfikar Bey'in en çok sevdiği yemek..
Viran Dağlar'da ise piliç yahnisinin verdiği gücü, kuvveti bakın hangi cümlelerle anlatıyor.
"..........halasının pişirdiği, sevdiği, bol soğanlı, domatesli, biberli piliç yahnisi yiyordu. Öbür tabak tepeleme, halasının elinden çıkmış tadına doyulmaz hurma tatlısıyla doluydu. İyimserliğine çabuk kavuşmuştu. Karnı böylesine sevdiği yemeklerle dolunca iki kez artacaktı kendisini odasından Efi'nin taraçasına uçuracak kuvveti."
(hapisten kaçıyor)
Malzemeler
* 2 tavuk budu (4 parçaya ayrılmış)
*2 adet acı yeşil sivri biber
*1 adet kırmızı biber
*1 büyük baş kuru soğan
*1 adet domates
*1 kahve fincanı pirinç
Yapılışı
Tavuk parçalarımızı güzelce yıkayıp 2 yemek kaşığı tereyağ ile 2 yemek kaşığı zeytinyağ konulmuş tenceremize koyalım. Orta ateşte arkalı önlü güzelce kızartalım. Kızarmış tavuk parçalarını bir tabağın içine alıp kenara koyalım.
Aynı tencerenin içine yemeklik doğradığımız kuru soğanımızı ekleyelim. Soğanlarımız hafif pembeleşince, içine iri doğranmış biberlerimizi, domateslerimizi ekleyelim. Hep beraber 1-2 dakika kavuralım.
Ardından kızarmış tavuk parçalarımızı tenceremize ekleyelim. 1,5 litre kaynamış suyumuzu, tuzumuzu tenceremize ekleyelim.
Bir kahve fincanı pirinci ayıklayıp, iyice yıkayalım. Tenceremizin içine ekleyelim. Ocağın altını kısalım. Pirinçlerimiz hafifçe pişince (pirinçleri ekledikten sonra çok pişirmeyin yoksa lapa olur) yani 5 dakika sonra ocağın altını kapatalım.
Afiyet olsun..
Sevgiler
Tarif Annem Nurten Gürkan Öztepe'ye aittir.
Ne güzel anlatmışsın, İstanbul"a dönünce yapayım burada lezzetli tavuk bulamadım.
YanıtlaSilTeşekkürler Deniz...Annenle görüştün mü? Akrabaları buldunuz mu?
SilNefis,olmustur ki.Ellerine saglik Sertac..
YanıtlaSilKolay,bir o kadarda güzel bir tarif...
Babaminda sulu pilavi vardir...Bu Tarifin bulgurla yapilani,ona benziyor.Genelde hasta oldugu zaman pisirilirdi ,güc kuvvet versin diye :)) Sevgilerle...
Aa evet Şule o bulgurla yapılan sulu pilav bol domatesli değil mi? Bir arkadaşım yapmıştı babanın yemeğini yufka ekmeğin içine sarıp yemiştik şahane bir yemekti.Sevgiler :)
Siltam benlik bir yemekmiş elinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sevgiler :)
Silİlk defa pirinçli yahni gördüm... Ve çok merak ettim :)
YanıtlaSilİlk fırsatta deneyeceğim bu pirinçli tarifi...
Ellerinize sağlık bu arada..
Çok teşekkürler... Çokta lezzetli...Oytun'da bayılacak eminim...:)
SilSevgiler
Ailenin mübadil tariflerini seviyorum.Et yemesem de başlığı görünce girdim baktım. Yerine başka şey ekler yapabilir miyim diye.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Bilmiyorum ki... tavuk girmezse nasıl olur?
SilSanıyorum Ata çokk sever....Sevgiler :)
Çok hoş harmanlamışsınız tarifi hikayeyle :D Muhakkak denemek istiyorum tarifi.
YanıtlaSilÇokk teşekkür ederim. Zaten aklıma bu tarifi paylaşmak kitabı okurken geldi.Beğendiğine sevindim.Sevgiler :)
SilMmmm... Nefis görünüyor elinize sağlık. Tarihçesini bilince daha bir farklı yer insan sevgiler...
YanıtlaSilÇokk teşekkür ederim. Gerçekten doğru tarihini bilince daha farklı yiyoruz bizde..... sevgiler :)
Silsertaçcım,hiç böyle bir tavuk yemeği yemedim,inan bana kimse de 2 yemek kaşığı tereyağ,2 yemek kaşığı zeytinyağ koyup kızartma yaptıramaz!off o ne ya derim:))
YanıtlaSilama bu yemeği pek merak ettim bi akşam eşe yapayım,
eline sağlık,anneciğine saygılar
Deme Havva deme öyle....bu yağlar sağlıklı yağlar...Canan hocam öyle diyo... ayrıca çok ta değil...tavukların kızarması için şart ama...Yağı azalt sen sadece tereyağ ile yapabilirsin..
SilTeşekkürler canım sevgiler :)
Hikayesi ile detaylariyla ne guzel anlatmissin. Hic bilmedigim bir konuda bilgilendim :) Tavugu da hic boyle denememistim, degisik ve guzel geldi :)
YanıtlaSilEllerine saglik Sertaccim...
Çok teşekkür ederim. Çok güzel bir lezzet. Beğeneceğini düşünüyorum
SilSevgiler :)
Hakikaten hikayesi de ilginçmiş, kendisi de çok lezzetli belli oluyor, eline sağlık ben de yeğenim gelince ona yapayım.
YanıtlaSilBenim vejeteryan arkadaşım..... böyle etli butlu yayınlar yapınca aklıma direk sen ve yazdan kalan geliyor. Ama ne yapayım bizde et çokk tüketilir. Sağol Müjde'm
SilHikaye ayrı güzel, yahni bambaşka güzel. İlk fırsatta deneyeceğim tarifini. Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor gerçekten de :)
YanıtlaSilÇokk teşekkür ederim Gül..Beğenmene çokk sevindim..:)))
SilOyyy oyyy sertaç ..ne güzel görünüyor..nefis nefis..Ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇokk teşekkür ederim Gülizcim :))))
Sil