Allah ziyan edeni sevmez. Bayatlayan mutlaka değerlenlendirilir. Sevgili Şengül'ün annesi Kesriyeli Gülten Günay tarhananın bir diğer versiyonunu memleketteki gibi hazırlamış.
Ziyan etmek yok.
TIRANA (TARHANA)
Malzemeler
Tarhana çorbası
Bayat ekmek
Tereyağ
Kırmızı toz biber
Peynir
Yapılışı
Tarhana çorbasını aynen pişirelim.Bayatlamış ekmekleri tepsimize doğrayalım. Üzerine tarhana çorbamızı dökelim. İki çorba kaşığı kırmızı toz biberi yaklaşık iki yemek kaşığı tereyağı ile yakalım. Üzerine gezdirelim. Peynir ufalayalım. Kuru soğanla servis edelim. İşte size Kesriye usulü Tırhana.......Bir de paparamız vardır bizim, tarifini BURADA paylaştığım en çok sevdiklerimden...
Hatta kıkırdak cicirifka hazırlayabilirsek içine ekleyebiliriz. Kuru soğan ya da körpe pırasa eşliğinde yenilir.
Kıkırdak; bazen hamurdan yapılıp kızartılır ama cicirifka denilen kıkırdak, genellikle Kurban bayramlarında koyunun kuyruk yağı kuşbaşı doğranarak yağları eriyene kadar kavrulur.Daha sonra yağ süzülerek katı kısmından ayrılır. Yağ dondurulur ve daha sonra yemeklere lezzet katması için bir çorba kaşığı eklenir. Geriye kalan kavurma kısmına "cicirifka" denir. İşte bu cicirifka tırananın üzerine dökülür.
Afiyet olsun.Sevgilerimle......
Sizlere sakin sessiz eski Kesriye yeni Kastoria gölünden ve sokaklarından sevgilerimle......
İlk fotoğraf nasıl güzeldir öyle ..
YanıtlaSilTarhana çorbası bambaşka bir boyuta ulaşmış burada, hiç görmemiştim bu halini, eminim lezizdir. Afiyet olsun :)
Geçen seneki gezide Şengül çekmiş :)))) Teşekkürler Handancım Gülten teyzeme iletirim..Sevgiler :))
SilBiz de de papara diye bir ekmek çorbası vardır. Baktım papara tarifine ama onun gibi değil de buna daha çok benziyor. Et suyu, domates, biber , sarımsak, soğan, pişirilip ekmeğin üzerine dökülür senin tarhana döktüğün gibi. Bazen yemeğim yoksa hemen yapıveririm bayat ekmekleri değerlendirmek için. Ama tarhanalı da güzel olur eminim. Bir ara mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık, afiyetle kal inşallah ♥
Aa "papara"nın tiritleştirilmiş hali seninki... Çok güzelmiş...sevgiler Şebnemcim
SilTarhana,papara negüzel tatlar..anne tarafım Dramalı ve sizi sessiz sedasız izleyenlerdenim...sevgiler gürşen
YanıtlaSilSevgili Gürşen Ne güzel... Çok teşekkür ederim. Sessiz takipçilerimden böyle mesajlar almak inanın beni şevke getiriyor daha çok yazmak paylaşmak istiyorum. Umutlanıyorum. Sevgiler
SilAnneannem ve annemin fırında kızartılmış çıtır ekmekli tarhanaları afiyet olsun göl manzarasıda süper resmi bile huzur veriyor.
YanıtlaSilAyy di mi evet çıtır ekmekli tarhana....tarhananın her versiyonu pek güzel....dayanılmaz lezzet...sevgiler
SilTarhana Atoşumun en sevdiği çorba. Bu versiyonu çok daha güzele benziyor. Afiyet bal şeker olsun.
YanıtlaSilTarhana corbası gibi başka corba yok bizde halen bu şekilde yapılir dede tarafım kestire demek ordan geliyor
YanıtlaSilDemek ki.....Atalarımız geçmişten, yaşadıklarından çok bahsetmediler ama yemek kültürünü, adap, gelenek ve göreneklerimizi aynen bizlere aktardılar
Sil