17 Kasım 2015 Salı

RUMELİ USULÜ TARHANA TARİFİ.....


TARHANA ÇORBASI

Merhaba
Tarhana..Her hastalandığımızda bizi ayağa kaldıran    kıymalısını ayrı
 tavuk suyu ile yapılanı ayrı sevdiğim şifa deposu çorbam...
Çorbanın her türlüsüne bayılırım, günüm geçmez.Sanıyorum sadece çorba içerek yaşayabilirim.

  Yılmaz ÖZDİL ZEYTİN  adlı yayınında      
" Rahmetli annaneniz ovalaya ovalaya tarhana yaparken, amaaan boşver deyip, tarifini bi kenara yazmadınız ve marketten hazır çorba aldınız ya… İşte maalesef o nedenle gdo’dan kurtulamazsınız." diye ne de güzel özetlemiş olayı.......

İşte bu yüzden dedim ki; hadi bakalım iş işten geçmeden sende annanenin  tarhanasını  öğren, bir kenara yaz bakalım...

5 kilo tarhana yapmak için gereken malzemeler

1 kilo kuru soğan
250 gr. acı biber
1 kilo kırmızı biber
500 gram yeşil tatlı biber
1 demet maydanoz
1 demet nane
yarım demet dereotu
1 kilo domates(arzuya göre 1-2 tane daha domates ekleyebilirsiniz)
1 kilo süzme yoğurt
1 yumurta
2 dilim ekmek içi yoksa eğer eski tarhananızdan bir kepçe koyalım içine... (maya olsun diye)
5 kg. Katmer ya da Çorum unu..

Yoğurt, yumurta,ekmek içi  hariç;  tüm sebzeleri yıkayıp,  büyük büyük doğrayalım. Kırmızı ve yeşil biberlerin  çekirdeklerini nispeten ayıklayalım. Acı biberin çekirdekleri  ile hiç uğraşmayın.Yıkayın saplarını kesin. Eldivenle doğrayın! Yoksa akşama kadar ellerinizin yangısı  size hayatı zindan eder.
 Doğradığımız bütün sebzeleri 1 avuç tuz atarak düdüklüye koyalım. Hiç su koymayalım......15-20 dakika haşlayalım. Ocağın altını kapatın. Düdüklünün ağzını açarak soğumaya bırakalım. Malzemeler ılıyınca plastik, kapaklı büyük bir kaba malzemelerimizi aktaralım. Tarhanayı alüminyum malzeme kullanılmış bir kapta kesinlikle  yoğurmayın. Çünkü tarhanamızı karartırmış.(Anneden püf noktası)

Ilıyan sebzelerimizi plastik kabımıza alalım. Ardından yumurtamızı, süzme yoğurdumuzu 2 dilim ekmek içimizi malzemeye ekleyelim. Ekmek içi koymamızın sebebi tarhanamızın mayalanmasını sağlamakmış. Elimize yapışmayacak duruma gelinceye kadar unlayarak yoğuralım.

SERHİRA





SERHİRA

Bu arada tarhananızın  acısını az bulduysanız eğer; bir avuç acı biberi daha  1 domates ile birlikte  rondodan  geçirip tarhanınıza ekleyip tekrar yoğurabilirsiniz.




SERHİRA TARHANA



SERHİRA TARHANA YAPILIŞI

Tarhanamızın üzerine un serpip kapağını kapatalım. Dokunulmayan bir yerde üzerini sofra bezi ile saralım. 3 gün boyunca her gün sabah alabildiği kadar un ile yoğuralım.5 kiloluk undan kalanını da  bitirene kadar...  Sonra ki  iki gün dokunmayalım. 5 günün sonunda yemek masamızın üzerine 2 kat  serdiğimiz sofra bezlerimizin üzerine tarhanamızı büyük büyük kopararak  serelim. Üç gün çevire çevire kurutalım. (O durumun resmini çekmemişim.Üzgünüm )

SERHİRA TARHANA

Üçüncü günün sonunda iyice kuruyan tarhanalarımızı daha küçük boyutlara bölelim.Ardından  kevgirden geçirmeye başlayalım. Eskiden ne kadar zordu tarhanayı geçirmek işi....Saatler sürerdi. Komşular gelirdi. İmece usulü herkeste bir tencere, bir kevgir ovalaya ovalaya tarhana geçirilirdi. Şimdi daha kolay... bir sürü robot var bu işi yapan....
TARHANA RUMELİ

Eski kadın hala kevgirle ovalaya ovalaya......




SERHİRA TARHANA






Yeni kadın tırt tırt robotla 1-2 saniyede....
Biraz iri olmuş olabilir ama.... bir tur daha çevirsem bu sefer iyice ufalanıyor, kum gibi oluyordu...


TARHANA

Sonra fazla girip çıkılmayan bir odada temiz bir örtünün üzerine serip 2-3 gün parmaklarımızla karıştıra karıştıra kurutalım. Kuruması önemli. İyice kurumazsa güvelenir. Ardından cam kavanozlara dolduralım. Afiyet olsun....
                                                                                       Sevgiler


23 yorum :

  1. Ah Sertaç'ım Özdil çok haklı da, şimdi nerede bu fotoğrafladığın aşamaları üşenmeyip yapacak babayiğit?:))) Keşke yapabilsek ama ben de maalesef marketten alıyorum üzerinde ev tarhanası diyor KANIYORUm:) nerede öyle hanımların el emeğiyle, yaptıkları tarhana? :( çok severim ben de, bayılırım çorbasına...eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek vermeye üşenir olduk gerçekten Müjde'm.. Annelerimiz her işe yetişip üstüne bir de kışlık hazırlık yapıyorlardı..Bizde de bi yorgunluk bi bezginlik ne oluyor anlamıyorum..Hayatımız kaymış haberimiz yok..Silkelenmek gerekiyor.Öptüm sevgiler

      Sil
  2. İlk defa tarhana tarifinde yumurta görüyorum. Elinize sağlık. Şifa versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurtayı özleşsin diye koyuyoruz. Çok teşekkür ederim. Sevgiler

      Sil
  3. Sağlıkla tüketin ellerinize sağlık. Bende yumurtayı ilk defa duydum iyi bir fikir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Ayy nasıl güzel görüntüdür bunlar böyle :)
    Sabah sabah nasıl da güzel olurdu ...
    Annem de yapar tarhana , biz de göçmeniz zaten ama bizimki biraz daha kırmızı biber ve salça kullanılarak daha yoğun renkli oluyor... Çok güzel bir paylaşım olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii rakamlar artabilir.Ben 5 kilo tarhanaya göre ölçüleri verdim.Ama salçayı duymamıştım.Çok teşekkür ederim.Sevgiler :)

      Sil
  5. En sevdiğim çorbadır tarhana çorbası tarif çok makbule geçti ben becerebilir miyim tarhanayı ama deneyeceğim bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvenin kendinize başarırsınız...sevgiler :)

      Sil
  6. merhaba:) blog keşif etkinliğinden geliyorum blogunuzu takibe aldım.. blogumda benefit hoola set hediyeli bir çekiliş düzenliyorum katılırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  7. oh mis mis. afiyet olsun Sertaç. çok severim ben de, yanına turşu, soğan nefis. sevgiler canım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Özlemcim...Tarhana ile ilgili belgesel yapsalar yeridir diye düşünüyorum...Gelmiş geçmiş tüm zamanların çorbası :)))sevgiler benden de sana canım

      Sil
  8. ne zor ne zahmetli bir çorbadır bu çok iyi bilirim.. çokta severim.. soğuk havalara en çok yakışan çorbadır kanımca:)
    ellerine sağlık sertaç, ne iyi yapmışsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişirmesi kolayda yapımı biraz zahmetli ama değiyor Sebuşcum...Çok teşekkür ederim. Sağol....

      Sil
  9. Çorba ile aram pek kötü ama sunum gerçekten harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertaç hanım blogunuzu yeni keşfettim ve çok güzel buldum benim annemde Rumelili buna benzer tarhanayı anneannem her yıl yapardı eskiden süt çorbası tarhana çorbası özellikle kahvaltılıklarla beraber sabahın vazgeçilmeziydi sizinde elinize sağlık afiyetle yemek kısmet olsun

      Sil
    2. Hemşehrim hoşgeldiniz bloguma :) tabii haklısınız süt çorbasını da çok severiz.
      Amin teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  10. Şifalı çorba. Tarhana çorbası duyunca aklıma keloğlan filmi geliyor benim.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten :) ne güzel işlemişler ama bize çorba olayını....genlerimize kayıtlı bu çorba aslında :)))sevgiler

      Sil
  11. Elinize sağlık. Mis gibi ilaç niyetine tüket.
    Ben de her yıl kendim yaparım çorbalığımı , malzemeler aynı sayılır. Yumurta, ekmek içi ve dere otu yok benim tarifte. Bir de malzemeyi pişirdikten sonra tepsiye yayıp güneşte bekletiyorum . Suyu azalınca daha az un alıyor. Sevgiler

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...