Bizim şer bildiğimiz de hayır,
Hayır bildiğimizde şer vardır bunu sadece Yaradan bilir.
Tebdil-i mekânda hayır vardır derler ya, o kadar doğru ki....
Birgün yeni büromda hasbelkader karşılaştığım çok büyük bir insanı anlatacağım size....1950 yılında "Bizim Köy" adlı kitabı yayınlandığında ülkemizde ve dünyada kıyametler koparan, köylerin durumunu tüm gerçekliği ile anlattığı için, beyinlerde çizilen "köy imajını" altüst eden, bu yüzden de bütün şimşekleri üzerine çeken, doğruyu yazdığı için acılar çeken (hapis yatan, sürülen, ünvanları elinden alınan) Mahmut Makal...
Bizim köyün arka kapak yazısı aynen şöyle....
"Bizim köy 1950'de yayımlandığında toplumun geniş kesimlerinde tam anlamıyla bir depreme yol açtı. Yazarın 17 yaşında gencecik bir öğretmenken kaleme almaya başladığı "köy notları" kitap haline getirilip de basıldığı zaman önce iktidarın öfkesini üzerine çekti. Çünkü köyden yükselen yoksulluk çığlığı, kulaklarını ve gözlerini her türlü olumsuzluğa kapamak isteyenlere,köyleri yemyeşil,bereketli, güzel köylü kızlarının berrak pınarlardan su taşıdığı yerler olarak gösterme çabasında olanlara atılan bir tokattı.Köylerde hala taş devrinin yaşandığı gerçeğini dile getirmenin bir cezası olacaktı elbette.Her yer kar altındayken, köylere ulaşım sağlanamazken köyünde öğrencilerini "hayata hazırlamaya" çalışan genç öğretmenin haberi olmadı kitabının kopardığı gürültüden...Karlar erimeye başlayıp, yollar açılınca ilk ziyaretçileri jandarmalar oldu Makal'ın.Tutuklandı."Bizim Köy" ise tam tersine çeşitli dillere çevrilip ülke sınırlarını aşmaya başlamıştı...."
Bedri Rahmi Eyüpoğlu, sitemkâr şiiri Sakal-Makal'da Bizim Köy'ü ve umursamaz beyaz Türkleri anlatıyor.
SAKAL-MAKAL
Yahut
Aferin oğlum Ahmet
Bu yolda devam et
Herifçioğlu Sen Mişel'de koyuvermiş sakalı
Neylesin Bizim Köy'ü, nitsin Mahmut Makal'ı
Esmeri, sarışını, kumralı, kuzguni karası
Cebinde dört dilberin telefon numarası
Bir elinde telefon, bir elinde kesesi
Uyyy! Yesun oni nenesi
Yesun oni nenesi
O yaşayan bir efsane
Hayatının her anından ders çıkarılması gereken bir üstat
Bugün onunla konuşmaya gidiyorum, ellerinden öpmeye......
Sevgilerimle
Sevgilerimle
Sertaç'ım köy enstitülerini kapatmakla memleketi cahil bıraktılar, rahmetli annem çok severek anlatırdı, fotoğraftakilerden Fakir Baykurt'a da hayrandı yani kitaplarına...Mahmut Makal'ı duymamıştım, yazını bekliyorum merakla..gözün aydın şimdiden:)
YanıtlaSilDoğru haklısın Müjde'm dün akşam Mahmut hocam "Köy Enstitüleri fikri Milli bir düşünce olup, değil Türkiye'yi Dünyayı kurtaracak bir projeydi.Toprak ağaları-iktidar elbirliği ile Enstitülerin sonunu hazırladılar"dedi.
SilMahmut Makal'ın hayatta olduğunu bilmiyordum.Selamlarımızı iletin sevgiler.
YanıtlaSilMesajınızı oradayken göremedim. Birazdan telefon edip söyleyeceğim. Çok mutlu olur. Benden de size sevgiler :)
SilSertaç'cım,
YanıtlaSilalışveriş falan filan dışarıdan geldik eşle,elimize içeceklerimizi aldık,o tv açtı,ben bilgisayarımı.bi dizi başlamış,bi köy ve yaşayanlarını anlatıyor.kızlar güzel,erkekler güzel,kıyafetler güzel dertleri sevdaları.eşe dedim ki köy konusu bile bu kadar sahte anlatılır,napmaya çalışıyobu insanlar,kapattık tabi,kanal'yaban tv' var neyse ki.
ben senin yazını gördüm;aaa,şimdi konuştuğumuz ve dertlendiğimiz konu senin güzel kalemine konu olmuş.
Mahmut Makal'ı sadece yazar ismi olarak bildiğime utandım,hiç okumadım şimdiye kadar,ancak yazını eşime okudum,demek bu dert büyümüş ki rahatsızlıklarımız bile karşılaştı canım ya!
hevesle bekliyorum yazını,teşekkürler Sertaç.
sevgiler
Havva'cım evet yaa o ne biçim köy dizisi...dalga geçiyorlar bizimle...kızlar köy kızı (aptal,saf,cahil) erkekler moda dergisinden fırlamış gibi İkonman !! saçmasapan bir dizi.. Aklımızla ve algılarımızla dalga geçiyorlar bizim...Mahmut Hocamın eşi Naciye Hanım'ında bir kitabı var tütün işçilerinin çilesini anlatan...kitap zamanında sakıncalı bulunmuş ve 14.000 tanesi toprağa gömülmüş...yıllar sonra biri tüm kitapları toprağın altından çıkarmış ve bir tanesini Naciye hanıma göndermiş..kitapta neyi anlatıyordunuz dedim sadece çoluk-çocuk çalışan tütün işçisinin yaşantısını ve hasat sonunda ellerinde kalan paranın sadece borçlarını ödemeye yettiğini anlattığını söyledi..Bu SAKINCALI bulunmuş... aslında bizim köylerde heppp Calvin Klein giyilir...:)))
Sil