Selam
Bugün yani sabahtan sizlere Tarhana çorbasının tarifini vermek istedim. Büyüklerimiz bu çorbayı enerji olsun, tok tutsun diye sabah kahvaltıda içerlermiş. Tabii o zamanlar her şey zor, enerjiye çok ihtiyaç olurmuş...Bizim gibi rahat ve sağlıksız bir yaşantıları yokmuş....:)
Tarhana; bence Türk milletinin DNA sarmalında varolan bir çorba.....sevmeyen yok gibi herhalde di mi? Ayrıca kendisinin duygusal-fiziksel iyileştirici etkisi vardır. :) Bizim evde tarhananın ustası annemdir....çırağı ben :) Kevgirden geçirme aşamasında devreye sokulan yamaklar ise bizim kızlar...Çünkü yılların aşçıbaşısı tarhanayı robottan geçirmeyi asla kabul etmez, kevgirden geçirtir. :)
Tarhana yapımları çeşit çeşit....Yaş olanı var,cips gibi kıtır kıtır olanı var, kevgirden geçirileni var,güneşte kurutulanı var...Bizim tarhanamız birazda Rumeli usulü olur. Kuru toz tarhana....Bir de mayalama işlemini kısa tutup, kurutmaya başladığımız için tarhanamız tatlı olur. Kısmet olursa yaza tarhanayı yapıp, nasıl yaptığımızı sizlerle paylaşırım.
Eskiden Maraşlı komşularımız vardı annesi tarhanaya incecik tepsilere döker.Güneşte kuruturdu. Çocukken onları cips gibi katur kutur yemeğe bayılırdım.....İnternetten kısacık bir araştırma yaptım. Maraş tarhanasının diğer adı döğmeli tarhana imiş...
Neyse efenim geçen sene tarhanayı çok yapmışız o yüzden bu sene tarhana yapmadık. Sizlere bugün çoğu kadının ezbere yaptığı tarhana çorbasının tarifini vermek istiyorum.
MALZEMELER
*1,5 litre su
*3 yemek kaşığı zeytin yağ
*1 yemek kaşığı salça (Ben yemeklerime lezzet kattığını düşündüğüm için biber ve domates salçasını eşit ölçülerde karıştırır kullanırım)
*2 yemek kaşığı kıyma
*Bir su bardağı tarhana
*3 diş sarımsak
*Nane,tuz,kırmızı pul biber
YAPILIŞI
Orta boy tenceremize 3 yemek kaşığı zeytinyağımızı koyalım. 2 yemek kaşığı kıymamızı ekleyelim. Kavuralım.Ardından 1 yemek kaşığı salçamızı ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım. Sonra suyumuzu tenceremize ekleyip 1 su bardağı tarhanamızı tenceremize ekleyelim. Karıştırarak pişirelim.Kaynamaya başladıktan sonra yeteri kadar tuzumuzu ekleyelim.Sarımsaklarımızı çorbamızın içine rendeleyelim. Ocağımızın altını kapatalım.
Kaynayana kadar karıştırmak çok önemli.Karıştırmayı aksatırsanız topan olur.Blenderdan geçirmek zorunda kalırsınız.
Küçük tavaya yarım fincan zeytinyağını koyalım istediğimiz kadar naneyi ve kırmızı pul biberi atıp azıcık kavuralım. Tarhana çorbamızın üzerine ekleyelim.
Muhteşem tarhana çorbamız hazır...Afiyet olsun...
Sevgiler
Kıymalısını ben de çok severim:) güzel bir hatırlatma oldu arada yapmak gerek gerçekten, ailecek elinize sağlık o halde ;) herkesin emeği geçmiş :) tarhana ile ilgili anılarda anneler hep baş roldedir , Allah hepsine uzun ömür versin.
YanıtlaSilAmin...Bizim evde bazı yemeklere anne eli değmezse olmaz...Tarhana, yaprak sarması,hindi dolma,iç pilav anne kadar güzel yapılamaz :)
SilTeşekkür ederim sevgiler :)
Tahta kaşık, tarhana, bakır kase...Müthiş fotoğraf :))
YanıtlaSilResmi beğenmene çokk sevindim Şenaycım teşekkürler :)
SilTarhana sevmeyen pek oldugunu sanmiyorum ama belki bir kac kisi cikabilir :) Ben ve esim cok severek yiyoruz. Anlattigin gibi de cok eskiden esim, kayinvalidem, kayinpederim sabah kahvaltilarinda da ailecek yerlermis. Her tarhana ictigimizde de mutlaka bu konu aramizda konusulur :)
YanıtlaSilKiymalisi da daha bir guzel olur, ellerine saglik...
Kim yememiştir ki kahvaltı da acaba? Azınlıktadır herhalde...Sanıyorum bu konuda klup bile kurabiliriz.Sevgiler :)
SilTarhana pişmeyen ev yoktur sanırım. Tarhananın dünyadaki ilk hazır çorba olduğunu biliyor muydun ? Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor arkadaşım.
YanıtlaSilAaaa ilk defa duyuyorum Gül...Haklısın gerçekten:) hiç düşünmemiştim şimdiye kadar....O zaman çorbaların Atası Tarhana....Teşekkürler Sevgiler :)
SilVallahi açıkçası ben tarhana çorbası sevmem ama tarifiniz çok iştah açıcı olmuş! Ellerinize sağlık ve afiyet olsun! :)
YanıtlaSilYaa ....Sevmediğiniz halde bu zarif yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim :)
SilRahmetli Prof Ünsal Oskay, dünyanın en büyük icadının tarhana olduğunu söylerdi. İnsanoğlunun yerleşik düzene geçerek tabiatı kendi emrine kullanmaya başlamasıdır derdi..saygıyla anıyorum :-)
YanıtlaSilBu önemli bilgiyi paylaştığın için çok teşekkür ederim Kadriyecim....Haklı bence üstad....Katılmamak mümkün değil...Sevgiler :)
SilTarhanayı tanıdığım birinden alırım çok severiz..ayrıca yufka gibi olanı var onu kızartarak kahvaltıda yiyoruz istersen suda eriterek çorbasını yapıyorsun sevgi ve dostlukla..
YanıtlaSilAaa ilk defa duyuyorum kızartılanını.....Herhalde benim Maraş tarhanası gibi birşey o.. Güzel yorumun için teşekkürler Sevgiler :)
Siloh ellerine sağlık. nefis görünüyor, ben bu yıl yapamadım. çok severim ,gelinimizin tadımlık verdiğinden yapayım bari ,canım çekti şimdi. sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkürler Öce'cim...Yapmak başlı başına bir olay zaten.....Gelin biraz daha fazla verseydi ya sana :)))) Sevgiler :)
SilBakır kap, çorba sevmeyene de içtirir, güzel fotoğraflar.
YanıtlaSilTeşekkürler Beğendiğine sevindim....
SilSevgiler :)
bayılırım tarhanaya,beni çocukluğuma götürdün sertaç:)
YanıtlaSiluzun zamandır kıymalı tarhana içmemiştim,annem yapardı:)
ben kocamköylü olarak tarhanayı başka türlü pişiriyorum,bigün ben de paylaşayım :))
sevgiler,öpüyorum
Nasıl pişiriyorsun cidden çok merak ettim kocaköylü seniiiii....bekliyorum merakla sevgiler Havvacım bende öptüm
SilSevgili Sertaç ellerine sağlık, çok hoş görünüyor! :)
YanıtlaSilTekrar bloguma bekliyorum :)
http://tubauzunlu.blogspot.com.tr/
Geliyorummm..Güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
SilSevgiler :)
Merhabalar :) en sevdiğim çorbadır kendisi.
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor...
Ellerinize saglik :) takipteki...
Sevgili Meri çok teşekkür ediyorum.Sevgiler :)
SilBayılırım tarhanayaaaa ellerınıze saglık...tesekkurler
YanıtlaSilVallahi bende bayılıyorum.....Enerji çorbam benim...Teşekkürler sevgiler :)
SilTarhana çocuklarımın sevmediği bir çorba olduğundan bizde pek pişmiyor ama bu kıymalısını keşfettiğimden beri bizimkiler de biraz biraz yemeğe başladı. Kâseye de bayıldım bu arada, eline sağlık:-)
YanıtlaSilTeşekkür ederim bakır çorba kaseleri ile biraz nostalji yapayım dedim. :))))
SilSevgiler