29 Ocak 2014 Çarşamba

FIRINDA SOĞANLI PAÇANGA BÖREĞİ



Çokkk sevilesi bir börektir.Farklı farklı yöntemlerle yapılanları vardır. Bugün sizlere benim usul paçanga böreğini anlatacağım.


*3 adet orta boy soğan
*1 adet kırmızı biber
*2 adet sivri biber
*1 adet domates
*150 gr pastırma (ben zorunlu nedenlerden dolayı  çemenlerini çıkartıyorum ama çıkartmasanız çok daha lezzetli oluyor.)
* 2 yemek kaşığı tepeleme tere yağ
*1 çay bardağı su
*1 yumurta sarısı
*1 paket lavaş
*1 kase rendelenmiş kaşar peynir



    Yarım çay bardağı sıvı yağın içine küçük küçük doğradığımız kuru soğanları, kırmızı ve sivri biberleri,domatesi  atalım hep beraber soteleyelim. Pastırmaları uzunlamasına keselim.Tavaya ekleyip 1-2 dakika daha soteledikten sonra ocağı kapatalım.





   Bu arada 2 yemek kaşığı tereyağını eritelim.1 çay bardağı suyu tavamıza ekleyelim.Lavaşlarımızı bu yağ-su karışımı ile yağlayacağız. 1 adet lavaşı yağlayalım yaptığımız karışımdan koyalım.Karışımın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim.Kenarlarını kapatmaya çalışmadan saralım.Fırın kağıdı serilmiş tepsimize uç taraf alta gelecek şekilde yerleştirelim.  Böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürüp
 200 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
                                                                                        Afiyet olsun



PAÇANGA BÖREĞİ

20 Ocak 2014 Pazartesi

LOKUM KEK

Hafta sonu anneme ev görmeye gelen çokk sevdiğim Emine ablam ve Didoş'a hazırladım. Çok beğendiler... Kahverengi-beyaz  lokumlarımı artık  daha sık yapmalıyım....


LOKUM KEK


 MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • vanilya
  • limon kabuğu rendesi
  • Yaklaşık 2,5 su bardağı un

        SOS İÇİN

  • 3 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • yarım su bardağı sıvı yağ

LOKUM KEK

Yapılışı:
*önce sos malzemelerini karıştırarak bir taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım
*Kek için önce yumurta ve şekerimizi  çırpalım,  diğer malzemeleri  karışıma ekleyelim.
*Yağlanmış büyük kare borcama kek hamuru dökülür.
*Isınmış 160 derece fırında 30-35 dakika pişirelim.
*Kekimiz tamamen soğuyuncaya kadar dinlendirelim.
*Kekimizde ve sosumuzda  tamamen soğumuş olmalı
*Keki istediğiniz büyüklükte küp küp dilimleyelim.
(Ben birer lokmalık olsun diye  biraz küçük dilimledim..Fakat sosa batırınca keklerimin dağılma riski ile karşıya karşıya kaldım. Aman dikkat!!!!)
*Çatal yardımı ile keki sosa bulayalım çok bekletmeden çıkaralım ardından hindistan cevizine bulayalım.
*Buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.....




17 Ocak 2014 Cuma

GRİP SAVAR

Bugün sizlere müthiş bir çay tarifi vermek istiyorum.
GRİP ÇAYI

Yıllarca zencefile karşı mesafeli bir duruş sergilemiştim. Bence yenilir yutulur bir şey değildi. Taaa ki Kuran-ı Kerimde ismi geçen  bitkilerden olduğunu öğrenene kadar.......Sonra mutlaka vardır bir hikmeti diyerek  kendisi ile flörtleşmeye başladık.........

Mutfağımda her hafta düzenli olarak yaptığım, rendelenmiş taze zencefil ile karıştırdığım bir kavanoz balım mutlaka olur. Ev ahalisi 1 tatlı kaşığı yesin diye.... Valla kocacım gözünün bile daha iyi gördüğünü söylüyor....İnanmazsanız deneyin :)

ZENCEFİLLİ BAL

Şimdi gelelim çayın tarifine.......
*Taze zencefilin tombik bir köşesinden 2 cm büyüklüğünde bir parça kopartılır.Kabuğu soyulduktan sonra rendelenir.
*8-10 tane nane yaprağı
*Kabuğu ile dilimlenmiş yarım limon
*3 adet karanfil
*Bir tutam  kakule
*4 su bardağı su

Malzemeleri hep beraber 5 dakika  kaynatalım.Bal ile tatlandırarak içelim..

Özellikle soğuk algınlığında bu çaydan sonra bir ter boşalması ile birlikte kendinizi iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz..

Afiyet olsun
Herkese mutlu hafta sonu ve Hayırlı Cumalar diliyorum.
Sevgiler


BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...