11 Mart 2019 Pazartesi

KAYALAR SALPOVA KÖYLERİ LÂKAPLARI ve SOYADI KANUNU






Selam
21 Haziran 1934 yılında kabul edilen Soyadı kanunundan önce, aileler lâkapları ile tanınmaktaydı.Bu lâkaplar ailenin bağlı olduğu boyu temel aldığı gibi, bazen de aile reisinin mesleği, ailenin önceki yıllarda yaşadığı yerler veya aile reisinin bedensel durumu ile ilgili birtakım kıstaslar göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Bunun dışında ayrıca  aile büyüğünün adı ile söylenen lâkaplarda bulunmaktaydı. 

Soyadı kanunu ile getirilen bu değişiklik ile insanlar arasındaki farklar ortadan kaldırıldı. Aşağıdaki listede Salpova / Sılpova  köyüne ait lâkapları göreceksiniz. Lâkapların her biri yukarıdaki anlatımı birebir yansıtıyor.

Bu arada fotoğraflar Sevgili Thanasis'in objektifinden...Nerayda Ali Akmanos barajına ve barajın kenarında bulunan Nerayda köyüne ait. Enteresan olan bu köyü şimdiye kadar bana kimse sormadı, gölden bahseden olmadı.Barajın adı da ayrıca çok ilginç....mutlaka bir hikayesi var, fakat bunu ben bilemiyorum maalesef...



Aşağıdaki paragraf, İhsan Tevfik'in  Mübadele adlı kitabında yer alan   Salpova / Sılpova'nın bağlı olduğu Kayalar ve Cumapazarı anlatımı  Mehmet Kırca'ya ait röportajından....... 

"Kayalardan önce Cuma kaza merkeziydi. Cumapazarı derlerdi.Tevfik amcamın hanımı Atike yengem Cuma köydendi.Beylerin köyüdür Cuma ve orada büyük bir pazar kurulurdu. Cerelli tekkesi vardı, bir Bektaşi tekkesiydi.Kazanların kaynadığı, sıcak aşın eksik olmadığı bir yerdi. Bahçesi rengarenk güllerle dolu....Tekkenin başında Kazım baba diye biri vardı. Tekkede devamlı aş kaynardı ve gelen yolcuları, yoksulları doyururlardı.
Çerkezlerde vardı Cuma'da...tütünü o civarda daha çok Çerkezler ekerdi. Onlara vermişler bu işi.Binbaşı Cemal bey Çerkezdir. Çerkez Ethem'in adamları önce Atatürk'le ters düşüp o bölgeye yerleştirildiler. Yani civarda Çerkez köyleri de vardı. Af çıktıktan sonra o bölgedeki köylüler daha çok İzmit, Adapazarı tarafına göç etmişler.
..............
Yine Kayalarlı Cemal bey vardı, intihar etti. Yunanlılar geldiği vakit eziyet etmişler. Caminin içinde bir mektup bırakmış ve intihar etmiş, öyle anlatırlardı. Cemal beyin iki oğlu vardı, bir tanesi Demokrat Parti döneminde Menderes'in has adamıydı, avukatlık yapardı. Şimdi adı aklıma gelmedi. (Söz ettiği Şeref Kayalar ve Mazlum Kayalar kardeşlerdi.)

Akif Bey Merzifon'a gelmişti. Oradan da sattı savdı malını, gitti İngiltere'ye...Rum mektebinden mezundu. Bir iki dönem orada milletvekilliği yaptı. Öyle bir dönemdi ki dalkavukluk yapanlarda çok oldu. Kendini bey diye tanıtanlar oldu ki ayaklar baş, başlar ayak oldu. Zülfikâr bey vardı.Arnavut cinsindendi. "Zülfo bey" derdi köylüler....Akif beyin yanında görürdüm onu...O da İngiltere'ye gitti. Bir de Kasım bey vardı....."

Salpova köyüne ait lâkaplar aşağıda.....
                                                                                     Sevgilerimle

Kara Latif oğulları
Koca Kadirler
Süleymanoğulları
Dede Hüseyin oğlu
Kara Mustafa oğlu
Biko oğlu
Fettah oğulları
Cihanoğulları
Topalzadeler
Şekeroğullarından
Karakoçoğulları
Hacı Salihoğulları
Hacı İsmail oğulları
Şahin oğulları
Siyami oğulları
Türk oğulları
Mustafa Hoca oğulları
Davutoğulları
Koca Selim oğulları
Sakaroğulları
Kalfa oğulları
Zeko oğulları
İsmail oğulları
Kuru oğulları
Sagır oğulları
Koca Selim oğullarından
Mısırlıoğulları
Kara Hasan oğulları
Kara Mustafalar
Zülfiye oğulları
Saferoğulları
Şehabettin bey oğulları
Kel Süleymanlar
Kalfalardan
Kara Abdullar
Kayalarlı İsmail oğulları
Paşaoğulları
Dede Veli oğulları
Kara Muminoğlu
Dede Salihlerden
Çaka oğulları
İslam bayrakdaroğulları
Hasan oğulları
Osmançe oğulları
Apuşlarzade
Çako oğulları
Matuşoğulları
Yakupoğulları
Kuruoğulları
Latif Hocalardan
Davutoğulları
Azizoğulları
Menafoğulları


GÜNCELLEME


4 yıllık emeğimin sonucu olan kitabımı 2018 yılında yayınladım. Vefa örneği olmasını istediğim için ; doğduğu toprakları bir daha göremeyen buğulu,elâ gözlü tüm mübadillere ithâf ettim. 
Umarım birçok mübadile faydası olur. Kitapta Kozana'ya bağlı 61 köyde yaşayan 5140 Türk-Müslüman-Erkek nüfusa ait bilgiler bulunmaktadır. Kitabı almak isterseniz eğer sertaccihan@hotmail.com adresinden bana mail atmanız yeterlidir. 


8 yorum:

  1. Emeğinize sağlık. Tarih hep tekrardan ibaret. Yalakalık adam kayırma dün ne ise bugün de aynı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Evet maalesef duruşu olmayan insanlar her dönem eğilip bükülüyor...

      Sil
  2. Babam tarafı kayalardanmiş ve orda lakaplar ambarlarmış ve dedemin adı temur ali fidan mış ama yinede net degil gibi bilgiler teşekkür ediyorum ilginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de az ve öz, güzel bilgiler elinizde var. Saygılarımla

      Sil
  3. Eski adıyla Polos yeni adıyla Kırklareli’nin Yoğuntaş köyüne göç eden Sulpovalı mübadiller var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba verdiğiniz bilgi için teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. 4.kuşagım babamın adı Aziz babamın dedesinin adı Aziz azizin oğlu Mübadil osman kayarlı... Kayalar salpova köyüne baktığım zaman Kuruoğullarından azizin oğlu Osman Bilgisi var edindiğim bilgide Kırklareline yerleşmişler. Dedeler torunlarına hep Aziz is mini vermişler... Acaba buldummuki devlet arşivleri e bakacağım ama mantık sizce güzel mi?

      Sil
    3. Merhaba mantık yürütümü gayet başarılı...mübadillerde çocuklarına aile büyüklerinin adını vermek geleneği var.

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...