2 Şubat 2022 Çarşamba

DRAMA'YA BAĞLI TÜRK KÖYLERİ ve SANDIKLARI AÇMADAN BEKLEYENLER...



AYAVARVARA

Selam
 Yukarıdaki fotoğraf Drama'nın ortasından geçen Karpuzkaldıran ya da şimdiki adıyla Ayavarvara kaynak suyunun çıktığı park alanı.......

AYAVARVARA

Bu kaynaktan çıkan sular gölet oluşturmuş. Ayavarvara ya da eski ismi ile Karpuzkaldıran, Drama'nın en önemli bölgesi durumunda.... Parkın arka tarafında, derenin üstünde  yer alan bölge, Türk mahallesi ve Türk evleri.... alt katları ise eski tütün depoları, tabakhaneler ve dükkanlarmış.


DRAMA KARPUZKALDIRAN


Aşağıdaki hikaye Drama Pazarlar köyünden gelen Fatma Kanat'a ait, İskender Özsoy'un "Mübadelenin yas kardeşleri" adlı kitabından..


"Kimin aklına gelirdi Hıdırellez'i trende geçirecekleri, söyleyin kimin?
Hıdırellez kavuşmadır ama kimin aklına gelirdi o günün ayrılıkların günü olacağı......
Ah ayrılık, yaman ayrılık....
Dertlere dert katan yaman ayrılık.....
O yaman ayrılık birinci kuşak Drama Pazarlar (Agora) mübadili Fatma Kanat'ı ve ailesini doğdukları topraklardan koparırken tarih 6 Mayıs 1924'tü ve o gün Hıdırellezdi.
Ve o günü trende karşılayan köyün erkekleri hayatlarında ilk kez Hıdırellez kemeri kuşanmadıkları birgün yaşadılar, gözyaşlarını yüreklerine akıtarak.......
KARPUZKALDIRAN
6 Mayıs 1924'ü ayrılıklar günü olarak yaşayan Pazarlar'ın ihtiyarları o günden sonra ayrılığı hiç akıllarına getirmediler, hep kavuşmanın hayalini kurdular.
Yıllarca sandıklarını açmadan beklediler, ha bugün ha yarın "memleket"e döneceğiz diye....
O inancı taşıyanlardan biri de Fatma Kanat'ın babası Kaşif'di.10 yıl boyunca sandığını açmadan beklemiş. Aşağıda Fatma Kanat ile yapılan röportajı okuyacaksınız:
"Pazarlar bir Türk köyüymüş.Biri üvey yedi kardeş, annem babam ve iki ağabeyim hanımıyla 11 kişi yaşıyormuşuz. Babam bağcılık ve tütüncülük yapıyormuş. Birgün bakmışlar köye yabancılar gelmiş. Bizim eve de yerleştirilmiş o Rumlardan....6 Mayıs 1924'de yola çıkmışız. Trene binmek için Pazarlar'dan Nusratlı'ya gidilmiş ve Drama'dan kara trene binilmiş.Bir vagona iki aile yerleştirilmiş. Vagonun ortasına da perde çekilmiş aileler birbirini rahatsız etmesin diye.......Kara tren Sirkeci'ye getirmiş ailemizi...en büyük abim ise hayvanlarla yürüye yürüye karadan Yalova'ya gelmiş aylar sonra.....

Önce Hacı Mehmet Ovasına yakın bir yerde 3 ay çadırlarda kalınmış, Annem Zeliha orada hastalanmış ve ölmüş. O zamanlar ishal salgını varmış. Çadırların kurulduğu yerde bir dere akıyormuş, suyundan içenler hep hastalanmış.Büyüklerimiz Koruköy'ü beğenince yerleşmeye karar vermiş. Koruköy zamanında Rum köyüymüş. Biz oraya gittiğimizde Karadenizli 4 aile varmış.Rum aileler gidince bir daha dönmesinler diye evleriyle kiliseleri yakmışlar.Daha sonra o Karadenizli aileler bizi de köyde istememişler. Bunun üzerine köyün imamı Yunus Hoca ne yapıp edip Atatürk'e haber yollamış. "Burada bizi istemiyorlar" diye...hemen telgraf gelmiş Atatürk'ten "Oturun oturduğunuz yerde, nereyi istiyorsanız orada kalın" diye....onun için kalmışız Koruköy'de....
Köyde babamlar kendilerini biraz toplayınca bir ev yapmışlar. Buraya gelince de tütüncülük işini devam ettirdi. Bende büyüyünce tütüne gitmeye başladım. Gece tütün kırmaya gider, sabah ezanına kadar çıt çıt tütün kırardık. Köyden Çanakkale savaşına katılanlar olmuş.Köye hep ucu yanık mektuplar gelirmiş. Ayşe ablam anlatırdı, ucu yanık mektuplarda köyden birinin şehit olduğu yazarmış.Babacığım birgün geri döenceğiz umuduyla yaşadı. Çok iyi hatırlıyorum "Paşa gelecek bizi buradan kurtaracak! Atatürk emredecek Pazarlar'a döneceğiz!" diyordu.
Babam Koruköy'de yaşadığı 10 yıl hep geri döneceği günü bekledi, onun hayaliyle yaşadı. Onun için sandığının kapağını açmadı.Babam doğduğu toprakların hasretiyle öldü. Koruköy'ü asla beğenmediler ve benimsemediler. 6-7 yaşlarındaydım. Aatürk birgün Çınarcık'a giderken, köye uğradı. Kahvede sohbet ederken köy halkına, ne istersiniz? diye sormuş. İmam Yunus Hoca da okul istemiş. Atatürk Ankara'ya dönünce emretmiş.Köye bir öğretmen gönderildi. Kahve, okul yapıldı. Sonra "millet mektepleri" açıldı. Köyde herkes okula gitmeye mecbur tutuldu. Sabahları 13-14 yaşında çocuklar, öğleden sonra kadınlar, geceleri de erkekler okula gidiyordu. Gitmeyenleri bekçi zorla götürüyordu."


Pepeliş köyünün tamamına yakınının mesleği  çiftçi-kestaneci, diğer köylerde yaşayanların çoğunluğu tütüncülükle uğraşıyor.
                                                                                    Sevgilerimle

SELANİK VİLAYETİ DRAMA KAZASI

KÖYLER

Cerneviçe

Çereşova

Tilkiova

Rapiş

Zirnova

Boyliç

Balyan

Karakavak

Vitova

Vezme

Karabucak

Tisova

Saltıklı

Kılboçar

Hamidiye

Maluşişte

Ostice

Demirciören

Nusretli

Çatalca

Fehmeye

Karamanlı

Katon

Pınarbaşı

Ilıca

Şibce

Vitova

Pürsıçan

Alibala

Makruş

Çakırlı

Hüseyinköy

Konçan

Kırlar

Demirtaş

Aliköy

Camii Usaniçe

Pınarbaşı

Resilova

Bayova

Libotin

Kosten

Usaniçe

Koniştan

Zagriç

Raşova

Dilan

Ladikoz

Karagöz

Koyca

Gornova

Lişova

Hilvan

Dobrasol

Pepelsen

Balaban

Hamidiye-i Sani

Ula

Tarlis

Pucan

Pepelin

Lozre

Çalıbaşı

Faton

Leştan

Galum

Bektaşlı

Direjel

Kolarya

Boyran

Meşeli

Liban

Kaşınca

Estarceşte

Küçükköy

Ormanlı

Leyliler

Hocalar

Biçova

Öregez

Lofteşte

Ilıca

Borhova

Horoslu

Kırlarpazarı

Kranişte

Dirancek

Papasköy

Burancık

Kurtalar

Kozluca

Telfehor

Faincalı

Odegişte

Arpacık

Gabrova

Dranova

Kurular

Kestanecik

Radiyuş

Kayalişte

Cami Koloş

Pazarlar

Manastarcık

Şimşirli

Kozlu

Hamidiye-i Evvel

Naibli

Keçilik

Kurtalar

Ladikoz

Rahvika

Maluşişte

Çatak

Visocan

Tuhal

Pucan

Kokala

Burnik

Valkova

Mahmatlı

Yedipere

Malgırıt

Şice

Dirzenişte

Tisve

Ravoniye

Çalıbaşı

Hıdırköy

Köstencik

Kürkçüler

Kalanbak

Orava

Doksat

Şimatoz

Sultaniye

Mejdel

Karacaköy

Tihota

Edirnecik

Hızırköy

Dak

Çora

Çakırlı

Doksad

Kalova

Sarnıç

Himmetli

Evrenez

Kavaklı

Mencenos

Bilyan

Eskiköy

Berişte

Rahvika

Yassıören

İryişte

Pastrova

Bilacan

Çelikler

Karakavak

Virşan

Grajdel

Trigrad

Roskova

Racenik

Tiklova

Karadere

Kurular

Pepeliş

Peryivinya

Ada

Ayazma

Çerikçan

Telfehor




MAHALLELER

MAHALLELER

 

Halil bey mah.

Derviş Bali mah.

Kırlar Himmetli

Kırlar Bucak

Çay

Kırlar Araplı

Kassam

Namazgâh

Yeni

Camii Atik

Dere mah.

Hisar mah.

Aliköy Zir

Karlova Muhacir

Kuruçay





144 yorum:

  1. göçmenlik gerçekten zor benim ailemde 1951'de Bulgaristan'dan göçerken neler yaşamışlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Fatma hanım hemde sizin ailenizin yaşadığı yakın tarih...maalesef göç her şekilde çok acı

      Sil
  2. Belgesel tadında okudum

    YanıtlaSil
  3. 1924 VE ÖNCESİ SEÇMEN KAYITLARINA NASIL ULAŞABİLİRİM. ( 1924 MART AYINDA)SELANİK-DRAMA-CURA(ÇORA) YENİ İSMİ PRASİNADA KÖYÜNDEN GELİP EDİRNE-KEŞAN-KARACALİ KÖYÜNE İSKAN EDİLEN) ''HASAN OĞLU MAHMUT ÇAVUŞ'' BİLGİLERİNE ULAŞAMIIYORUM. YARRDIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba devletarşivleri.gov.tr den tasfiye talepnamesine belki ulaşabilirsiniz.

      Sil
    2. Slm ne ogrenmek istiyorsan yardimci olurum kardes00306941566060 numaram recep

      Sil
    3. 1905 yılı nüfus sayımlarına nasıl ulaşabilirim. Ayrıca mübadillerini 1924 yılı gelişlerini nasıl hangi vasıta İLE ve kaç kişi ile birlikte yaptıklarını, AYRICADA resimlerine nasıl ulaşabilirim.

      Sil
  4. Merhaba sizi takibe aldım, beklerim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, bizde 1923’te Dramanın İryişte köyünden Uzunköprü/Kırcasalih beldesine gelmişiz. Ama İryişte’nin şuanki adını bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İryişte olarak aradığınız köyün adı İzbişte'dir. Şu anda terkedilmiş köy olarak gözüküyor. Şimdiki ismi Agriokerasea.....

      Sil
    2. Iyi günler dileğiyle. Size bir konuda danışmak isterim. Dedem Ahmet Hamdi Adalı,babası Salih Ağa ada köyünden Türkiye'ye, İstanbul'a gelmişler. Ada köyü ile ilgili bilgilere sahipseniz benimle de paylaşarak sevindirir misiniz beni? Köyün fotoğrafı var ise sizde görmek isterdim. Sevgiler, teşekkürler.

      Sil
    3. Merhaba maalesef Adaköy ile ilgili bilgim yok. Üzgünüm

      Sil
    4. Merhaba benimde iki dedem ve babaannem de A'da köylü büyük bir köy olduğunu biliyorum aşağı mahalle yukarı mahalle orta mahalle diye ayrıldığını biliyorum okulda büyük bir okul 3 tane şu pınarı olduğunu okulun bahçesinde çok büyük meşe ağaçlarının olduğunu anlatırdı dedem şimdi gitsem hepsini bulurum derdi 16 yaşlarında gelmiş o zaman medresede okuyormuş yıllar sonra arkadaşını izmir'de bulduk ama köyün çoğu Kocaeli ye yerleşmişler

      Sil
    5. Merhaba ne güzel dedeniz az da olsa anlatmış size......nur içinde uyusunlar

      Sil
    6. I know the village ADA , all the 3 mahallesi and all the region like my pocket. I walk every weekend in ADA. The next near village is Sarniç. If you want any information call me Viber or WhatsApp 0030 6973790048.

      Sil
    7. Merhaba Ada köyü bilen bir komşumuz sizlere telefon numarasını göndermiş. Her türlü sorunuza cevap verebileceğini belirtmiş, telefon numarasını vermiş. Teşekkürler komşu.....

      Sil
    8. Merhaba, gruba yeni katıldım.
      Büyük dedem Osman 1923 yılında Drama'dan Sinop'un Gerze ilçesine göç etmiş. Drama'da o zamanlar Körhasanoğulları olarak biliniyorlarmış. Gerze'de Nazeri olarak bilinen bir Rum aile ile takas edilmişler.
      Haftaya Drama'ya gidip ata topraklarını ilk kez ziyaret edeceğim.
      Pek sanmıyorum ama konuya vakıf kişiler benimle iletişime geçebilirse çok sevinirim.
      Herkese saygılar ve selamlar.

      Sil
    9. Merhaba. Benim ailem de Drama'dan Bursaya göç etmiş ve ne tesadüf ki bize de Körhasanlar derlermiş..

      Sil
  6. Karacaali köyüne gidin, M.KANTEMİR amcayı bulun, kendisine nüfus belgesi verdim cura köyü ile ilgili. İşinize yarayabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Cura köye ait bir listemi verdiniz acaba?

      Sil
    2. Gornova bey. Saygılarımı sunarım. Köyümüze ait listeyi. Karacaali Köyümüzün Eski Muhtarı Mehmet Kandemir beye vermiş olduğunuzu öğrenmiş bulunmaktayım. Aynı listeden bir suretinizde bana gönderebilirmisiniz. Saygılarımı sunarım.

      Sil
    3. Sayın SERHİRA, doğrudur Yalnızca Cura köyüne ait 1841 tarihli nüfus defterini verdim Mehmet amcamıza özel olarak. Kendisinin saha araştırmalarım sırasında bana gösterdiği yakın ilgiden çok memnun kalmıştım, hediye olarak kendisine göndermiştim. Şu an -Drama'nın 1841 tarihli nüfus defterini tercüme ettim ve Drama'nın Çeç nahiyesinin tarihi ile ilgili çalışmam bittiğinde tek bir kitap olarak yayınlayacağım. Drama göçmenleri köyleri ile ilgili 1479-1569 arasındaki tahrir defterleri ve 1841 tarihli nüfus defterlerinde bulunan pek çok bilgiyi öğrenebilecekler. Ancak malum hastalık şartları ve ailevi bazı durumlardan sona erdiremedim çalışmamı. İnşallah 2020 bitmeden basımını yapacağız. Tüm Drama göçmenlerine selamlar.

      Sil
    4. Merhaba sanırım birçok Drama göçmeni kitabınızda kendisiyle ilgili birçok karanlıkta kalmış bilgiyi bulacaktır. Basımı tamamlandığında bana da bildirirseniz eğer burada yayınlarım Saygılarımla

      Sil
    5. Sayın Gornova bey, saygılarımı sunarım. Köyümüz eski Muhtarı Mehmet beyin oğluna yazdım fakat bir türlü bilgi TARAFIMA vermediler. Sizin vermiş olduğunuz bilgilere nasıl ulaşabilirim. Kitabımızdan almak isterim. Geçmiş olsun. Başarılar dilerim.

      Sil
    6. Yukarıda görüldüğü üzere bizimkilerin Muhacır Kayıt belgeleri yok, çıkmadı ne yapabilirim. Yukardakilere yazdığım bilgilerde tarafıma ulaşmadı, Saygılar.

      Sil
  7. Bizim dedelerimizde, Drama Çerkiçan'dan gelmiş. Büyük dedem geri döneriz umuduyla yaşamış ve üzüldüğü için çok konuşmuyormuş. Kalp krzinden ölmüş. Keşan'ın Lalacık Köyüne yerleşmişler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız. Hiç konuşmadılar. Eskiden bahsetmediler o yüzden bizlerin kişisel tarihimiz hakkındaki bilgilerimiz sığ kaldı. Allah rahmet eylesin hepsine.....

      Sil
  8. Selanik vilayeti drama kazasına bağlı vitova köyü şimdi nerede haritada bulamıyorum.Bilen varsa lütfen yardımcı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vitova köyünün şimdiki adı Delta eğer haritada görmek isterseniz Lozan Mübadilleri Vakfında Sefer Güvenç'in derlediği "Kuzey Yunan yer adları atlası"nda tam yerini görebilirsiniz.

      Sil
    2. It's Vitovo Drama, my grandfather Haralampos was from there when he came from Tokat turkey. My phone is 00306973790048 my name is Babis

      Sil
    3. 00306973790048 I know the village my grandfather was from there. My name is Babis

      Sil
    4. Hello Babis
      Which village of Grandfather in Tokat has he immigrated..Where do you live now

      Sil
    5. From Çerdeyin Tokat to Vitovo First and now in Xanthi 100 km away from Vitovo

      Sil
    6. Very good
      Did you come to Turkey

      Sil
    7. Yes, i have travel to Istanbul, Izmir, Cesme, Sokya, Aydin, Didim, .... some years ago in vitovo they searched for gold in the old moschee

      Sil
  9. Merhaba,
    Burada anlattığınız İmam Yunus'un torunuyum ben.Oğlu Mustafa'dan Adnan'ın kızı. Dedemle bir kez daha gurur duydum.Beni çok mutlu ettiniz. Çok teşekkür ederim. Onların yaşadıklarını okumak hem üzdü hem de gururlandırdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir mutluluğa vesile olduğum için bende çok mutlu oldum.

      Sil
  10. Merhaba,
    Bizim atalarımız da dramadan gelmişler,kulaktan dolma bilgi ile debrejen ve kaşeçenisa köyleri diyorlar, yazım yanlışım olabilir. Köyleri bulma şansımız olur mu? Anne ve babamı dramaya götüreceğim yarın yardımcı olurmusunuz
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba eğer İstanbul'daysanız gitmeden Lozan Mübadilleri Vakfı'na uğrayıp Sefer Güvenç'in derlediği Atlası almanızı tavsiye ederim. Orada hem yol haritası olarak hem de ad olarak bulabilirsiniz.

      Sil
    2. Barış bey selamlar. Annemler de kasecenisa köyünden gocmusler demelerine göre, İpsala/Hacıköy, acilen iletişime geçelim, selamlar.

      Sil
  11. Slm arkadasra recep ben yunanistanda yasiyorum zise yardimci olabilirim +306941566060 baba burdan ulasa bilirsinis tsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep bey hangi şehirde yaşıyorsunuz acaba?

      Sil
  12. Benim de dedelerim Drama Çekiçan'dan Keşan'ın Lalacık Köyüne gelmişler. Drama'ya birkaç defa gittiğimde onların Drama daki gezişlerini ve alış verişlerini hayal ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam Lalacik köyünden, kimlerdensiniz?

      Sil
  13. Rahmetli büyük dedem de Drama ya dönecek diye her akşam üzeri Drama ya yüzünü dönüp Atatür bizi tekrar memleketimize gönderecek umuduyla yaşamış. 1949 yılında geriye dönememenin ümitsizlik içinde ölmüş.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba ben de koruköy den imam yunusun kızı imam hatçe nin torunu ayda.Cok şukür geçen sene selanik drama pazarlar agaro ya gittim.ve 100 sene sonra dedelerimin yaşadığı Çallı köyünü bulduk.Gerçekten çok farkĺı duygular içinde oluyor insan toprak çekiyor derlerdi doğrumuş herkes gitsin görsün bence Atatürk ün memleketinden gelmek çok çok özel bir hasret tekrar bulusmak ümidiyle drama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ifadeler bunlar....toprak çekecek tekrar tekrar gitmek isteyeceksiniz. Saygılar

      Sil
    2. Merhaba. Ben de Yunus dedenin oğlu Mustafa'nın torunuyum. Köyümüzün tam adı Çallı mı?

      Sil
    3. Ne güzel sizi burada görmek....Bütün mübadillerin ve Yunus dedenin ruhu şad olsun.

      Sil
  15. Merhaba Kavala naibli seçmen kayıtlar ve Eyüp e inen gemi yolcu listesi ve lakaplara dair detaylı bir calısma bulamadım zaten mevcut köy isimlerine erisebiliyoruz ama köyde yasayanlar adları soy adlarına ulasamıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba öyle bir yayın veya araştırma yok. O zaman soyadı olmadığı için bulamazsınız.Lakin şanslıysanız eğer devlet arşivlerinde tasfiye talepnamelerini bulduğunuzda lakapları belki yazabilir.

      Sil
    2. Acaba dramaya bağlı çöplü köyü diye varmıydı

      Sil
    3. Merhaba Atlasa da baktım fakat Çöplü köy adında bir köye rastlamadım maalesef

      Sil
    4. Mrhaba maalesef çöplü köy olarak bir köy bulamadım atlasta

      Sil
  16. Merhaba benim dedem dramadan Edirne naipyusuf köyüne göçmüş adı İsmail soyadı yaman soy ağacımda daha eskisi görünmüyor gelirken sadece bir kız kardeşini yanına almış ben kalan akrabalarımi nasıl bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  17. Rasova ve bicova birbirine yakın yerlermiydi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemiyorum. İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfının yayını olan Kuzey Yunanistan Yer adları atlasını alırsanız hesaplayabilirsiniz. Telefon numarasını internetten bulabilirsiniz.

      Sil
  18. Hatıralarda ismi geçen ve Atatürk'ten okul isteyen Yunus hoca babamın dedesi Yunus Akın... Mekanı cennet olsun...

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar bizim soy ağacında rakiştan köyü çıkıyor araştırıyorum ama bulamıyorum nerede olduğunu biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı yayını olan Kuzey Yunanistan Eski ve Yeni yer adları atlasından nerede olduğunu tam olarak bulabilirsiniz.

      Sil
  20. Merhaba benim dedem drama lakavitsa köyünden gelmişler şimdiki ismi ne oldu öğrenebilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nedim Bey. Drama ilinin Kato Nevrokopi ilçesine bağlı şu an için 33 nüfusu olan Mikroklisura köyüdür. Drama ya 56 km mesafededir. O bölgedeki rumlar Mikroklisura dan çok LAKAVİTSA ismini kullanır. Konu hakkında detaylı bilgi isterseniz yardımcı olabilirim.

      Sil
  21. Benim dedemin köyü de demirciören köyüymüş . Yassıören köyü ile akrabalar sanırım . Şuan yalova Hacımehmet köyündeyiz . Bizim köylümüz kendi köylerinin demirciören olduğunu söylüyor . Bahsettiğim Yassıören köyü de şu an yalova Elmalık köyü. Hacımehmet ve Elmalık halâ birbirene akraba köyler. Acaba bügün nerededir bu iki köy.

    YanıtlaSil
  22. Benim dedemin köyü de Demirciören köyüymüş. Yassıören köyüyle de akrabalıklar varmış. Şuan Hacımehmet köyünde oturuyoruz ve Yassıören köyü de Elmalık köyü ve halâ akrabalıklarımız var. Acaba şuan bu iki köy nerededir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba 2 tane Yassıören köyü var biri Oreo İskeçe'de öteki terkedilmiş Şimdiki adı Polipetro Drama'da....İki tanede Elmalı var ikisi de İskeçe de birinin adı Melivia, ötekisinin ismi Sidini...İstanbul Lozan Mübadilleri vakfının yayını olan atlası aldığınızda haritadaki yerini de görebilirsiniz.

      Sil
    2. Peki ya demirciören köyü nerededir

      Sil
  23. Merhaba sarisaban drama beklemis köyü simdiki ismine ulaşamadım yardımcı olun lutfennnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemiş köyü Kavala'ya bağlı şimdiki adı Dialekto
      Drama'ya bağlı Bekleşti köyü var mübadeleden sonra terkedilmiş Hrisostomos şimdiki adı

      Sil
  24. Merhaba benim dedem köstencik köyünden gelmişler şimdiki ismi ne oldu öğrenebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba KÖSTENCİK köyü simdiki ismine ulaşamadım yardımcı olun lutfennnnn

    YanıtlaSil
  26. Merhaba, Ula köyünün yeni adını biliyor musunuz acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ula isminde bir köy bulamadım atlasta

      Sil
  27. Serhira hanım merhaba, bizimkiler de Hüseyin köyden gelmiş büyük büyük dedem Molla Recep yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Devletarşivleri.gov.tr den araştırabilirsiniz.

      Sil
  28. Merhabalar, babamın babaannesi ve büyük babaannelerimiz Selanik dramada mübadil zamanı gelmişler 1924 lerde , fakat babamın babaannesinin doğum yılı 1902 ve doğum yeri RONDİ olarak yazıyor, rondi diye bir köy veya mahalle adına rastlayamadık dramada. Bu konuda bir bilginiz var mıdır? Rondi neresi olabilir çok merak ediyoruz. Bu bilgiye yeni e-devlet soyagacimizdan ulaştık.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba benim Dedem ve Babaannem Drama kasabasinin gulum koyunden Kiklaereli Üsküp kasabasina gelmisler.Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Serhira hanım, dedem 1924 yılında Yunanistan Drama'dan Bursa Demirtaş'a gelmiş. Nereden geldiğini nasıl bulabilirim ? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba e devletten alt üst soy bilgilerinize bakın oradan bulabilirsiniz. Rica ederim

      Sil
  31. Yukarıdaki listede Kobalişta'yı bulamadım. Yeni adı Kokinogia.

    YanıtlaSil
  32. Benim anneannem ve babaannem de oradan göç etmek zorunda bırakılmış ayriyetten eşinin de söyle orada çok mal mülk geride bıraktıklarına hep söylemişler yıllarca bunları nasıl takip edebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mübadelede gelenlere ait belgeleri ve nasıl bir yol izlediğimi tasfiye talepnamelerini ve iskan kayıtlarını anlattığım yayınlarımı okumanızı tavsiye ederim.

      Sil
  33. Merhaba, annemin babasının dedesi 1874 yılında Yunanistan Boyve köyünde doğmuş ne zaman göç yapıldı bilemiyorum. Boyve olarak araştırdığımda hiçbir sonuç bulamadım. Yeni ismi nedir acaba?

    YanıtlaSil
  34. Merhaba. Babannemim köyü kayıtlarda Arbur olarak geçiyor. İsmi değiştiği için bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu hanım merhaba Arburlu/Arbur/Alburlu köyünün şimdiki adı Koronouda Kılkış'a bağlı olarak gözüküyor. Haritada ayrıntılı olrak gösteriyor. Atlası edinmek için İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı ile iletişime geçebilirsiniz.

      Sil
  35. Benim buyuklerimde mubadelede gelenler ninem presteden dedemin de adali koyu diye ama bir cok koy ismi cikiyo bulamiyorum koyun adimi adali onuda bulamiyorum yardimci olusaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba atlasta Adalı Selaniğe bağlı bir yer olarak gözüküyor. Şimdiki adı K.Scholari

      Sil
  36. Merhabalar. Kayınvalidemin ailesinin Selanik-Drama bölgesinde Küllüce diye bir köyden geldikleri soyleniyor. Böyle bir yer var mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Drama'ya bağlı olarak Külciler adında bir köy var. Bir de Külerba/ Koliarba adında bir köy daha var. Söyleniş olarak farklılık olabilir.

      Sil
  37. Slm aleykum yunanistanda aradiginis her neyse ne istersenis yardimci olabilirim 015775132935

    YanıtlaSil

  38. Slm aleykum yunanistanda aradiginis her neyse ne istersenis yardimci olabilirim 00306973790048

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba efendim
      Siz Yunanistan'da nerede yaşıyorsunuz acaba? Adınızı öğrenebilir miyi?

      Sil

  39. Slm aleykum yunanistanda aradiginis her neyse ne istersenis yardimci olabilirim 00306973790048

    YanıtlaSil
  40. Merhaba anne tarafım koruköylü, drama pazarlar köyünden gelmişler. Yukarıdaki yazıda pazarlar ın yunan ismini bulamadim. Haritada be diye aratmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pazarlar ın Yunanca adı Agora.....

      Sil
  41. iyi günler, dedem Selanik Vaypis doğumlu, şimdiki adı nedir ? nerededir?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vaypis/ Vaypes Kozana'ya bağlı olarak gözüküyor. Şimdi ki adı Himerino harita da yerini görmek istiyorsanız Sefer Güvenç'in hazırladığı Lozan Mübadilleri Vakfı yayını olan Mübadele öncesi ve sonrası eski ve yeni adlarıyla Kuzey Yunanistan yer adları atlasını edinmenizi tavsiye ederim

      Sil
    2. teşekkürler,
      iyi yayınlar

      Sil
  42. Merhaba nenemin kimlik cüzdanı yeşil Doğum yeri drama berişta köyü yazıyor şimdiki ismi nedirziyaret etmek istiyoruz oraları yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Berçişta/Berişta Drama ya bağlı bir köy şimdiki adı Ptelea Memleketi ziyaret etmek için tek tavsiye edeceğim gezi İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfının düzenlediği gezilerdir.

      Sil
  43. Merhaba, benim dedelerim Drama'nın Kiranli ve Gırmış bölgelerinden gelmişler. Buraların şimdiki adlarını biliyor musunuz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gırmış/Kırmıç Selaniğe bağlı olarak gözüküyor. Şimdiki adı Kria Nera
      Kıranlı / Kırağlı köyü ise Drama'ya bağlı şimdiki adı Mikrolivadi

      Sil
  44. benim babamın dedesi de dramadan ordu ya gelmiş.evet çok anlatmiyorlar kim bilir neler yaşadılar.arastirmak istiyorum. sizin buldugunuz. bilgilere ulasmak istiyorum kac kişi gelmişler bekar mı yoksa evliyken mi geride kimleri bırakmışlar.evet anneanem de katerinden gelmiş ama kaçarak butun ailesini kaybetmiş 7yasinda yaninda birtek teyzesi varmış.izmir yanıyordu bizim geldigimizde derdi çok zor bir göç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaşlar, göçler maalesef hala Dünyamızın gündemi olmaya devam ediyor. İnsanoğlu bir türlü ders çıkarmayı başaramıyor. Mübadelede gelenlere ait belgeler yazımda adım adım izlediğim yolları anlatmıştım. Faydası olur size Saygılarımla

      Sil
  45. Selamlar ben izmir bucadan yaziyorum burada o kadar cok dramali mubadil.var ki.babaannem Kobalistali dedem Pursecanli anneannemler florinali...KOBALISTA DRAMANIN BIR KOYU MUDUR PURSECAN NAHIYEYMIS SANIRIM O ZAMANLAR...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba evet Kobalişta/Kubalişta Drama'ya bağlı bir köy şimdiki adı Kokinogia ve mübadeleden sonra terkedilmiş olarak gözüküyor.

      Sil
  46. Benim babam 1923-1924 arası 12-15 yaşlarında Drama’nın Bulgar sınırına doğru bir köyünden önce Kavala’ya sonra gemiyle Trabzon civarına gönderilmişler. Koyuncu olduklarından orada yapamamışlar ve tekrar gemiyle şimdiki Karacabey’in Yenikaraağaç köyüne yerleştirilmişler. Ama tam olarak Drama’nın hangi köyünden geldiklerini bilmiyorum. Ve köyde bilen de yok. Büyüklerimiz de hep vefat ettiler. Zaten mübadele sırasında köyde erkek yokmuş. Hepsi savaşta şehit olmuşlar. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar varmış. Babamın anneside geldikten bir süre sonra hastalıktan vefat etmiş. Beni aydınlatacak bilgiye sahip olabilen var ise minnettar olurum.Köylerin isimlerini okurken içim coştu. Acaba atalarımın köyü hangisi diye. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığınız ildeki Nüfus Müdürlüğünden baba tarafınızın vukuatlı nüfus kaydını isteyin belki orada geldiği köy yazar.

      Sil
  47. Merhabalar, saltıklı köyü ve kullar köyü dedelerimden öğrendiğim kökenimiz. Günümüzde hangi isimlerle anıldığını nereden öğrenebilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Saltıklı olarak 3 köy gözüküyor. Atlasta Meriç'e bağlı şimdiki adı Valtos, İskeçe'ye bağlı şimdiki adı İmera, Serez'e bağlı şimdiki adı Kalokastro

      Sil
    2. Saltikli is in Xanthi and Kurlar is also in Xanthi.
      Saltikli = Imera
      Kurlar = Komnina

      You can call me +30 6973790048 Babis from Komnina

      Sil
    3. Hello Babis Drama
      Thank you for your help neighbor

      Sil
  48. Merhaba. Yorumu mu görür müsünüz bilmiyorum ama yinede şansımı denemek istiyorum. Benim soy ağacım da Dale diye bir yer geçiyor. Anneannem Drama ya da Selanik'e bağlı bir yer diyor ancak nerde ararsam arayayım bulamadım. Sizin bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kuzey Yunanaistan Türk köyleri atlasına baktım fakat Dale adında bir yerleşim yeri yok maalesef halk arasında söylenişle yazılış arasında farklar olabilir E devlet alt-üst soy bilgilerinize bakmanızı tavsiye ederim.

      Sil
    2. Dale = Potamaki Dramas

      https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9_%CE%94%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82

      Sil
  49. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  50. Merhabalar... Mübadele senesi dedemin babaları Drama Tisova köyünden gelmişler. Dedemin doğum yeri Tisova onun babasının doğum yeri Drama olarak gözüküyor. Sorum şu Tisova köyü Dramaya doğrudan mı bağlıydı? Yoksa bir kaza yada nahiye var mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dear friend

      This village north of Drama near to Bulgarian border. The village is destroyed only a forest exists.

      Sil
  51. merhaba , drama koloş koyunun simdiki adi nedir ? cami koloş ile ayni yer midir ? Saygilarimla

    YanıtlaSil
  52. merhaba , Drama kazası Koloş köyü , Cami Koloş Köyü ayni yer midir ? Gunumuzde varligini korumakta midir ?

    YanıtlaSil
  53. Merhaba soyağacımda dedemin doğum yeri Drama/Virşan Ky. yazıyor şuanda öyle bir yer var mı gidip görebilir miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba evet Drama'ya bağlı Virsan adında mübadeleden sonra terkedilmiş bir köy var. Diğer adı Vrişten İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı gezileri ile gidip görebilirsiniz.

      Sil
  54. Merhaba, Ben köstencik neresi diye ararken bu sayfayı buldum. Anladığım kadarıyla Drama'nın mahallesi şu anda. Bir de Evlen diye bir yer arıyorum ama hiç bir yerde izinli bulamadım. 4 nesil geride Evlen'de doğan atalarımız var ama yerini bulamıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kuzey Yunanistan'da Evlen adında bir köy yok fakat Evrenli olabilir. Serez'e bağlı mübadeleden sonra terkedilmiş bir köy olarak gözüküyor. Ayrıca Kozana'ya bağlı Evreşenli/Evrenesli şimdiki adı Anatolika olan bir köy mevcut. Söyleniş ve yazılışlardan dolayı farklı köy adları olarak ortaya çıkabiliyor.

      Sil
  55. Merhaba dedemler mubalede zamaninda dramanin olivan köyünden Edirne Keşan çeltik köyü ne gelmiş ler şimdi bu olivan köyü hala mevcut mu acaba

    YanıtlaSil
  56. My friend from Holivan the village is destroyed a few houses remain. If you want something call me Viber or WhatsApp 0030 6973790048. BUK and Ova köy is near by. My name is Babis

    YanıtlaSil
  57. Benim anneannem Drama Doksat ,dedem ise Dramanın Kırlar köyünden Izmir Ödemişe gelmişler Anneannemin babası Şükrü mollaymış ben onların dogduğu toprakları çok merak ediyorum umarım yakin zamanda Allah nasip eder

    YanıtlaSil
  58. Merhaba,
    Benim de dedem ve ailesinin Drama'da Hisar Mahallesi Derviş Caddesi'nde ve Anakaya Sokağı'nda, bir de Derviş Bali Mahallesi Ortayol tabir edilen bir yerde hane ve dükkanları varmış. Kuzey Yunanistan Yer Adları Haritası'nda sadece köy adlarına yer verilmiş, mahalle isimleri yok. Bu mahallelerin ve sokakların yeni isimlerini biliyor musunuz ya da nasıl öğrenebilirim? Teşekkürler, Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem hanım merhaba değişen imar planları, değişen yerleşim bölgeleri ile beraber bahsettiğiniz mahalleler ve sokaklar kalmamış ki maalesef

      Sil
  59. Do you have a photo of the house maybe we can find it in Drama! Email babiselef19@gmail.com

    YanıtlaSil
  60. Sehira hanım merhaba, Drama livası, kavala kazası , Fetali şehr veya karyesi şeklinde adres tanımlaması işe karşı karşıyayım.Fetali hakkında konum bilginiz ve yeni adı konusunda zaman ayırıp bilgilendirebilirseniz çok minnettar kalacağım. Şimdiden teşekkürler🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Atlasta Fetali olarak bulamadım. Fakat Bölge merkezi Yanya olan Thesprotia vilayetine bağlı Fatiri adında bir köy var. Şimdiki adı Kerasochori Arnavutluk sınırına yakın
      İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı yayını olan Sefer Güvenç'in derlediği Kuzey Yunanistan Yer adları atlasını edinmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  61. selam benim dedemler ve köyün tamamı drama kecilik köyünden gelmişler önce samsuna orda uyum sağlayamamışlar bandırma Dutliman köyüne yerleşmişler kecilik hakkında bilgi alabilirmiyim ve nasıl gide bilirim köyü görmeye teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Drama Kecilik köyü hakkında maalesef bilgim yok. Köyünüzü ziyaret etmek isterseniz eğer İstanbul Lozan Mübadilleri Vakfı ile gitmenizi tavsiye ederim.

      Sil
    2. Mrhb benim dedemde kecilikli köyünden bizimkiler ilk önce dut limanına geliyor orada yapamayınca samsunda tanıdıklarının yanına gidiyor.oradan tekrar dut limanına geri dönüyorlar.acaba samsuna sizin ailenizin yaninami gittiler diye içime Bi heyecan düştü çünkü köy yerinde herkes birbirini tanıyodur sizinle irtibat kurmak isterim.

      Sil
  62. Merhaba, atalarim (2 dedem, anneannem ve babaannem) hepsi Drama'dan gelmis. Bildiğiniz isimleriyle Mokroş, Recenik, Hıdırköy. Hepsi yakın yakınaymış. Bu yıl Mokroş'u buldum. Adı Livadero. Ama diğerlerini bulamadım. Yardımcı olan olursaok sevinirim. Babamı anne ve babaaının doğduğu yerlere götürmek istiyorum. Ayrıca hangi dokümanı alıp incelemeliyim? Yardımınızı rica ederim. 05339586410 Volkan

    YanıtlaSil
  63. Merhaba. Bende Selanik Drama göcmeni bir ailenin kiziyim. Elimde göç ederken duzenlenen devlet belgeleri mevcut. Fakat türkçe olmadigi için içeriğini anlayamiyorum. Bana yardimci olabilecek biri varsa çok mutlu olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba elinizdeki belgeler eski Türkçe bana whatsapp hattından ulaşırsanız size tercüme ettirebileceğiniz tercümanların irtibat numarasını iletirim

      Sil
  64. Merhaba benim dedemler dramanın kalchovo köyünden Edirne’nin Meriç ilçesi kavaklı köyünden gelmişler şuan ki durumu nedir köyün ya da hangi ad ile varlığı devam ediyor mu. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Drama'ya bağlı Kalçova köyü atlasta mübadeleden sonra terkedilmiş olarak gözüküyor. Şimdiki adı Vrahotopos

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...