7 Mart 2017 Salı

RUMELİ USULÜ PIRASALI BÖREK


10 gün önce hayatının en acı günlerinden birini yaşamıştı. Biricik babası artık yoktu. Ev boş, duygular boş, içindeki boşluk ise bambaşka.... Eski günleri düşündü şöyle bir....Neler yaşamışlardı birlikte acı-tatlı...Beraber yaptıkları sohbetleri aklına getirmeye çalıştı. Kesik kesik birkaç şeyin dışında hiçbir şey aklına gelmemişti. Yasım  bitmemiş, aklım daha karışık diye düşündü. Zaman en iyi ilaç demişti biri mezarlıkta...aldırış etmemişti, onu unutmak bu kadar kolay olmamalıydı, gerekirse zamana karşı durmalıydı...evet belki de  sonsuza kadar diye düşünmüştü o ilk acı gün.... ama haklı çıkmıştı işte mezarlıkta kulağına fısıldayan....gözyaşları da kurumuştu artık..Onun için duran hayat tekrar başlamak için fırsat kolluyordu...Dalgın dalgın evin içinde dolaşırken babasının sesi çınladı kulaklarında...Ben ölünce diyordu babası pırasalı börek yap ve dağıt herkese....Bol bol yesinler, ruhuma ulaşsın duaları...cümleleriyle beyni zonklamaya başladı. Vasiyetti bu işte...vasiyeti buydu babasının...
Ama pırasalı börek yapmak ona çok uzaktı...Yunanistan'dan mübadele ile gelen ninesi yapardı ama tarifini almak hiç aklına gelmemişti. İşte bak, nolcek şimdi?
Bu noktada devreye bir şekilde  bizim dernek girdi....
 Yönetim Kurulu  üyelerimizden Şengül hanımın marifetli ellerinden çıkan pırasalı börek, babanın vasiyeti üzerine eşe dosta dağıtıldı. Vasiyeti yerine getirmenin rahatlığı hepimizi çok mutlu etti.

İşte dernekler bu işe yarar.Toplumun içinde aynı yöne bakan, aynı tatlardan hoşlanan, aynı kültüre sahip olmak başka birşeydir. Birbirlerini daha iyi anlarlar. Umarım bir gün sivil toplum kuruluşları gereken değeri görür.

İşte böyle bizim  pırasalı böreğin hikayesi
Şimdi gelelim yapılışına....


Hamuru için
1 kg un
tuz
su

İç Malzemeler
Yarım kilo pırasa
1 paket margarin
100 gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı salça
pul biber, karabiber,tuz

YAPILIŞI
Hamuru için un,tuz,su karışımından kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım. İkiye bölelim.Yarım saat kadar üzerini örtüp dinlendirelim.





İki parçaya ayırdığımız hamurdan ilk parçayı  alıyoruz.Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kocaman bir hamur açıyoruz.Eritmiş olduğumuz margarini her tarafına sürüyoruz.Ortasından bir yuvarlak kesip, kenarlarını parçalara ayırıyoruz. 15 parça olacak.Her parçayı üst üste koyuyoruz. Son parçayı yağsız kısım üste gelecek şekilde kapatıyoruz. Diğer parçaya da aynı işlem uygulanıyor. 10 dakika yağların donması beklenir. Daha sonra tepsi büyüklüğünde açılır Alt kısım yerleştirilir.Pırasalı harç içine konur. Üst hamur biraz daha büyük açılır. Kırıştırılarak kapatılır. Tepsinin yan taraflarından taşan hamur içe doğru kıvrılır. Üzeri yağlanır. 180 derece fırında yaklaşık 40 dakika alt-üst kızarıncaya kadar  pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine elle su serpilir. Sofra bezi ile örtülür. Kendi buharında 10 dakika dinlendikten sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun....











İç harcının yapılışı
Pırasalar küçük küçük doğranır. Sıvı yağda pırasaları kavuruyoruz.Salçasını,tuzunu,baharatlarını atıp ılımasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra bir yumurta, peynir,yoğurt ve bir yemek kaşığı un konur. Tekrar kavurulmaz, karıştırılır. İçimiz hazır....











SELANİK BÖREKLERİ





5 yorum:

  1. Börek harika gözüküyor, isteyen babanın ruhuna gitsin, Allah rahmet eylesin. Geride kalanlara sabır versin.

    YanıtlaSil
  2. Başınız sağ olsun. Baba kaybı insanın içini dağlayan bir acı. Evet zaman acıyı biraz hafifletiyor, ama insanın bir yanı hep eksik kalıyor. Allah sabır versin. Börek çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de çok severim pırasalı böreği. Babanızın ruhuna gitsin, sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşının babasına Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, dernek sayesinde babasının vasiyeti yerine gelmiş, senin de eline sağlık Serta'çım, hiç yapmadım, yemedim tarif burada biliyorum yaparsam buradaki tarifi yaparım ben de. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Allah rahmeteylesin. Ruhuna gitsin.
    Ellerine emeğine sağlık Şengül hanımın.
    Sevgiler selamlar Sertaç🌼🌿💕

    YanıtlaSil
  5. Çok büyük bir korku içimde baba kaybı. Vasiyet yerine gelmiş, ne iyi etmişsiniz.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...