31 Ekim 2016 Pazartesi

SAKIZ ADASI SAKİNLERİ -5-


Selam
 Mübadele ve Samsun adlı kitabında, Nedim Şener'in bahsettiğine göre Sakız adası, mübadeleye ilk başlanması öngörülen adaymış. 
İkdam gazetesinin 9 Teşrin-i Sani (Kasım) 1923 tarihli haberinde

"Ahali mübadelesine 25 Ekim 1923 tarihinde başlanacaktı.Evvela Sakız Adasındaki 500'e yakın Müslüman, sonra Girit'teki Müslümanlar ve daha sonra Selanik'teki Türkler nakledileceklerdi. Tevfik Rüştü Bey, mübadil sevkiyatının yapılabilmesi için on adet geminin bu işe tahsis edilmesini merkezden talep etti. 1923 yılında sevk edilecek olan mübadillerin İzmir, Trakya,Samsun ve Karadeniz sahillerinde yerleştirilmesi planlandı" olarak anlatır.


Bugün bize seslenen aile; 08.06.1926 tarihli tasfiye talepnamesinin sahibi Sakız livası Mecidiye İslam Mahallesinden gelip, İzmir ili Hacı İbrahim Mahallesinde iskan edilen Hasan oğlu Mustafa Nuri.....





MÜBADELEDE GELENLERE AİT BELGELER








2 yorum:

  1. Sertaç,inanılmaz bi araştırmacısın bravo.
    ama her ulaştığın evrak içini buruyor değil mi?ben okurken öyle hissediyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım çok teşekkürler..evet yaşadığım hissin tam karşılığı bu işte içimi burkuyor bir ara sonra bulundukları için sevindiklerini düşünüyorum gülümsüyor gibi geliyorlar..:)) Bende de bir paranoya gidiyor bakalım :)) sonum ne olacaksa artık :))

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...