9 Ağustos 2016 Salı

KESRİYE καστορια USULÜ TIRANA



Kesriye gölü



Kesriye sokakları....


Selam
Allah ziyan edeni sevmez. Bayatlayan mutlaka değerlenlendirilir. Sevgili Şengül'ün annesi Kesriyeli Gülten Günay tarhananın bir diğer versiyonunu memleketteki gibi  hazırlamış.
 Ziyan etmek yok. 

TIRANA (TARHANA)
Malzemeler
Tarhana çorbası
Bayat ekmek
Tereyağ
Kırmızı toz biber
Peynir






   
Yapılışı
Tarhana çorbasını aynen pişirelim.Bayatlamış ekmekleri tepsimize doğrayalım. Üzerine tarhana çorbamızı dökelim. İki çorba kaşığı kırmızı toz biberi yaklaşık iki yemek kaşığı tereyağı ile  yakalım. Üzerine gezdirelim. Peynir ufalayalım. Kuru soğanla servis edelim. İşte size Kesriye usulü Tırhana.......Bir de paparamız vardır bizim,  tarifini BURADA paylaştığım en çok sevdiklerimden...

 Hatta kıkırdak cicirifka  hazırlayabilirsek içine ekleyebiliriz. Kuru soğan ya da  körpe pırasa eşliğinde yenilir.

Kıkırdak; bazen hamurdan yapılıp kızartılır ama cicirifka denilen kıkırdak, genellikle Kurban bayramlarında koyunun kuyruk yağı kuşbaşı doğranarak yağları eriyene kadar kavrulur.Daha sonra yağ süzülerek katı kısmından ayrılır. Yağ dondurulur ve daha sonra yemeklere lezzet katması için bir çorba kaşığı eklenir. Geriye kalan kavurma kısmına "cicirifka" denir. İşte bu cicirifka  tırananın üzerine dökülür. 
Afiyet olsun.Sevgilerimle......









Sizlere sakin sessiz eski  Kesriye  yeni Kastoria gölünden ve sokaklarından sevgilerimle......




11 yorum:

  1. İlk fotoğraf nasıl güzeldir öyle ..

    Tarhana çorbası bambaşka bir boyuta ulaşmış burada, hiç görmemiştim bu halini, eminim lezizdir. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen seneki gezide Şengül çekmiş :)))) Teşekkürler Handancım Gülten teyzeme iletirim..Sevgiler :))

      Sil
  2. Biz de de papara diye bir ekmek çorbası vardır. Baktım papara tarifine ama onun gibi değil de buna daha çok benziyor. Et suyu, domates, biber , sarımsak, soğan, pişirilip ekmeğin üzerine dökülür senin tarhana döktüğün gibi. Bazen yemeğim yoksa hemen yapıveririm bayat ekmekleri değerlendirmek için. Ama tarhanalı da güzel olur eminim. Bir ara mutlaka deneyeceğim.
    Ellerine sağlık, afiyetle kal inşallah ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa "papara"nın tiritleştirilmiş hali seninki... Çok güzelmiş...sevgiler Şebnemcim

      Sil
  3. Tarhana,papara negüzel tatlar..anne tarafım Dramalı ve sizi sessiz sedasız izleyenlerdenim...sevgiler gürşen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gürşen Ne güzel... Çok teşekkür ederim. Sessiz takipçilerimden böyle mesajlar almak inanın beni şevke getiriyor daha çok yazmak paylaşmak istiyorum. Umutlanıyorum. Sevgiler

      Sil
  4. Anneannem ve annemin fırında kızartılmış çıtır ekmekli tarhanaları afiyet olsun göl manzarasıda süper resmi bile huzur veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy di mi evet çıtır ekmekli tarhana....tarhananın her versiyonu pek güzel....dayanılmaz lezzet...sevgiler

      Sil
  5. Tarhana Atoşumun en sevdiği çorba. Bu versiyonu çok daha güzele benziyor. Afiyet bal şeker olsun.

    YanıtlaSil
  6. Tarhana corbası gibi başka corba yok bizde halen bu şekilde yapılir dede tarafım kestire demek ordan geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki.....Atalarımız geçmişten, yaşadıklarından çok bahsetmediler ama yemek kültürünü, adap, gelenek ve göreneklerimizi aynen bizlere aktardılar

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...