17 Mart 2015 Salı

PİLİÇ YAHNİSİ

Selam
Rumelili ailelerin özellikle misafirleri geleceği zaman pişirdiği özel yemek,  piliç yahnisinin tarifini vermek istiyorum. 
Bu Piliç yahnisi öyle bir yemek ki; romanlara bile konu olmuş. Halen okuduğum Necati Cumalı'nın  "Viran Dağlar" da ki roman kahramanı Zülfikar Bey'in  en çok sevdiği yemek..
Viran Dağlar'da ise piliç yahnisinin verdiği gücü, kuvveti bakın hangi cümlelerle anlatıyor.




"..........halasının pişirdiği, sevdiği, bol soğanlı, domatesli, biberli piliç yahnisi yiyordu. Öbür tabak tepeleme, halasının elinden çıkmış tadına doyulmaz hurma tatlısıyla doluydu. İyimserliğine çabuk kavuşmuştu. Karnı böylesine sevdiği yemeklerle dolunca iki kez artacaktı kendisini odasından Efi'nin taraçasına uçuracak kuvveti."
(hapisten kaçıyor)



MÜBADİL YEMEKLERİ

Malzemeler
* 2 tavuk budu (4 parçaya ayrılmış)
*2 adet acı yeşil sivri biber
*1 adet kırmızı biber
*1 büyük baş kuru soğan
*1 adet domates
*1 kahve fincanı pirinç 

MÜBADİL YEMEKLERİ

Yapılışı
Tavuk parçalarımızı güzelce yıkayıp 2 yemek kaşığı  tereyağ ile 2 yemek kaşığı zeytinyağ konulmuş tenceremize koyalım. Orta ateşte arkalı önlü güzelce kızartalım. Kızarmış tavuk parçalarını bir tabağın içine alıp kenara koyalım.


MÜBADİL YEMEKLERİ

Aynı tencerenin içine yemeklik doğradığımız kuru soğanımızı ekleyelim. Soğanlarımız hafif pembeleşince, içine iri doğranmış biberlerimizi, domateslerimizi ekleyelim. Hep beraber 1-2 dakika kavuralım.


PİLİÇ YAHNİSİ

Ardından kızarmış tavuk parçalarımızı tenceremize ekleyelim. 1,5 litre kaynamış suyumuzu, tuzumuzu tenceremize ekleyelim.

MÜBADİL YEMEKLERİ


MÜBADİL YEMEKLERİ

Bir kahve fincanı pirinci ayıklayıp, iyice yıkayalım. Tenceremizin içine ekleyelim. Ocağın altını kısalım. Pirinçlerimiz hafifçe pişince (pirinçleri ekledikten sonra çok pişirmeyin yoksa lapa olur) yani 5 dakika sonra ocağın altını kapatalım.
Afiyet olsun..
                                                                                       Sevgiler  
PİRİNÇ YAHNİSİ
                                                            
Tarif Annem Nurten Gürkan Öztepe'ye aittir.          


24 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsın, İstanbul"a dönünce yapayım burada lezzetli tavuk bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deniz...Annenle görüştün mü? Akrabaları buldunuz mu?

      Sil
  2. Nefis,olmustur ki.Ellerine saglik Sertac..

    Kolay,bir o kadarda güzel bir tarif...

    Babaminda sulu pilavi vardir...Bu Tarifin bulgurla yapilani,ona benziyor.Genelde hasta oldugu zaman pisirilirdi ,güc kuvvet versin diye :)) Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa evet Şule o bulgurla yapılan sulu pilav bol domatesli değil mi? Bir arkadaşım yapmıştı babanın yemeğini yufka ekmeğin içine sarıp yemiştik şahane bir yemekti.Sevgiler :)

      Sil
  3. tam benlik bir yemekmiş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. İlk defa pirinçli yahni gördüm... Ve çok merak ettim :)
    İlk fırsatta deneyeceğim bu pirinçli tarifi...
    Ellerinize sağlık bu arada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler... Çokta lezzetli...Oytun'da bayılacak eminim...:)
      Sevgiler

      Sil
  5. Ailenin mübadil tariflerini seviyorum.Et yemesem de başlığı görünce girdim baktım. Yerine başka şey ekler yapabilir miyim diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bilmiyorum ki... tavuk girmezse nasıl olur?
      Sanıyorum Ata çokk sever....Sevgiler :)

      Sil
  6. Çok hoş harmanlamışsınız tarifi hikayeyle :D Muhakkak denemek istiyorum tarifi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ederim. Zaten aklıma bu tarifi paylaşmak kitabı okurken geldi.Beğendiğine sevindim.Sevgiler :)

      Sil
  7. Mmmm... Nefis görünüyor elinize sağlık. Tarihçesini bilince daha bir farklı yer insan sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ederim. Gerçekten doğru tarihini bilince daha farklı yiyoruz bizde..... sevgiler :)

      Sil
  8. sertaçcım,hiç böyle bir tavuk yemeği yemedim,inan bana kimse de 2 yemek kaşığı tereyağ,2 yemek kaşığı zeytinyağ koyup kızartma yaptıramaz!off o ne ya derim:))
    ama bu yemeği pek merak ettim bi akşam eşe yapayım,
    eline sağlık,anneciğine saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deme Havva deme öyle....bu yağlar sağlıklı yağlar...Canan hocam öyle diyo... ayrıca çok ta değil...tavukların kızarması için şart ama...Yağı azalt sen sadece tereyağ ile yapabilirsin..
      Teşekkürler canım sevgiler :)

      Sil
  9. Hikayesi ile detaylariyla ne guzel anlatmissin. Hic bilmedigim bir konuda bilgilendim :) Tavugu da hic boyle denememistim, degisik ve guzel geldi :)
    Ellerine saglik Sertaccim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok güzel bir lezzet. Beğeneceğini düşünüyorum
      Sevgiler :)

      Sil
  10. Hakikaten hikayesi de ilginçmiş, kendisi de çok lezzetli belli oluyor, eline sağlık ben de yeğenim gelince ona yapayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim vejeteryan arkadaşım..... böyle etli butlu yayınlar yapınca aklıma direk sen ve yazdan kalan geliyor. Ama ne yapayım bizde et çokk tüketilir. Sağol Müjde'm

      Sil
  11. Hikaye ayrı güzel, yahni bambaşka güzel. İlk fırsatta deneyeceğim tarifini. Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor gerçekten de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokk teşekkür ederim Gül..Beğenmene çokk sevindim..:)))

      Sil
  12. Oyyy oyyy sertaç ..ne güzel görünüyor..nefis nefis..Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...