13 Aralık 2014 Cumartesi

KIYMALI TARHANA ÇORBASI YAPILIŞI


KIYMALI TARHANA ÇORBASI

Selam
Bugün yani sabahtan sizlere Tarhana çorbasının tarifini vermek istedim. Büyüklerimiz bu çorbayı  enerji olsun, tok tutsun diye sabah kahvaltıda içerlermiş. Tabii o zamanlar her şey zor, enerjiye çok ihtiyaç olurmuş...Bizim gibi rahat ve sağlıksız bir yaşantıları yokmuş....:)
  Tarhana; bence Türk milletinin DNA sarmalında varolan bir çorba.....sevmeyen yok gibi herhalde di mi? Ayrıca kendisinin  duygusal-fiziksel iyileştirici etkisi vardır. :) Bizim evde tarhananın  ustası annemdir....çırağı  ben :) Kevgirden geçirme aşamasında devreye sokulan yamaklar ise bizim kızlar...Çünkü yılların aşçıbaşısı  tarhanayı robottan geçirmeyi asla kabul etmez, kevgirden geçirtir. :)
Tarhana yapımları çeşit çeşit....Yaş olanı var,cips gibi kıtır kıtır olanı var, kevgirden geçirileni var,güneşte kurutulanı var...Bizim tarhanamız birazda Rumeli usulü olur. Kuru toz tarhana....Bir de mayalama işlemini kısa tutup, kurutmaya başladığımız için tarhanamız tatlı olur. Kısmet olursa yaza tarhanayı yapıp, nasıl yaptığımızı sizlerle  paylaşırım. 
Eskiden Maraşlı komşularımız vardı annesi tarhanaya incecik tepsilere döker.Güneşte kuruturdu. Çocukken onları cips gibi katur kutur yemeğe bayılırdım.....İnternetten kısacık bir araştırma yaptım. Maraş tarhanasının diğer adı döğmeli tarhana imiş...
Neyse efenim geçen sene tarhanayı çok yapmışız o yüzden bu sene tarhana yapmadık. Sizlere bugün çoğu  kadının ezbere yaptığı tarhana çorbasının tarifini vermek istiyorum.


TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER
*1,5 litre su
*3 yemek kaşığı zeytin yağ
*1 yemek kaşığı  salça (Ben yemeklerime lezzet kattığını düşündüğüm için biber ve domates salçasını eşit ölçülerde karıştırır kullanırım)
*2 yemek kaşığı kıyma
*Bir su bardağı tarhana
*3 diş sarımsak
*Nane,tuz,kırmızı pul biber

YAPILIŞI
Orta boy tenceremize 3 yemek kaşığı zeytinyağımızı koyalım. 2 yemek kaşığı kıymamızı ekleyelim. Kavuralım.Ardından 1 yemek kaşığı salçamızı ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım. Sonra  suyumuzu tenceremize ekleyip  1 su bardağı tarhanamızı tenceremize ekleyelim. Karıştırarak pişirelim.Kaynamaya başladıktan sonra yeteri kadar tuzumuzu ekleyelim.Sarımsaklarımızı çorbamızın içine rendeleyelim. Ocağımızın altını kapatalım.

Kaynayana kadar karıştırmak çok önemli.Karıştırmayı aksatırsanız topan olur.Blenderdan geçirmek zorunda kalırsınız. 

Küçük  tavaya yarım fincan zeytinyağını koyalım istediğimiz kadar naneyi ve kırmızı pul biberi atıp azıcık kavuralım. Tarhana çorbamızın üzerine ekleyelim. 

 Muhteşem tarhana çorbamız hazır...Afiyet olsun...

                                                                                        Sevgiler

KIYMALI TARHANA ÇORBASI

28 yorum:

  1. Kıymalısını ben de çok severim:) güzel bir hatırlatma oldu arada yapmak gerek gerçekten, ailecek elinize sağlık o halde ;) herkesin emeği geçmiş :) tarhana ile ilgili anılarda anneler hep baş roldedir , Allah hepsine uzun ömür versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin...Bizim evde bazı yemeklere anne eli değmezse olmaz...Tarhana, yaprak sarması,hindi dolma,iç pilav anne kadar güzel yapılamaz :)
      Teşekkür ederim sevgiler :)

      Sil
  2. Tahta kaşık, tarhana, bakır kase...Müthiş fotoğraf :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi beğenmene çokk sevindim Şenaycım teşekkürler :)

      Sil
  3. Tarhana sevmeyen pek oldugunu sanmiyorum ama belki bir kac kisi cikabilir :) Ben ve esim cok severek yiyoruz. Anlattigin gibi de cok eskiden esim, kayinvalidem, kayinpederim sabah kahvaltilarinda da ailecek yerlermis. Her tarhana ictigimizde de mutlaka bu konu aramizda konusulur :)
    Kiymalisi da daha bir guzel olur, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim yememiştir ki kahvaltı da acaba? Azınlıktadır herhalde...Sanıyorum bu konuda klup bile kurabiliriz.Sevgiler :)

      Sil
  4. Tarhana pişmeyen ev yoktur sanırım. Tarhananın dünyadaki ilk hazır çorba olduğunu biliyor muydun ? Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa ilk defa duyuyorum Gül...Haklısın gerçekten:) hiç düşünmemiştim şimdiye kadar....O zaman çorbaların Atası Tarhana....Teşekkürler Sevgiler :)

      Sil
  5. Vallahi açıkçası ben tarhana çorbası sevmem ama tarifiniz çok iştah açıcı olmuş! Ellerinize sağlık ve afiyet olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa ....Sevmediğiniz halde bu zarif yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Rahmetli Prof Ünsal Oskay, dünyanın en büyük icadının tarhana olduğunu söylerdi. İnsanoğlunun yerleşik düzene geçerek tabiatı kendi emrine kullanmaya başlamasıdır derdi..saygıyla anıyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu önemli bilgiyi paylaştığın için çok teşekkür ederim Kadriyecim....Haklı bence üstad....Katılmamak mümkün değil...Sevgiler :)

      Sil
  7. Tarhanayı tanıdığım birinden alırım çok severiz..ayrıca yufka gibi olanı var onu kızartarak kahvaltıda yiyoruz istersen suda eriterek çorbasını yapıyorsun sevgi ve dostlukla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ilk defa duyuyorum kızartılanını.....Herhalde benim Maraş tarhanası gibi birşey o.. Güzel yorumun için teşekkürler Sevgiler :)

      Sil
  8. oh ellerine sağlık. nefis görünüyor, ben bu yıl yapamadım. çok severim ,gelinimizin tadımlık verdiğinden yapayım bari ,canım çekti şimdi. sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Öce'cim...Yapmak başlı başına bir olay zaten.....Gelin biraz daha fazla verseydi ya sana :)))) Sevgiler :)

      Sil
  9. Bakır kap, çorba sevmeyene de içtirir, güzel fotoğraflar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Beğendiğine sevindim....
      Sevgiler :)

      Sil
  10. bayılırım tarhanaya,beni çocukluğuma götürdün sertaç:)
    uzun zamandır kıymalı tarhana içmemiştim,annem yapardı:)
    ben kocamköylü olarak tarhanayı başka türlü pişiriyorum,bigün ben de paylaşayım :))
    sevgiler,öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl pişiriyorsun cidden çok merak ettim kocaköylü seniiiii....bekliyorum merakla sevgiler Havvacım bende öptüm

      Sil
  11. Sevgili Sertaç ellerine sağlık, çok hoş görünüyor! :)
    Tekrar bloguma bekliyorum :)

    http://tubauzunlu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyorummm..Güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
      Sevgiler :)

      Sil
  12. Merhabalar :) en sevdiğim çorbadır kendisi.
    Muhteşem görünüyor...
    Ellerinize saglik :) takipteki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Meri çok teşekkür ediyorum.Sevgiler :)

      Sil
  13. Bayılırım tarhanayaaaa ellerınıze saglık...tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi bende bayılıyorum.....Enerji çorbam benim...Teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  14. Tarhana çocuklarımın sevmediği bir çorba olduğundan bizde pek pişmiyor ama bu kıymalısını keşfettiğimden beri bizimkiler de biraz biraz yemeğe başladı. Kâseye de bayıldım bu arada, eline sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bakır çorba kaseleri ile biraz nostalji yapayım dedim. :))))
      Sevgiler

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ....
HEPİNİZE ÇOKK TEŞEKKÜRLER...

BU BİR MÜBADELE HİKAYESİNİN ANLATILDIĞI RADYO HİKAYESİ

KOZANA HATIRALARI......

Selam Mübadil insanların fotoğraflarıyla birlikte bir mübadele hikayesi anlatımı burada....Bakalım kimlerle ortak hikayelerimiz var?...