27 Aralık 2013 Cuma

KAHVALTILIK EKMEK BÖREĞİ



Bugün sizlere; kahvaltı ya da beş çayı için çocukların çok sevdiği bayat ekmek dilimleri ile hazırladığım ekmek böreğinin tarifini paylaşacağım.


EKMEK BÖREĞİ

MALZEMELER
* Her çeşit  evde kalmış peynir
* 2 adet sivri biber
*1 adet büyük boy domates
*2 yumurta
*Tereyağ
*Karabiber

YAPILIŞI

Peynirleri, çatalın tersi ile iyice ezdikten sonra küçük küçük doğranmış biberleri, kuşbaşı doğranmış domatesleri, kesilmiş tereyağ parçaları ile yumurta ve karabiberini ekleyin, karıştırın.

Bayat ekmeklerimizi dilimleyelim. Üzerlerine bu karışımı sürelim.Önceden  ısıtılmış 200 C'de fırında üzeri hafifçe kızarıncaya kadar (yaklaşık 8-10 dk) pişirelim.

Şimdiii bir bardak çay ve yumuşacık olan ekmeklerimiz ile keyifli dakikalar başlıyorrr.
 Afiyet olsun..
  
  
EKMEK BÖREĞİ



23 Aralık 2013 Pazartesi

ILGAZ GEZİSİ

Ilgaz..... Anadolunun sen yüce bir dağısınnnnn

ÇANKIRI
     Çankırı il sınırlarında yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı Ankara'ya en yakın Kayak merkezidir.
ÇANKIRI
     Ilgaz Dağı Milli Parkı Ankara'ya 185 km uzaklıkta.. Kayak pistlerine en yakın mesafede  Ankara Üniversitesi,Tarım Bakanlığı ile Kayak federasyonunun misafirhaneleri ile bir otel bulunmaktadır.
TELESİYEJ

 Telesiyej yenilenmiş.Düşersek ölür müyüz? sürünür müyüz? diye düşündüm durdum.  

     Çocukluğum,  televizyon başında  yabancıların  kayak ve buz pateni yarışmalarını  seyredip, sporcuların kıyafetlerine imrenerek geçti.

      Fakat  ülkemde  nerede, nasıl yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşılamayan,  halka inememiş, sadece bir kesimin yapabildiği sporlar arasında kaldı  bence kayak...
     
    Benim içinse karda kaymak,  babamın yaptığı kızak ile evimizin orada ki yokuştan aşağı  kaydığım  çocukluğumdan ibarettir. 

KAR

 Doğası muhteşem....
ÇANKIRI

Kayak kolay kolay yurdum insanının yapamayacağı pahalı  bir spor..Kayak hocalarının saat ücreti ile kayak takımlarının kiralama bedeli, üstüne telesiyej ücreti oooooooo ...... 

KAYAK
                               Acemi pistinde bizimkiler.... 
KAYAK
   
Ben artık pes etmiştim. Düşe kalka ben, çevredeki diğer acemilerde beni kaldırmaktan perişan oldu. 


KAYAK
 Doruk ve Bersu'nun  zirveden kayması için eşlik etmek üzere  başka bir hoca ile anlaştık. Kayağı öğrendiler  gibi gibi..Darısı snowboardun  başına..
TELESİYEJ

KAYAK

ILGAZ

    Ertesi gün bir tipi bir tipi..Ardından sis bastırdı. Bir ara göz gözü görmez oldu.


KIZAK

Kızak en güzeliiii..... Kızak pisti biraz daha uzun olsaydı daha güzel olurdu.

ÇANKIRI

Zirve kafeden manzara.

Kaymayı öğrenemediğim için bu tatil bana sıkıcı geldi.Özellikle geceleri...Dışarı çıkamadık. Aşırı soğuk..Karanlık.. Bir de Milli Parkın içindeyiz. Hayvanı bol... ayısı var , yaban domuzu var...tilkisi var ..yok yok yani 

Ama baharda mutlaka Ilgaz'ı görmek istiyorum.Doğa yürüyüşleri için harika olmalı...


Blogger Zet Fashion, Emotion Parfüm Facebook sayfasında!




Emotion Parfüm, sosyal medya hesaplarında yılbaşı heyecanını blogger Zet Fashion’ı davet ederek zenginleştiriyor.

Modanın nabzını tutan ve trend yaratıcılarından biri olan Zet Fashion blogunun sahibi Zuhal Okçu, Aralık ayı boyunca Emotion Parfüm sosyal medya hesaplarında.

Zuhal Okçu, Emotion Parfüm takipçileriyle moda sırlarından makyaj tavsiyelerine, yeni yıl trendlerinden saç modellerine kadar birçok konuda tavsiyelerini #YeniYılHazırlığı hashtag’i üzerinden paylaşıyor.

Aralık ayında Emotion Parfüm sosyal medya hesapları yılbaşı hazırlıklarına sıcak ve samimi bir ortam sağlıyor. Emotion Parfüm ve Zet Fashion Aralık ayı içerikleri boyunca takipçilere sadece tavsiye vermekle kalmıyor, birbirinden güzel hediyeler de dağıtıyor. Etkileşimli yılbaşı hazırlık postları, moda takibi ve günlük tavsiyelerle Aralık ayında Emotion Parfüm sosyal medya hesapları dopdolu.

Siz de Emotion Parfüm’ü takip etmek isterseniz www.facebook.com/EmotionParfum ve www.twitter.com/emotionparfum adreslerine bekleriz.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

12 Aralık 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER DOLMASI

KURU BİBER DOLMA
    Zeytinyağlı dolmalar (tazesi-kurusu)  ve sarmalar bizim evde en çok sabah kahvaltılarında yenilir ve çokk sevilir. Bu nedenle bugün sizlerle zeytinyağlı biber dolmasının tarifini paylaşacağım.

* 3 tane büyük boy soğan
*1 su bardağı zeytinyağı
*3 su bardağı pirinç
*1 paket çam fıstığı
*1 paket kuş üzümü
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy domates
*1 yemek kaşığı salça
*1 yemek kaşığı kuru nane
*1 tatlı kaşığı silme tarçın
*1 tatlı kaşığı yenibahar
*1 çay kaşığı toz şeker
*Yeterince tuz ve karabiber
ÖN HAZIRLIK
    Kuru dolma biberleri kaynamış suya atın.Yumuşayana kadar kaynatın.  Yumuşadıktan sonra delikli kepçe yardımı ile dolma biberleri çıkartın bir kenarda beklesin.
     Kuş üzümlerini bir kase su içine koyun. Şişmeleri için bekletelim.
      Pirinçleri ayıklayın.Ayıkladığımız pirinçleri el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.

BİBER DOLMASI İÇİ
YAPILIŞI
     Büyük bir tencereye zeytinyağını koyalım. İçine çam fıstıklarını ekleyelim. Hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
     İnce kıydığımız kuru soğanları tencereye ekleyelim çam fıstıkları ile beraber kavurmaya devam edelim.
     Soğanlar sararınca, nişastasını  iyice yıkadığımız pirinçleri tencereye ilave edip, hep beraber kavurmaya devam edelim.
   Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz kuşbaşı doğradığımız  domatesleri tencereye ekleyelim ve eriyinceye kadar kavuralım.( Dilerseniz bu esnada domates salçasını da ekleyebilirsiniz. Ben renksiz yemek sevmediğim için salçayı ve domatesi bir arada kullanmayı seviyorum.) 
   Tuzu, karabiberi, tarçını, yenibaharı, toz şekeri,naneyi, kuş üzümlerini    ilave edelim.
   1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kapağını kapatalım. Suyunu çektikten sonra ocaktan indirelim.
  İnce ince kıydığımız maydanozları da  dolma içimize ilave ettikten sonra tenceremizin ağzı kapalı olarak soğutalım.
  Dolma içimiz soğuduktan sonra kuru biberlerimizi doldurabiliriz.
   Dolmalarımızın  domatesten kapaklarını kapattıktan sonra üzerlerine hafifçe zeytinyağı gezdirelim. 2 su bardağı su koyarak pişmeye bırakalım.
Afiyet olsun.....
       KURU BİBER DOLMASI
    Aşağıdaki resimde dolmalarımın kapaklarını yazın kuruttuğum domateslerden yaptım. Fakat tavsiye etmiyorum.Biraz ekşileştirdi dolmalarımı...:(    Yerken çıkartmak zorunda kaldık...
KURU BİBER DOLMASI

7 Aralık 2013 Cumartesi

PAPARA

KURU EKMEK


    Evet bugün sizlere  bayat ekmekleri değerlendirmek için yaptığım, çorbaların yanına çok yakışan , benim kaşık kaşık yediğim bir lezzetten bahsedeceğim. ....PAPARA....


PAPARA
Malzemeler
* Bayat ekmek 
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* Zeytinyağı
* Nane
* Salça veya domates sosu (ben salça kullandım)


-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile küçük küçük doğranmış soğanları kavurun. 

-1,5  yemek kaşığı salçayı ekleyin. Soğanları ve salçayı biraz kavurduktan sonra yaklaşık 2 su bardağı su koyun.(Annemin deyimi ile çombul çombul su  koymayın yoksa ekmekleriniz çok yumuşar, hoş olmaz)

- Su kaynadıktan sonra bayat ekmeklerinizi tavaya ekleyin.

- Ekmeklerinizi yaptığınız sos ile iyice harmanlayın. 

-Çıkarmadan nanesini atın bir kez daha karıştın. Afiyet olsun...

(Tuz eklemenize gerek yok. Ekmeğin ve salçanın tuzu yetiyor.) 

5 Aralık 2013 Perşembe

BELEN KAHVESİ


BELEN KAHVESİ

            En  sevdiğim türkülerden biridir..... Ormancı...

BELEN KAHVESİ
Yaz tatillerine araba ile gidersek eğer,yol boyunca gördüğümüz bütün sarı oklara dönmeye çalışırız..Dolayısıyla eve dönüşümüz 24 saati bulur. :)
Bu yaz Bodrum'dan  dönerken uğradık Belen Kahvesine. Aynı türküdeki gibi ovaya bakan bir yamaca kurmuşlar. Temiz ve bakımlı bir kahve..

ORMANCI

Türküde adı geçenleri,olayı anlatan canlandırma konsepti yapmışlar. Çok güzel olmuştu.Keşke, bize ait tüm değerlerimizi böyle yaşatabilsek...


DAMA MASASI

Kahvenin içinde dama masaları vardı




ATASÖZÜ

Köyün bilgelerinden birinin sözüymüş.... Çok doğru....

Benim  hayatımda da  amaçlar çok önemli

HİRA MELİS

Hira Melis'in Belen Kahvesi pozu





ORMANCI TÜRKÜSÜ

Son olarak sizlere Ormancı Türküsü ile veda ediyorum..Bu türküyü kaleme alan şairin şiir defteri kayıpmışşş. Ne yazık..


4 Aralık 2013 Çarşamba

KOS ADASI

K0S ADASI
    Geç kalmış postlar serime,  2.dizi  Kos adası ile devam etmek istiyorum. Bodrumda tatil yaparken hadi yarın  Kos (İstanköy) adasına gidelim dedik.  Hepimizin yeşil pasaportu olduğu için vize falan.... no problem.....
    Bodrum marina'dan kalkan hızlı feribot ile yaklaşık 45.dk sonra Kos adasına geldik. Gümrük işlemlerinin ardından  limanın karşısında bulunan cafelerin birinde kahvaltı yaptık. (porsiyonlar aynı Yunanistan'da ki gibi....çok büyük)

    Bizde bütün diğer Türkler gibi nerede gezelim, ne alalım, ne yiyelim gibi düşündüğümüzden hızla adayı keşfe başladık.



KOS ADASI GEZİ


Kahvaltıdan sonra adayı gezmek için düşünülmüş (bence iyi bir fikir) tren ile küçük ada turu yaptık.


KOS ADASI TRENİ




 

    Türklere karşı tutumları gayet güzel.2-3 kelime ile Türkçe konuşanı da var, bayağı Türkçe konuşanı da... hiç kötü bir tavır görmedik. Kurtuluşu bizde görüyorlar herhalde...

    Bir yerde okumuştum. Yunanistan bürokratlarından birisi  "bir charter uçağı dolusu Kuzey Avrupalı'ya, bir avuç Türk'ü tercih ederim" demiş.

FROZEN YOGURT
    Adada küçük dükkanlar var.  Bunlardan en güzeli de frozen yogurt satanlar....Çok güzel...Yoğurt gibi de  değil, dondurma gibi de..

KOS ADASI


KOS ADASI
      Adanın meydanında, Hipokrat  çınarının orada bulunan Cezayirli  Gazi Hasan Paşa Camisinden daha iyi durumda olan  Defterdar Camii bulunmaktadır.18. yüzyılda Adalılardan  vergilerini toplayan Osmanlı Defterdarı İbrahim Efendi tarafından altındaki iki dükkanla birlikte inşa edilmiş. İbadete açıkmış.


BELEDİYE PAZAR YERİ
    Defterdar Camisinin sol tarafında Belediye Pazar yerini görüyorsunuz. İtalyanlar tarafından yapılmış pazarda manavlar ve baharatçılar var. Bende bu pazardan rahmetli annanemin Selanik'te yaşarken yaptıklarını söylediği, domates reçelinden aldım. Bu reçel adada sadece Türkler tarafından yapılmaktaymış.

Meydana açılan kapı ve muhteşem begonviller
Benim fotoğrafçım iş başında....
KİLİSE
    Belediye Pazarı'nın içinden geçerek ilk önce meydana ardından St. Paraskevi Kilisesine ulaşıyoruz.



     Kilisenin meydana göre arka kapısı ve Hira Melis'in pozu



KOS ADASI

    Meydandan ayrılarak Hipokrat çınarının olduğu meydana doğru yürüyoruz. Cadde  çok temiz, yol boyunca sokak ressamları var.



    O kadar çok birbirimize benziyoruz ki.... Şu resimde gördükleriniz fakir, çilekeş, mütevazi, fedakar, yüzleri gülse de ruhlarında derin bir hüzün taşıyan, nazik, hoşgörülü, cömert Anadolu insanına benzemiyor mu?


HİPOKRAT ÇINARI
    Vee işte hipokrat çınarı...Korkuluklarla çınarı desteklemişler. Zamanında Hipokrat  tıp öğrencilerine  bu çınarın altında ders veriyormuş. 



KOS ADASI

Cami avlusunda Hipokrat çınarının yanında 6 köşeli   restore edilmeyi bekleyen bir şadırvan  var. Şadırvanın her yüzeyine selvi ağaçları kazınmış.
 TİKA'nın İstanköy adasına da acil  el atması gerekiyor zannımca...



KOS ADASI

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii, 1776 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılmış.

İnternetten yaptığım araştırmalar sonucu öğrendiğim kapı üzerindeki mermer kemerin altını süsleyen yazıtta

“Selâmün aleyküm tibtum fedhulûhâ hâlidin"
yani
“Selâmün aleyküm, ölümsüzleşmek için içeriye girin"    
yazarmış.



   400 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmasının izlerini her yerde görebilirsiniz.
Vallahi biz gittiğimizde yukarıda bahsettiğim yazıtı falan göremedik. Umarım çalınmamıştır. 

Gazi Hasan Paşa camisinin yan tarafındaki yoldan aşağı doğru inerek arka sokaklara girdik. Evler gayet bakımlı,sokaklar tertemiz....
KOS ADASI


                       Gördüğünüz gibi antika değeri olan  elektrik saatleri halen kullanılıyor.
Oysa bizde böyle mi? Biz Ankaralılar 4-5 yılda bir elektrik ve su saati değiştiririz. Huyumuz kurusun :))))) 
KOS ADASI

    Çok acıktık çokkk...Buradan balık yemeden gidilmez diyerek kendimizi, belediye pazarının arkasında ki restauranta attık. Koca bir porsiyon  balık ve deniz mahsulleri  tabağı ile yanında gelen haşlanmış sebzeler, kızarmış patates, karnabahar bütün yorgunluğumuzu aldı. 

DORUK CİHAN
Deniz zamanııııı.. suyun öteki yakasında  denize girmekte ayrı bir keyifmiş...Özellikle Bodrum'un Gümbet'inin balçıklı,pis,keyifsiz denizinden sonra.....

MİDAS TÜMÜLÜSÜ

MİDAS TÜMÜLÜSÜ

Kral Eşek kulaklı Midas'a ait olduğu söylenilen
 Midas Tümülüsü Ankara-Eskişehir kara yolu üzerinde  Polatlı ilçesinde bulunuyor. Ara  yolda giderken soğan tarlalarına Tümülüs'ler eşlik ediyor. İlk gördüğümüzde  bir tepeyi andırıyor fakat o zamanın kralları ya da asilzadeleri öldüğünde bu mezarlara gömülür üzerine de toprak yığılırmış...


MİDAS TÜMÜLÜSÜ

Gordion Açık hava Müzesi

MİDAS TÜMÜLÜSÜ


Müze bahçesinde genelde  tarihi çömlekler yer alıyor, müze kapısının sol tarafında ise muhteşem Gordion Mozaikleri var...

MİDAS TÜMÜLÜSÜ


Yalnız o yığma toprak öyle böyle değil......Resmen Tepe

Tümülüs 300 m. çapında 55 m. yüksekliğindeymiş.Antik dünyanın ikinci büyük tümülüsüymüş. Tümülüse Zonguldak maden işçileri tarafından açılan tünel ile giriliyor.



    Tümülüs girişi....aşağı falan inmiyorsunuz.Biraz yürüdükten sonra mezara ulaşıyorsunuz. Zaten yol boyu ışıklandırma mevcut
Bunaltıcı değil. Mezarın resmini çekemedim üzgünüm...:((((((

EŞEK KULAKLI MİDAS